hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 熱心巴士迷又一傑作"自制貼紙周圍貼" ...
開啟左側

[服務調整] 熱心巴士迷又一傑作"自制貼紙周圍貼"

dennis2002 發表於 2010-2-18 22:37 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

是咁的
今日坐城巴10號去堅尼地城方向,
有2個巴迷係英皇道清風街對面上車,故點解我知佢地係巴迷?)
(佢地成程又講坐過邊部邊部,又da,又va又407又咩咩咩....)
上左車之後我發覺佢地從袋入面攞出label紙(白色,可以寫上去就貼)
寫上車隊編號後周圍貼,扶手,鍾燈全部都有佢地既"傑作"
我見佢地成張label紙,應該都唔係第一次做咁既野.

中途我都望過佢地幾次,佢地都無停
再寫..終於我忍唔住同佢地講,
"你地坐車還坐車,唔好亂貼野"

原先我想算數,點知其中一個巴迷仲不知悔改仲串嘴

仲係度話覺得無傷大雅,唔覺得有任何問題...

咁我話你地係唔係城巴職員,城巴比你地貼?

"你問下城巴囉!"當事人仲串串共咁樣,咁我唯有即時同司機講有人係車廂到貼野

司機都開聲話你地貼黎做咩仲叫佢地即時撕左佢,

點知當事人唔做不特止仲話咁樣係用黎識別架車...唔覺得有因何問題,仲串我

叫我去埋堅城問站長比唔比佢貼..我話好..

因為停左係度,司機再開車,我就打上熱線講番件事.熱線一聽到都即時通知站長同control

去到總站,結果係點大家都應該知....我唔明點解到呢一刻都可以死不悔改...毫無悔意!

唔通真係唔見棺材唔流眼流?

我都想問下味而家識別架車要靠巴士迷去做貼紙識別架車既車隊編號?水箱上面個個咩黎?

如果真係咁,我真係代城巴多謝晒同唔該晒你2位.

仲有,咁既行為同去人地屋企門口幫人地油個識別碼上去有咩分別?你地有無問過人?

最重要錯左唔認,咁既行為令人可悲!真係無得救!

佢地2位應該都貼左好多車,大家都可以留意下!

評分

參與人數 6aPower +26 收起 理由
a396 + 5 支持樓主o既做法, 奉勸各位唔好以身試法! ...
CardCaptor + 5 好文!
superay + 5 行為高尚
fishballkwok + 1 Support!
da54 + 5 Support you and thx for sharing!
dongfeng + 5 閣下的行為,值得表揚。

查看全部評分

何文田 發表於 2010-2-18 22:52 | 顯示全部樓層
唔知係咪佢地嘅"作品"呢?

我都覺奇怪啦...無啦啦車頭咁多貼紙~
OTIS401 發表於 2010-2-18 22:53 | 顯示全部樓層
不好意思...
請問他們貼的是甚麼來的?

點解家陣部分巴迷的質素會係咁的...

Snoopy@FB8617 發表於 2010-2-18 22:57 | 顯示全部樓層

其實樓主影低佢既效果會更好...
hoho900 發表於 2010-2-18 23:13 | 顯示全部樓層
ricky619 發表於 2010-2-18 23:18 | 顯示全部樓層
樓主做得好.

身為巴士迷破壞巴士令人髮指, 一定要舉報.
ccicoltd 發表於 2010-2-18 23:30 | 顯示全部樓層

原帖由 hoho900 於 2010-2-18 23:13 發表
前幾日有架行171的城巴12米康豪都有4005 lee d 貼紙
我當時都估係車廂貼紙....

車廂告示,以至 WeBus Wi-Fi 的使用方法,都有人亂貼,不過這些搞破壞者我認為不一定是巴士愛好者。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
NC8285 發表於 2010-2-18 23:31 | 顯示全部樓層
原帖由 ricky619 於 2010-2-18 23:18 發表
樓主做得好.

身為巴士迷破壞巴士令人髮指, 一定要舉報.

認同................樓主今次真係做得好,不過我認為下次講完比車長聽,佢地都唔改就報警,唔好再比機會佢地,
同埋最好就拍埋片,留番d證據,等佢地冇得唔認......................

同埋貼左d貼紙係到真係好難清,特別係玻璃,今次d清潔工人真係有排清潔lu,多得呢d咁既人.................
KR4210 發表於 2010-2-18 23:53 | 顯示全部樓層
咁多時間走去買label仲要俾$坐車貼
司機講完都係死不悔改, 呢2個係咪神經有問題?
100th Anniversary KCR - The Way Ahead
NC8285 發表於 2010-2-19 00:08 | 顯示全部樓層

原帖由 KR4210 於 2010-2-18 23:53 發表
咁多時間走去買label仲要俾$坐車貼
司機講完都係死不悔改, 呢2個係咪神經有問題?

好明顯啦 = = 而家出面一張咁既lable都唔平,仲要比錢去坐車貼,仲要一次過貼咁多上去,仲有咁樣比人見到,
正常人都應該會覺得自己唔好意思啦,呢d人仲要死性不改,覺得自己冇錯咁,仲有d工人都有排清潔啦,呢d人
都冇理過人地既感受,同埋人地架車根本都貼左車隊編號上去比人望啦,仿人唔知咩,你又唔係城記既人,洗你
貼咩,而家人地真係多得你唔小呀,真係唔明而家d人咩心態架..........................