hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 渣打馬拉松2010
返回列表 發新帖
開啟左側

渣打馬拉松2010

venetian 發表於 2010-3-2 01:59 | 顯示全部樓層

gn3509 發表於 2010-3-2 02:34 | 顯示全部樓層
原帖由 venetian 於 2010-3-2 01:59 發表
我都唔明,如此天氣都要繼續比賽,引起大量受傷情況,我真係唔明個大會做緊咩!

六萬個跑手,有人覺得適合跑,有人覺得唔適合跑,咁應唔應該跑?當然係自己決定
如果因為有人覺得唔適合跑,搞到想跑既人無得跑係唔公平
咁大個人,自己應該有能力判斷自己適唔適合跑
有八千個跑手最尾冇上場,可能就係睇到咁既天氣所以寧願唔跑
事實上呢個天氣亦未至於唔適合跑,又唔係話咩狂風暴雨

今期流行:690是原罪
kwyeung 發表於 2010-3-2 10:30 | 顯示全部樓層
原帖由 venetian 於 2010-3-2 01:59 發表
我都唔明,如此天氣都要繼續比賽,引起大量受傷情況,我真係唔明個大會做緊咩!

老實說, 玩了幾年長跑, 我而家都唔明點解年年渣打會有人「受傷」。
跑傷腳十分正常, 但通常是賽後才知道自己跑傷。

可是渣打裡見到的是中暑、抽筋抽到入院 / 跑唔到。
一路跑落黎, 有唔妥應該感覺到, 點解仲要死衝爛衝,
而唔係行一段路cool down, 或者去救護站休息一下?
呢類跑手都係志在參與, 不求成績, 仲要跑到咁盡,
我先唔明佢地做緊咩!

長跑從來不是即興運動。
任何一個玩開長跑的人都會告訴你, 應該係人去適應天氣、賽道,
而唔係由比賽去將就個人程度。
跑得pro既唔會報左名先開始練, 係知道自己一定跑到先報名。

我諗你地影巴士時都見過, 八月熱到出煙既日子依然有人跑街,
人地呢個時候已經練緊心肺效率。
踏入九月差不多報名時, 人地已經趁入秋練speed、練muscle strength。
有時二月仲係街見到有人著件渣打衫亂衝,
望下跑姿, 聽下腳落地咩野聲, 已經知道邊個有準備, 邊個陪跑。

渣打賽除左出名多即興跑手, 亦係世界出哂名難跑。
你係有心跑既, 秋季有nike、mizuno既比賽, 唔一定要跑渣打。
不懂量力而為, 這不是大會的錯。

053h4 發表於 2010-3-2 13:38 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
on11358 發表於 2010-3-2 20:49 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2010-3-2 13:38 發表
馬拉松本身真係唔係話玩就玩, 我個FRIEND跑長途跑左兩年, 差唔多日日操, 先正式參加全馬

我覺得唔可以下下入晒大會數, 特別係天氣, 真係大會可以控制嗎?
路線真係好難講啦, 如果今年唔跑新橋, 我覺得一樣有人嘈

睇 ...

自己跑過全馬又唔覺得賽道有咩問題,係出左長青隧道果段條路因為太爛唔係o甘好跑,
隧道空氣唔算差,回氣地方多,雖然濕度同氣溫高但有風,跑到昂船洲大橋可以吹乾件跑衫,
其實如果龍和道全段起好係可以整條賽道向北移,避免落干諾道中隧道/上夏愨道天橋,
(印象中龍匯道都有一條小隧道,不過上落差應該無o甘大)。