hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 請問巴士壞波箱有什麼成因?
開啟左側

請問巴士壞波箱有什麼成因?

AP38 發表於 2010-2-16 15:14 | 顯示全部樓層

原帖由 superay 於 2010-2-16 12:20 發表
會唔會係指車長難以維持在吹疏的位置,一用吹疏就變到真係落Brake皮? ...

係咪落到 brake 皮又唔清楚 ..
不過o個陣聽d師傅話
翻 64K 渣咩車
凌雲寺往元朗方向
都係吊吊下吹疏有陣"農"味
個吹疏就甩左 ...
ihmcKyo 發表於 2010-2-16 16:26 | 顯示全部樓層
原帖由 AP38 於 2010-2-16 15:14 發表

係咪落到 brake 皮又唔清楚 ..
不過o個陣聽d師傅話
翻 64K 渣咩車
凌雲寺往元朗方向
都係吊吊下吹疏有陣"農"味
個吹疏就甩左 ...

巴士踩腳掣,踩得淺只用吹疏,踩得深先會吹疏+ 落Brake皮剎。
咁會唔會係吹疏冇左,靠曬drum brake 減速,結果燒迫力皮出燶味?
(但係點解會無啦啦冇左?咁如果踩得淺又冇吹疏,咪踩左等於冇踩?!)

HW8373 發表於 2010-2-16 18:41 | 顯示全部樓層
原帖由 nickhei 於 2010-2-15 01:18 發表
請問:
1) 壞波箱係咪有好多種不同壞法? 例如FV6099上唔到4波、GK9323之前感覺唔到部車有冇轉波。

原帖由 superay 於 2010-2-15 17:03 發表
入不到波等等都好常見4 U/ c. M% i5 l1 _  e0 i9 y
無病無痛的波箱,行行下突然空波亦是偶然見的事。
' D# r; h( n1 c9 A3 P* N6 x個人覺得Voith DIWA 863.3這款波箱特別容易有問題,新巴車常常會遇到起步入不到波,或是停車唔識轉空波
: W" S6 X4 `  K巴士,鐵路,生活

入波慢係 ZF 同 Voith 都會出現
以 Voith D863 最常見
ZF Ecomat (即係乜 HP 乜乜0 波箱) 就睇車型

兩款波箱停車時都會入 N 波
好多時司機手腳太快
鬆手掣即刻踩油
架車會好似 N 波踩油咁
半秒後先入到波
Voith D863 既車中 (E蛇開密龍坦克康都4xx7xx8xx9xx)
係但坦克未試過(我未遇過)此問題

此問題又以 4xx 9xx TD 豪最嚴重
最差試過搭剛翻新完既 9xx
大雨天下係余振強對面大斜
起步第三次先入到波
溜後兩次
成車都嚇一嚇
但九巴 Voith TD 好似好少有咁既問題
唔知係咪早年成批 TD 大執波箱時較過晒
感覺上九巴 TD 副波箱執到起步一刻個 Stall Point 較細
(唔似城巴 TD 一起步已經成架飆到中轉)
但之後就好快爆上高轉 (似係將個 DIWA 段執短左)
起步一刻個轉數慢慢爆,損耗較低
較少出現起步入唔切波既情況

D851.3 863.3 較少遇到此問題
而吉偈車用開既 D851 851.2
太輕油起步都會吊轉中轉但車幾乎唔郁
再踩落去架車先郁
但一切黎得好順
應該唔係壞

ZF 咁壞法係得兩款車最常見
ZF D10A 豪同城記 5波蠆 (唔知關唔關城記 5波蠆幾年前起大舉轉晒 6xx/90xx tunning 事)
起步鬆手掣 (唔使拉手掣,停低幾秒以上) 踩油一刻架車未即刻有油到
要遲四份一秒至半秒先郁
(渣 D10A 3AV 開工既 FX8173 兄好似都提過呢個問題)
唔知係咪電子油門 d 時間難夾 d
(其他電子油門新車如 B6, B9, 豬等,鬆手掣架車係慢慢鬆,架車起步一刻就岩岩好唔會入唔切波)

另 Voith 重有一種相近壞法
係一踩油好似 R 波咁
轉數一野升到盡但架車先慢慢起步
D851系 D863系所有車型既 Voith 波箱都見過呢個問題

原帖由 superay 於 2010-2-15 17:03 發表
另外在新巴DA的波箱亦常見一個小毛病,1轉2波時引擎轉數下降方式好奇怪,好像中途入了空波再轉,特別拖泥帶水

大部分 D863 波箱的車都有呢個問題
似係常 k/d 既車較易有呢個問題
記得有康都 (例如 EL7853, EL8061 晚年)
DA/7xx/8xx (只限 D863 波箱,863.3 既 M11 DA 唔覺有咩問題)
4xx/9xx TD (九巴批 TD 相對好力,少踩 k/d 起步,又唔覺有咩問題)

重有一種唔知算唔算壞
Voith 同 ZF 同 O305 個款都會有
係直結波段轉波時
會突然扯一扯上高轉先落翻黎
(最過癮係幾年前呢度有版友貼 DE8779_77k 引擎聲,2 3 4波轉波前會扯上極轉 2-3 秒先轉落下一波)

Voith 多數係 D863 波箱既康偈車上出現
ZF 就多數係九巴豪 (可能係九巴豪個轉波轉數比較"正路",唔似新城愈係愈車先愈早轉波)
最明顯例子有將廠 HD9056
2轉 3,3轉 4都會明顯扯下空轉先轉落下一波

聽講過 ZF 車係可以設定到每次轉波時
扭力轉換器都會解一解鎖
架車每次都扯一扯油壓先轉波
就會出現咁樣既轉波法

樓主講個種都係 ZF Ecomat 系常見壞法
波箱未能完全進入直結波
呢種壞波前後可以經歷幾個月
先係波箱慢慢油直不分、波段變短 (每個波極速變低)
去到高波先正常 (例如 1油 2油然後跣跣跣 3油再跣跣跣跟著 3直 4直咁樣)
再差 d 就係有轉波感覺但轉唔到波
例如 1油去到中轉,個波箱有訊號要轉入直結 (架車個轉數收一收,準備跌轉)
但又入極都入唔到,油直不分,直到下一波段 (跌轉跌唔成,又升翻去高轉)
而一路都唔整
最後應會變成好似 Allison 咁全油壓

Ecomat 系另一常見壞法係落唔到低波
停車減速/上斜跌速時
波箱 2波油壓轉唔翻 1波油壓 (油壓轉波係成架車震一震咁,康偈會早 d同明顯 d,豪偈柔 d 同遲鈍 d)
強行以動力不足波段上斜
最常見係 6xx/90xx/13xx hold死中轉以奇慢速度上斜,但架車唔係重載
而速度係比人行更慢,唔似一般巴士廢極都有 1油 10kph 左右咁躝上斜
有經驗既司機
一般會
1.停低拉手掣
2.鬆油再暴力踩到油門底 (觸動 k/d 掣)
3.禁 1掣
4.熄冷氣 (城巴部分車輛執到 k/d 同熄冷氣一齊,熄冷氣即 k/d,k/d 就落到波)
是旦一招,等架車入翻 1波
但不幸壞得嚴重或者無以上設備既車 (唔係架架車都有 1掣/ k/d掣),做左以上舉動都係唔識轉波
咁都無法

評分

參與人數 2aPower +10 收起 理由
nickhei + 5 well-explained
superay + 5 詳細解說!

查看全部評分

HW8373 發表於 2010-2-16 18:45 | 顯示全部樓層

原帖由 nickhei 於 2010-2-15 01:18 發表
3) ZF波箱或VOITH波箱會較易出現問題?

暫時睇
Voith 864.5D4
ZF Ecomat 2同4 系波箱(乜HP乜乜2 同 4 C 波箱)
就無乜以上問題

後者因為轉用 C 碟 (Ecomat 系 A碟)
問題較少
詳細原理有請高人解說

比較近年的ZF車(金車年代)問題比以往少,但行舊了,轉波仍然係有點chok,相反Voith就比較少見。
0 p* y) _7 t! c$ y7 s巴士,鐵路,生活  }% I, E1 X5 P$ i5 t0 u2 w) e
至於直梯車年代的產品,兩者表現似乎就無什麼分別,但若配合巴士的慳油轉波法,ZF的行車表現會略為好少少。. }3 @- G% S% p! N: [) j5 g
4 B- p; t- z8 f1 D: e' U- a
PS:& ]" |. C5 S: v- f( [3 L! V' t
以往巴士公司都好愛用Voith波箱,應是喜歡其可靠性,同埋其特有的1波,可以令以往唔太好力的巴士在重負荷下仍然能有合理速度上斜。www.hkitalk.net# b9 y8 Y: N7 K" D) H4 j4 w
可是Voith波段少,引擎轉數較極端,換來的是比較食油。
) @3 ^" L! N& W+ x9 z6 S) g7 \8 @近年油價高,令Voith顯得食油,加上巴士引擎馬力大了,Voith特有的1波變得無什麼需要.....

暫時所見
新巴個堆可以未夠 40 已經轉 4波既 40xx
同九巴個幾部 TopoDyn ATEU 相距不遠
前者至少 0-20 係 1波範圍
唔似後者 1油最低可以 1100轉落 1直 800轉
然後每波唔過 1400轉
加速比廿幾三十年前既巴士更慢

其實若 Voith 2波以後 / ZF 3波以後都係中轉轉波
對行車表現影響實在唔大,亦唔太徙油
只係近年巴士制造商都矯枉過正
令到批車以僅能前進既最低轉數行走
感覺上好似重衰左

例如 40xx 副 Voith 波箱
1波 2000-2100轉只得 25kph
轉落 2波時成架車力水青黃不接
比例設定明顯不當
而且亦浪費晒 Voith 個專利 1波設計
聽講過 Voith 波箱係可以獨立調較 1波 DIWA 段長短
以 40xx 既力水
1波大可以設定至未改波箱既 4xx/9xx 咁長
(1800-1900轉 30,2100轉 40-45左右)
轉 2波一刻轉數唔會無端端低轉到成架車慢一慢咁
上斜又有合理速度
(而家批 40xx 行 23 得把聲,速度又唔係真係太快,只係佢對手 3B 40 40M 103 堆城巴太慢先顯得佢好勁咁)

又好似 ZF 波箱
係都要早轉直結 (因為動力流失較細)
轉數跌黎跌去
係慢車/踩下踩下既情況下仍然係好 chok
舒適感遠遠不及 1油 2油起步既 B6、D10A豪
而家城巴 7000 (九巴個架 ATSE 唔知) 需改用 Ecolife 波箱
1 2 波波牙改細左
但起步原理不變
始終重係會咁 chok

早期Voith波箱的問題較少,據知曾有勝利二型波箱行了十幾年都無出過任何故障,巴士公司直情邀請了Voith的人員去"觀賞"那個波箱呢。www.hkitalk.net: |$ n8 w. ]: S. P9 F- g

勝利二型既年代
6LXB 最高馬力轉數得 1850,極轉應該唔過 2000
加埋鎖車 (鎖油泵、墊著油門等),引擎轉數唔會太高
又無 k/d 掣鎖波掣 (得 2波可鎖)
就算 6LXCT,極轉都未算高

到康偈同埋 TD 偈既出現
輸入既轉數同動力都高得多
出現問題機會自然多

而 Voith 所見
最常見除左入唔到波之外
最大問題就只有 DIWA 段出問題
架車起步到中轉後
理應經過 DIWA 無斷變速帶起架車至合適速度轉 2波
但壞波箱既車就會纏著中轉 (雖然架車都會加速)
直到合理速度先上 2波
性能上自會有影響 (維持中轉唔上高轉,馬力自然無咁好)
但當代巴士 cc 大,"高轉"本身亦唔太高
咁樣行法最多架車加速慢少少
又唔會燒車/水滾
工程部就可能會忽視呢 d 問題

唔似 ZF 最常見咁壞到入唔到直結
批車長期無晒線性加速
性能下降得好快
亦較易會油溫過高
咁就需要多加保養
DK5416 發表於 2010-2-16 23:34 | 顯示全部樓層
原帖由 HW8373 於 2010-2-16 18:41 發表

入波慢係 ZF 同 Voith 都會出現
以 Voith D863 最常見
ZF Ecomat (即係乜 HP 乜乜0 波箱) 就睇車型

兩款波箱停車時都會入 N 波
好多時司機手腳太快
鬆手掣即刻踩油
架車會好似 N 波踩油咁
半秒後先入到波
Voit ...

ZF波箱好似去到6波果批先識自動N波喎

ZF+TD/L10富豪特別易聽,一入波個轉數就沉晒
愛車~FU2948 發表於 2010-2-17 00:50 | 顯示全部樓層
DEL

cn2661_2d32 發表於 2010-2-17 02:50 | 顯示全部樓層

小弟係記得幾年前坐過部FX熱龍行1A,
全程架車都行2波.唔識上. 架車又超慢.好似去到彩虹/舊機場果段路都係得20-30kmh
架車全程超嘈高轉.
起步都係1波都極轉先chok幾下才上2波.
愛車~FU2948 發表於 2010-2-17 14:09 | 顯示全部樓層
原帖由 HW8373 於 2010-2-16 18:45 發表

暫時睇
Voith 864.5D4
ZF Ecomat 2同4 系波箱(乜HP乜乜2 同 4 C 波箱)
就無乜以上問題

後者因為轉用 C 碟 (Ecomat 系 A碟)
問題較少
詳細原理有請高人解說

暫時所見
新巴個堆可以未夠 40 已經轉 4波既 40xx
...

想問下咩係A碟,C碟??點分??
同埋D864G有咩特別??聽講此波箱比率好驚人!
D864.3E同D864.5D4有咩分別?
v箱diwa的一波係油直一起運作的嗎??
superay 發表於 2010-2-17 14:31 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2010-2-17 02:50 AM 發表
小弟係記得幾年前坐過部FX熱龍行1A,
全程架車都行2波.唔識上. 架車又超慢.好似去到彩虹/舊機場果段路都係得20-30kmh
架車全程超嘈高轉.
起步都係1波都極轉先chok幾下才上2波. ...

其實司機應該在見到下班1A之後過客啦
反正1A班次頻密
咁樣行落去乘客都唔會開心

Wright---AVW16 發表於 2010-2-17 20:19 | 顯示全部樓層

回復 18# 的帖子

搭單問埋ZF 6HP592同6HP592C既分別