hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 紅小新線消息~慈雲山至佐敦道
開啟左側

[行車路線] 紅小新線消息~慈雲山至佐敦道

HN7067 發表於 2010-2-15 14:08 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

由2010年2月23日起,鳳凰小巴商會開辦新線"慈雲山至佐敦道",經富山,新葡崗,土瓜灣紅磡上路,總站位於南京街.此線係24小時服務.

收費:
慈雲山->佐敦道$7,
佐敦道->慈雲山$8.

歡迎討論~
cmkmichael 發表於 2010-2-15 15:30 | 顯示全部樓層
睇嚟獨市位係新蒲崗土瓜灣佐敦.搶到11/95去佐敦的客.
慈雲山就好睇3B爭唔爭氣.一係加個分段位掃哂慈雲山新蒲崗$5,新蒲崗佐敦收$6咁都有得搏下
首要條件係唔好賴皮,乜都掃哂佢
各位好!請列隊歡迎.....
大傻哥 發表於 2010-2-15 17:28 | 顯示全部樓層
asv21 發表於 2010-2-15 22:42 | 顯示全部樓層

幾有新意既走法喎
行鳳凰邨上,富山采頤落

不過一開波就玩通宵會唔會樂觀左D呢

cong 發表於 2010-2-18 14:41 | 顯示全部樓層
cong 發表於 2010-2-18 14:42 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2010-2-19 09:34 | 顯示全部樓層

原帖由 cong 於 2010-2-18 14:41 發表

慈雲山新蒲崗有綠小 19 / 20 做緊, 加分段一定嘈

新蒲崗佐敦有 9/11/95/203E, 紅小賣點一定係快唔係平

至於佐敦上慈雲山再加多部唔算太慢既 E23 收緊 $4.8, 呢個方向真係唔樂觀 ...

敢請問19/20收幾多錢?
如果個分段平唔過綠小,問題唔算太大,咪當執綠小死雞(當綠小做唔哂果陣,情況等同柴灣既47M和84M既關係)。

講番呢條紅小,如果剩計慈雲山和富山既話,唔好話3B和203E,我諗3C、5、5C等都遭央(睇紅小定線,5號似乎係最食到正,不過行下路既5C都唔好得好多),不過3C和203E又好似比旺角線打緊,而家又似乎比多條經紅磡既佐敦線夾攻。(註:最尾兩句我純綷吹水咋!唔岩聽當我發膠。)
LL3850
cong 發表於 2010-2-19 10:30 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2010-2-19 10:59 | 顯示全部樓層
原帖由 cong 於 2010-2-19 10:30 發表

19 收 $3.2, 20 收 $3.7, 兩條本身車就唔密, 如果再俾紅小搞一搞, 好易摺........

而且如果佐敦果條有分段, 密車 d 既旺角車一跟都係冇乜得益...

3B / 5C 行下路影響唔會好大, 反而朝早隧道口前落車既 116 客有 ...

醒唔起仲有條116,可能我唔係太熟116果邊既客量分佈(淨係認為佢港島方向係慈雲山淨做過海)。

不過講番慈雲山方向,116都食到正,E23都仲有黃埔果邊(我唔知佢黃埔返慈雲山多唔多人上)。5號都最好小心d(尤其富山方向)。

講真,紅小落分段,對乘客來講係多個選擇,對小巴公司來講係冇益。

P.S.3C和203E都有影響(尤其203E食到正哂,兩條紅小線夾攻),3C都仲有黃大仙、橫頭磡、九龍塘果邊頂住(但唔好得好多,呢d位冇乜邊度係獨市[係得去中港城先係獨市],慈雲山到BU有2F,樂富到九龍塘有7,樂富到旺角有1,慈雲山去旺角有旺角紅小,仲有大大條港鐵係度),咁當然都仲有個中港城和唔想搭港鐵罰企既人捧場。
LL3850
AP147 發表於 2010-2-19 14:24 | 顯示全部樓層

3C/203E影響唔算大
兩條線過左旺角油麻地都係得返小貓三四隻
要快既一早搭左地鐵
行下路既3B同5C客路唔同 唔會有太大影響

搶到既反而會係5/11
同埋小巴轉地鐵既佐敦客

不過都要睇佢開線後先知實際情況係點