hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 落馬州站港鐵3蚊優惠, 學生八達通不能使用 ...
開啟左側

落馬州站港鐵3蚊優惠, 學生八達通不能使用

busfunfun 發表於 2010-2-18 13:52 | 顯示全部樓層

原帖由 AVW56 於 2010-2-18 08:06 發表

人地而家就係睇清楚細則, 覺得呢個優惠唔公平, 所以出聲嘛,
你quote咁多野出黎, 用咁大隻字做咩?

一睇就知又係MTR個D老毛病呢啦,
係大部分情況下, 學生搭港鐵都已有車費優惠,
所以所有特惠站都唔比學生用,
殊不 ...

這是遊戲規則
只要符合佢ge準則就有優惠
同埋優惠呢d野
比你其實係一個人情 / 一個商機
唔比你呢就其實都好合情合理
brianlhm 發表於 2010-2-18 13:55 | 顯示全部樓層
原帖由 busfunfun 於 2010-2-18 13:52 發表

這是遊戲規則
只要符合佢ge準則就有優惠
同埋優惠呢d野
比你其實係一個人情 / 一個商機
唔比你呢就其實都好合情合理

你咁樣講即係人唔應該謀取福利
Choi 發表於 2010-2-18 16:12 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2010-2-18 08:33 發表
要慳既人,真係上水落車再入閘....就算成人定學生都比平時平好多.....

上水落車再轉巴士,亦可能分分鐘比鐵路平....

坐巴士基本上貴過港鐵特惠價, 就算是73轉埔公線亦然.
By the way, 一出一入要等多久時間? Thanks
新造的人、如鷹展翅上騰。
JX9097 發表於 2010-2-18 17:55 | 顯示全部樓層

原帖由 Choi 於 2010-2-18 16:12 發表
By the way, 一出一入要等多久時間? Thanks

小弟試過,其實都只係兩三分鐘就已經得
OTIS401 發表於 2010-2-18 18:09 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2010-2-18 17:55 發表

小弟試過,其實都只係兩三分鐘就已經得

通常一分鐘都可以了
計埋等車最多都係五分鐘

原帖由 lsc04d11 於 2010-2-18 08:33 發表
同埋一人有兩張八達通都唔出奇..你真係要享有呢個優惠咪帶兩張八達通囉...七百萬人既香港都出左就黎二千萬既八達通....

又唔一定
香港十個人都有幾個人試過唔見八仔...
JN6854 發表於 2010-2-18 19:56 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2010-2-18 18:09 發表
又唔一定
香港十個人都有幾個人試過唔見八仔...

唔見八仔之後 個人八仔要同八達通公司報廢舊卡再出新卡
另外仲有遊客八達通同銷售版八達通
其實止唔止二千萬都係一個問號
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
Quanta 發表於 2010-2-18 21:52 | 顯示全部樓層

原帖由 JC3341@31M 於 2010-2-18 11:32 發表
馬場站亦設有學生特惠價的。

我知,但係你 check 番佢收幾錢,
就會發現一程車係平 d
(羅湖去馬場平過去大學)
AVW28 發表於 2010-2-19 11:02 | 顯示全部樓層
但呢個特惠站在深圳地鐵福田口岸站內,可能真係要用深圳地鐵先享用到個$3特惠。
LL3850
busfunfun 發表於 2010-2-19 15:46 | 顯示全部樓層
原帖由 brianlhm 於 2010-2-18 13:55 發表

你咁樣講即係人唔應該謀取福利

我ge意思係個個人都要局限下極大化
包括間公司同每個人-_-
OTIS401 發表於 2010-2-19 17:15 | 顯示全部樓層

原帖由 AVW28 於 2010-2-19 11:02 發表
但呢個特惠站在深圳地鐵福田口岸站內,可能真係要用深圳地鐵先享用到個$3特惠。

真係要搭地鐵先用得
同埋部機都收得幾埋下,並不是放在多人用的出口...