hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 320i 都惹鬼??
返回列表 發新帖
開啟左側

320i 都惹鬼??

art0925 發表於 2005-11-21 14:11 | 顯示全部樓層

If the driver goes infront of you and suddenly brake with no reason, you can sue him for driver endangerment and insurence frude.  (Because this is the most common sceme that people use to scam insurence company in California, and if you are the one who does that, prepare for a 15 years minimum jail time)

[ref=426308]DA9195[/ref]  在 2005-11-21 11:18 AM 發表:

香港好多依D奇人,好鍾意無端端挑人,你唔啋佢就得架la,如果佢無端端係你前面kick停而你架車又有返相當殘,我就一於唔理bum佢都得la(視乎佢架係咩車),因為一定唔係你錯
#以上只係建議,唔好亂試
Dat of Seattle
760il 發表於 2005-11-21 15:24 | 顯示全部樓層
[ref=426308]DA9195[/ref]  在 2005-11-21 11:18 發表:
香港好多依D奇人,好鍾意無端端挑人

係丫﹐試過半夜係吐露港﹐有架唔記得乜鬼車係中線行80﹐我打燈出快線扒佢頭喇﹐點知條友踩油同我平頭....我收油佢又跟住收油﹐我踩油佢又跟住踩油總知唔比我入返去....

痴鬼線﹐無喇喇飛咩車....唔通係條無車既吐露港度平排鬥踩到爆偈咩.....呢D人真係有病#]
cyclist 發表於 2005-11-21 15:35 | 顯示全部樓層
[ref=426308]DA9195[/ref]  在 2005-11-21 11:18 發表:

香港好多依D奇人,好鍾意無端端挑人,你唔啋佢就得架la,如果佢無端端係你前面kick停而你架車又有返相當殘,我就一於唔理bum佢都得la(視乎佢架係咩車),因為一定唔係你錯
#以上只係建議,唔好亂試

我都試過,
我係燈位俾架Honda Interga四門 DB8款 (大改,17吋鈴加響喉),
佢 (睇落應該唔夠20歲) 俾兩腳空油挑我燈位起步,
我無理佢,我下個燈又見到佢,
我諗佢可能車上面有個妹妹仔唔衰得,
加上我架車睇落好似好好蝦,佢又再挑我#:-[,
我咪同佢玩一次囉,一俾油淨係聽到佢架車響,
起步好似無乜力咁,咁就唔見左佢啦

p.s.佢揸部四門版可能以為同自己dc2差唔樣一樣快:
CZ_6686 發表於 2005-11-21 15:44 | 顯示全部樓層

[ref=426414]cyclist[/ref]  在 2005-11-21 03:35 PM 發表:

我都試過,
我係燈位俾架Honda Interga四門 DB8款 (大改,17吋鈴加響喉),
佢 (睇落應該唔夠20歲) 俾兩腳空油挑我燈位起步,
我無理佢,我下個燈又見到佢,
我諗佢可能車上面有個妹妹仔唔衰得,
加上我 ...

四門版同DC2一樣,不過佢改到架車無力姐....
17軨,慢過渦牛...
我都試過同一部325i鬥起圍,眼睇條友改左幾多野,
條友一路撩,我都唔想睬佢,但其實我就專登等到一條無咩人行既交通燈
先同佢玩,一起圍佢已經輸哂,話哂我部車有隻牛,
點知佢又死追,我咪又走囉,佢係大直路過左我,我就係D灣推佢r
推到佢氣咳...不過果次我D油錢就...

[ Last edited by CZ_6686 on 2005-11-21 at 15:45 ]
arhang2001 發表於 2005-11-21 18:51 | 顯示全部樓層
[ref=426420]CZ_6686[/ref]  在 2005-11-21 03:44 PM 發表:

四門版同DC2一樣,不過佢改到架車無力姐....
17軨,慢過渦牛...
我都試過同一部325i鬥起圍,眼睇條友改左幾多野,
條友一路撩,我都唔想睬佢,但其實我就專登等到一條無咩人行既交通燈
先同佢玩,一起圍佢已經輸哂 ...

其實鬥起圍鬥直路真係無咩好聊,都唔知D人挑黎做乜。

我試過係青山公路讓巴士出站,後面部ESTIMA 砵我,
我之後頂住佢行50,佢想過又過我唔到,最後過左
之後係我前面一腳重BRAKE,DUP 到我響晒胎,但對方
係有個細路坐係最後排架喎,真係唔知死。之後我起
勢係咁追,由青山灣追佢追到落去掃管笏,對方轉入
D圍村我先放過佢。

又有次係青衣美景迴旋處,有部CEDRIC 無啦啦係內線
插入黎,果度冇畫線,我差D撞左埋去,之後出南橋
之前對方係D貨櫃車之間左穿右插,我都費是追佢,
佢仲要係影子線夾硬CUT架貨櫃上橋,佢成車車滿人,
我心諗你死好喇,唔好累死你D乘客得架。

直路又試過,有晚出街兜風,停燈同個朋友傾傾下,
隔離架e46 318望實我,我拍落二波起步都同佢平住
頭咁行,大佬唔好以為私家車實快過貨VAN先得架!
CZ_6686 發表於 2005-11-21 19:03 | 顯示全部樓層
可能D人覺得型D掛...

其實我真係好怕D人揹磅黎撩人鬥車,
見到咁我真係寧願比佢去,廢事搞到人地全家埋單
cummins 發表於 2005-11-21 21:15 | 顯示全部樓層

[ref=426569]arhang2001[/ref]  在 2005-11-21 06:51 PM 發表:

後面部ESTIMA 砵我,
我之後頂住佢行50,佢想過又過我唔到,最後過左
之後係我前面一腳重BRAKE,DUP 到我響晒胎, ...

Not point to you, but the action of 頂住佢 @ road limit is not recommended, as you know sometime what may be the outcome -> find chance to 過左 you, then 之後係我前面一腳重BRAKE or 'cut' you sharply. (PS. I am not saying I agree what he did)

Some people may be in a hurry, so if those are not overtake or fast enough, please give way and move back to slow lane/middle lane.

If you are the one being blocked at slow speed, you will be also unhappy about that, right?

and the game of revenge -> he "boot" you, -> you slow -> he overtook and brake -> you chase him.. isn't it very dangerous??

I may have the same action with you before, but after driving for a long time, you will find that this is not really worth to do so.

#8)
Cummins ISMe-335
arhang2001 發表於 2005-11-21 21:40 | 顯示全部樓層
[ref=426739]cummins[/ref]  在 2005-11-21 09:15 PM 發表:

Not point to you, but the action of 頂住佢 @ road limit is not recommended, as you know sometime what may be the outcome -> find chance to 過左 you, then 之後係我前面一腳重BRAKE or 'cut' you ...

就算佢過左我,架巴士依然係我前面,
快得幾多呢?直到佢過我個位先係四
線雙程。

佢過我之前我都係雙線雙程,佢過我唔
到並唔只因為我頂住佢。莫非我行50km/h
有錯,佢kum埋黎重brake就係佢0岩?
我只知對方呢d咁既駕駛手法值五分。

如果我當日係有重磅係車,變左唔係我自己
慢,係架車行唔起,佢cut 埋黎我諗我都
唔會收得切,咁就會撞左埋去。事實上我當時
架車已經冇油,行果段路係要搵油站。
行得慢俾人boot ,我唔覺得係問題,但行得慢
俾人"界",我就覺得點都唔係我自己有錯。

[ Last edited by arhang2001 on 2005-11-21 at 21:45 ]
cummins 發表於 2005-11-21 22:12 | 顯示全部樓層
[ref=426759]arhang2001[/ref]  在 2005-11-21 09:40 PM 發表:

就算佢過左我,架巴士依然係我前面,
快得幾多呢?直到佢過我個位先係四
線雙程。

佢過我之前我都係雙線雙程,佢過我唔
到並唔只因為我頂住佢。莫非我行50km/h
有錯,佢kum埋黎重brake就係佢0岩?
我只知對方呢d咁既駕駛手法值五分。

如果我當日係有重磅係車,變左唔係我自己
慢,係架車行唔起,佢cut 埋黎我諗我都
唔會收得切,咁就會撞左埋去。事實上我當時
架車已經冇油,行果段路係要搵油站。
行得慢俾人boot ,我唔覺得係問題,但行得慢
俾人"界",我就覺得點都唔係我自己有錯。

Oh.. he is definitely not right la..

emm. 我行50km/h not 有錯, but may be from the other driver he 'think' you intentionally slow down on a 雙線雙程 so to block him.. then he became irritated....

As you point out, if you are loaded on that day probably you bumped into his car..  so this kind of scenario is really danagerous..
#;)

Safely arrive the destination is the most important ma !
Cummins ISMe-335