hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 尖東站負荷問題及不滿荃灣線班次
開啟左側

尖東站負荷問題及不滿荃灣線班次

AL37 發表於 2005-11-24 21:40 | 顯示全部樓層

[ref=428610]hk_ayu[/ref]  在 2005-11-24 07:32 PM 發表:

無論幾有禮儀的國家(如日本),
用暴力迫上車一定係白領上班一族的習慣,
問題係點解東京的上班鐵路可以keep住準時

是否香港鐵路缺乏真係落手落腳協助乘客登車的工作人員呢??

香港地鐵好多時就算見到度門已經好逼
(只係錯覺, 好似搭巴士係一般情況都冇咩可能可以企'滿'一架巴士啦)
入面其實仲有唔少空間可以企到人
係d人只識得塞係車門附近
有d人又企係車門同幕門之間, 入面o既乘客又唔行入d, 車長又唔可以關門
想唔遲都難啦

日本鐵路公司就會得請職員幫手推d 人入車
一定會係最短時間將車箱空間用盡
(而且東京都市人大部分都會好合作, 阻住大家返工返學都無謂啦)
一關好車門就立即可以開車
就算下一站遲到, 可以之後每個站停車停少幾秒

[ref=428247]TP人[/ref]  在 2005-11-24 01:25 AM 發表:

我都大約搭開呢個班次,
雖然載得哂大圍客,
但個人覺得企得好迫下,幾辛苦
大埔墟開/火炭開特別車就好DD(真係好DD)

試下搭沙田開o既特別車 (時間表可以去沙田站 3/4 號月台度睇)
係大圍上ge 話應該可以企得好舒服

[ Last edited by AL37 on 2005-11-24 at 21:44 ]
DZ483 ET7360 ET7856 FU6538 HD6859 KL5210
marioso 發表於 2005-11-24 22:20 | 顯示全部樓層
[ref=428610]hk_ayu[/ref]  在 2005-11-24 07:32 PM 發表:

無論幾有禮儀的國家(如日本),
用暴力迫上車一定係白領上班一族的習慣,
問題係點解東京的上班鐵路可以keep住準時

是否香港鐵路缺乏真係落手落腳協助乘客登車的工作人員呢??

我自己就覺得日本鐵路可以咁準時
係因為人合作d,
同埋一delay既話個運轉士可以加速就番時間#
DIH 發表於 2005-11-24 22:34 | 顯示全部樓層
如果香港地鐵學日本咁請人推乘客入車廂,相信又引來一大堆的投訴,
又粗暴呀、又非禮呀、乜乜物物之類。

我讀中大,住鑽石山,今個星期一返早堂時,約0730上地鐵,
因為車到,我入地鐵第四卡,好多人塞在門口,我見裡面有位,
但前面的人阻著我鑽入去,又只搭三個站到九龍塘,就算啦,
之後每個站有人上車我都會被擠一擠到雙腳離地,幾乎仆在地上,或仆在女學生身上#:-X,
由樂富至九龍塘期間我更加係要維持「S」形,
到九龍塘要強行推開部分「中流砥柱」般的乘客才能下車。
superbus 發表於 2005-11-24 22:36 | 顯示全部樓層

[ref=428388]cx734[/ref]  在 2005-11-24 01:58 PM 發表:

荃灣線(各地鐵線)疏唔係乜野新聞

晚上八九點旺角去中環居然等5-6分鐘...仲耐過等巴士118

等左一次之後,我以後非繁忙時間唔搭地鐵過海

但後車通常1-2分鐘後就到(以小弟坐咗唔少次觀塘線同荃灣線0既經驗黎講)
 樓主| hk_ayu 發表於 2005-11-24 23:02 | 顯示全部樓層
[ref=428826]marioso[/ref]  在 2005-11-24 22:20 發表:

係因為人合作d,

d東京人真係好合作...咁唔理3721推、壓、撞入車廂

真正令運作準時的就係每個站大量的『推擠員』,
腳撑地下雙手推擠

車門關了大半時會因過於擁擠、過度受力而動彈不得,
乘客亦會被卡住,
一大班『推擠員』就會拎住類似士巴拿的物體,
衝到出事車門,1個推擠、2個用士巴拿、2個推車門

士巴拿係放在被卡乘客與車門之間攙下攙下,
咁度門先完全閂埋

資料來源: 明珠台節目《日本??潮流??》
Joseph 發表於 2005-11-24 23:25 | 顯示全部樓層
[ref=428198]hk_ayu[/ref]  在 2005-11-24 12:20 AM 發表:

...08:39落到尖沙咀站往中環月台,
真實班次班次竟然要2.5min,
d人排到月台中間,...

早上繁忙時間, 荃灣班次為2分08秒一班
Joseph 發表於 2005-11-24 23:27 | 顯示全部樓層

[ref=428388]cx734[/ref]  在 2005-11-24 01:58 PM 發表:

荃灣線(各地鐵線)疏唔係乜野新聞

晚上八九點旺角去中環居然等5-6分鐘...仲耐過等巴士118

等左一次之後,我以後非繁忙時間唔搭地鐵過海

晚上繁忙時間過後, 荃灣、觀塘、港島、將軍澳線的班次為5分鐘一班.
北角---九龍城 發表於 2005-11-24 23:51 | 顯示全部樓層
[ref=428826]marioso[/ref]  在 2005-11-24 10:20 PM 發表:

係因為人合作d,

而且東京d站比較遠,加速可以加得快d
唔似香港加得一陣又要停...
dydx 發表於 2005-11-25 09:03 | 顯示全部樓層
[ref=428768]AL37[/ref]  在 2005-11-24 09:40 PM 發表:
香港地鐵好多時就算見到度門已經好逼
(只係錯覺, 好似搭巴士係一般情況都冇咩可能可以企'滿'一架巴士啦)
入面其實仲有唔少空間可以企到人
係d人只識得塞係車門附近
有d人又企係車門同幕門之間, 入面o既乘客又唔行入d, 車長又唔可以關門
想唔遲都難啦

D人真係好麻煩....搭一兩個站就話企門口姐,搭成兩三
個字都照樣企門口(即使入面有大把空間企),停親站都
俾出入車廂o既乘客逼黎逼去,但係佢地寧願俾人逼都
唔肯行入中間 #:-/

搭荃灣線由荃灣去金鐘,地鐵官方時間係26分鐘......但
係傍晚繁時搭至少慢兩三分鐘 #:-/
 樓主| hk_ayu 發表於 2005-11-25 11:47 | 顯示全部樓層

[ref=428943]北角---九龍城[/ref]  在 2005-11-24 23:51 發表:

而且東京d站比較遠,加速可以加得快d
唔似香港加得一陣又要停...

JR就係o既

地下鐵同私鐵d站同香港MTR差唔多甚至更近