hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵職員疑濫權扣查學生
返回列表 發新帖
開啟左側

港鐵職員疑濫權扣查學生

kay 發表於 2010-2-14 15:55 | 顯示全部樓層

我細佬都試過,同黃前議員一樣
但最後都係警告了事,留低record

其實只要同佢地合作,佢地根本做唔出d乜

但係,外判既質素,真係要搵個機會去檢討下
世界很簡單 人類很複雜
2A_DL13 發表於 2010-2-15 00:17 | 顯示全部樓層
原帖由 HE4260 於 2010-2-14 15:14 發表
本人未婚妻係09年12月2日係旺角站用成人車費購買車票,但入閘時特惠燈亮起,才發覺係特惠車票,隨即被港鐵職員截停查票,然後帶佢入房要強迫我未婚妻簽徴收附加費通知書,唔簽就要佢上庭同罰5000,期間禁止用通訊器材予對 ...

我只係好奇究竟港鐵附例有冇列明禁止乘客遇到查票時不可
用電話與外界通訊,包括聯絡警方及律師。

還是地鐵、九鐵及輕鐵的查票組各有各處理手法?外判與自己
職員處理手法又有唔同?

我又想起這一單一年前的報導
廣州市民訴苦 頭回游港誤入頭等艙被罰3500元
內容提及這五名遊客最終聯絡警方協助調解,不過我覺得呢名警員既質素
比起九鐵查票組更差。
Your global lifestyle partner..
Megabus 發表於 2010-2-15 22:21 | 顯示全部樓層
原帖由 [email=JC3341@31M]JC3341@31M[/email] 於 2010-2-14 00:43 發表

(一)佢「無心」?比人地港鐵查飛,話自己係議員,有咩所謂!
(二)誤衝?咁通街都咁講啦,到時比人查咪話自己唔覺意囉,人地大大隻字「頭等」都照入,入到去咪即刻去補番錢囉!
(三)指示不清?駛唔駛每度都貼曬頭等資料啊?人地大大部機擺係個 ...

算吧la...呢家d人衰乜野都好,唔係話職員態度有問題就係指示不足,就算有又話d字細唔清楚,不如將d野周街貼好過。人地咁大間公司唔知班客想點咩,所以用親呢d reason通常都入唔到,因為真係好冇point

原帖由 HE4260 於 2010-2-14 15:14 發表
本人未婚妻係09年12月2日係旺角站用成人車費購買車票,但入閘時特惠燈亮起,才發覺係特惠車票,隨即被港鐵職員截停查票,然後帶佢入房要強迫我未婚妻簽徴收附加費通知書,唔簽就要佢上庭同罰5000,期間禁止用通訊器材予對外聯絡及唔可以離開,故在強迫情況下簽署徴收附加費通知書,本人隨即往旺角站同站長聯絡,但旺角站站長態度非常惡劣,令本人非常不滿,知後本人搵議員求助,但到今日港鐵都冇一個回覆俾本人,已經2個月,同埋查票組做野手法態度非常惡劣,好似黑社會,每次被4-5個人圍住,咁係咩意思,港鐵一定要正視查票組做野手法問題

請問閣下當時有冇在場,知唔知成件事100%係點?咁大間公司冇證冇據,告你做乜?唔到真係貪你果500蚊surcharge?

閣下未婚妻如果冇錯,點解當時唔出示有效車票?先生,如果有搭過mtr,都大約知張飛係咩樣、寫d咩字,就算未見過唔識字,入錢買飛都知程車唔會平左成半,而且買飛default係成人票,特惠票係要按多個制先會出到,正常都唔會禁多個"特惠"的選擇…錯左就唔好死撐仲話人地唔岩啦。車站職員日日對住咁多客,你想點人地點會唔知…犯左例唔通仲要請你去飲杯茶,多謝你用半價使用佢地gei服務?

如果唔想出現呢d事,何解唔守法循規?呢d野無僥倖的...又唔見其他人係咁?btw...擺到明犯左例,人地都係跟程序做野,咩叫"強迫"簽?而且你唔簽都得,但閣下未婚妻已經等同觸犯香港法例,唔簽就會報警求助,你自己諗la...

正如樓上話齋,你合作,跟本唔會做到d乜,但錯左仲要死撐,人地咪會跟足程序處理lor...唔好當人地傻先得ga

就算學d人話齋拎quota,衰d講知你冇錯不如即刻放你走,俾心機捕過另一個真係犯例既人好過啦...

自己做錯理虧仲要死撐,我唔知第間公司會點,但呢間講證據講明文的公司,呢一類人一定會虧上加虧...

HE4260 發表於 2010-2-17 00:15 | 顯示全部樓層

回復 23# 的帖子

Megabus人兄:
你以上留言係咩意思,因為我覺得你幫住港鐵囉!你有冇睇清楚我打GE野AR??我係話用左成人車費買飛但係出左特惠車票AR??既然本身係港鐵部車票機出錯,咁請問我未婚妻點出示有效GE車票呢?仲有咩叫唔簽唔得??冇人權嗎??咁人地叫你去死你去唔去死AR??發雞盲仲大大聲話人理虧,咁你又係咪100%知道成件事係點AR??小學生都知俾左$20找返$11.5=用左$8.5黎買飛LA,咁請問你知唔知旺角去坑口GE特惠車費係幾多AR??會唔會成$8.5買一張特惠飛AR??唔知頭唔知路唔好幫住人講野LA!串人都唔識睇清楚先串,好心唔好咁多事LA!

評分

參與人數 2aPower +1 收起 理由
AVW56 + 3 e, 如果係部機出錯, 咁你就錯唔晒wo, 我建 ...
teddybus -2 態度惡劣,有阻止其他會員發表文章之嫌。 ...

查看全部評分

238X 發表於 2010-2-17 01:30 | 顯示全部樓層
原帖由 HE4260 於 17/2/2010 00:15 發表
Megabus人兄:
你以上留言係咩意思,因為我覺得你幫住港鐵囉!你有冇睇清楚我打GE野AR??我係話用左成人車費買飛但係出左特惠車票AR??既然本身係港鐵部車票機出錯,咁請問我未婚妻點出示有效GE車票呢?仲有咩叫唔簽唔得?? ...

不如咁講啦:有無辦法證明真係部機出錯先?
如果無,咁真係唯有吞咗佢架咋...
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
KMB-ATE1 發表於 2010-2-17 12:57 | 顯示全部樓層
都係果句,建議唔好係呢個板玩曲綫。
KXEnviro | @KX675
3ASV196 發表於 2010-2-17 13:14 | 顯示全部樓層

原帖由 HE4260 於 2010-2-17 00:15 發表
Megabus人兄:
你以上留言係咩意思,因為我覺得你幫住港鐵囉!你有冇睇清楚我打GE野AR??我係話用左成人車費買飛但係出左特惠車票AR??既然本身係港鐵部車票機出錯,咁請問我未婚妻點出示有效GE車票呢?仲有咩叫唔簽唔得?? ...

首先, 大家都冷靜少少先....

我諗用售票機又好, 去戲院買飛都好, 一出飛, 最好都係即時check下有無問題先,
是否正常先, 尤其MTR d飛係有寫到是否特惠gei...有乜唔妥, 立即出聲...如果這
時候發現, 就一定係MTR問題.....

但講到入閘, 如果用錯飛, 直言, 持票者點講都係有責任....(即使你講的售票機出錯
都係), 始終MTR坐車, 係計入閘一下, 而唔係計你買咩飛, 因為你買左可以唔入閘....
將合適車票使用在閘機, 係乘客責任...而港鐵職員/閣下, 相信亦難於證明售票機出錯..
(可能性亦可能是唔小心按錯制)

當然, 咁講可能對你/你未婚妻係唔公平, 如果你地真係唔小心而部機出錯, 但直言,
要當買個教訓, 買任何飛都要即時check 下....

(如果張飛, 本身外表係普通票(非特惠), 而入閘時出錯, 當左特惠, 咁又唔同講法)

至於, mtr 職員的態度問題, 我唔係現場, 講唔到, 但職權相信並不包括禁止人通訊,
建議如果有咩事, 報警先, 等警察作出處理, 好過職員同乘客大家互相嘈...
(無理由打999都禁止)

另外, 有乜唔同意, 就唔好簽, 可以選擇上庭處理, 當然, 閣下要有理據係部機出錯...
如果證明到mtr 本身有責任, 可能唔駛俾罰款tim(但正如之前講, 持票者都有責任)....
但如果簽左就之後講乜都無用.....除非你證明到簽名時受威脅(這個仲難證明)

p.s. 同唔小心用左假銀紙一樣, 一樣有機會係犯法, 使用者有一定責任...尤其如果
真假係明顯分別....當然, 動機都係一個因素....

3ASV196.KE7270
lsc04d11 發表於 2010-2-17 14:20 | 顯示全部樓層
1. 去一間室都好正常,唔通阻住其他人咩...站內通道不能阻礙...
2. 唔俾用電話先衰D je.......(定係o個度收唔到電話????哈..)
3. 儲值額不足??呢個point港鐵於2008年9月已想到....推出$10增值....真係$10都冇???我就唔信...........學生點都要食飯...都有錢周街買罐汽水(仲要o係7仔買貴到死...)
石頭 發表於 2010-2-17 17:13 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2010-2-17 14:20 發表
3. 儲值額不足??呢個point港鐵於2008年9月已想到....推出$10增值....真係$10都冇???我就唔信... ...

你唔信係你既事,事實上好多窮人真係$10都無!!