hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) [轉載] 九巴三軸 Volvo B9TL (Gemini 2 車身) 在英國, ...
開啟左側

[轉載] 九巴三軸 Volvo B9TL (Gemini 2 車身) 在英國, 等船中

eSun 發表於 2010-2-23 16:41 | 顯示全部樓層

佢唔係好次新adl 咁樣有個電視櫃喎
好野
NC8285 發表於 2010-2-23 16:55 | 顯示全部樓層
原帖由 marco_lam 於 2010-2-23 11:25 發表
都無E500咁靚 (可能經常見)
都唔明做咩KMB會同Dennis嘈
好似新巴咁咪好lo (全部E500用Dennis)

九記同ADL嘈個單野都唔知真定假既,同埋而家九記又唔係冇訂ADL既車,只不過係比VOLVO既車少姐.....................
同埋我覺得B9又唔係真係好差姐,外型方面我覺得都唔錯呀,呢隻Gemini 2車身最初望落雖然係怪d,但係我而家又覺得
都幾靚,幾型下呀,不過E500都唔差既,但係我反而又唔係咁鍾意新記咁,訂死同一隻車型,冇咩新意,城記都好d,起碼會有
B9同E400,雖然B9係得一架咁小,不過我想好既話都會再加訂既......................
FB8955@70 發表於 2010-2-23 18:05 | 顯示全部樓層
期待新volvo b9TL 黎港
   歐五引擎唔知把聲靚唔靚啦
a396 發表於 2010-2-23 19:58 | 顯示全部樓層

原帖由 GP7429 於 2010-2-23 12:08 發表

請問E一批B9有幾多架??
規格係唔係同而家香港個批一樣??

至少有六十架配 Gemini II o既歐五 B9TL.
至於 spec., 佢地副偈唔同歐三果批.
獨派交通迷同政治學人
ATE_92 發表於 2010-2-24 01:53 | 顯示全部樓層
原帖由 NC8285 於 2010-2-23 04:55 PM 發表

九記同ADL嘈個單野都唔知真定假既,同埋而家九記又唔係冇訂ADL既車,只不過係比VOLVO既車少姐.....................
同埋我覺得B9又唔係真係好差姐,外型方面我覺得都唔錯呀,呢隻Gemini 2車身最初望落雖然係怪d,但係 ...

CTB有B9嗎?
365。FS2231 發表於 2010-2-24 01:58 | 顯示全部樓層
原帖由 NC8285 於 23-2-2010 16:55 發表

同埋我覺得B9又唔係真係好差姐,外型方面我覺得都唔錯呀,呢隻Gemini 2車身最初望落雖然係怪d,但係 ...

九記連Scania較為貴D都肯試,唔通真係咁差....
superay 發表於 2010-2-24 02:12 | 顯示全部樓層

看到新車的相,似乎下層車頭玻璃改左少少,比舊款凸得多少少,更似大肚!PS: 可比較樓主所提供連結中一張四車全照的相。

ctb8107 發表於 2010-2-24 02:48 | 顯示全部樓層
原帖由 ATE_92 於 2010-2-24 01:53 發表

CTB有B9嗎?

有非官方消息指: 城巴訂左1架兩軸既B9來港測試 (形式類似E400)
既然有E400個先例, 九/城巴引進更多其他兩軸巴士來港測試亦不為奇。

講返九巴, 之前有未證實消息指九巴加訂左百幾架新12米B9配Wright車身

睇返B9現時有151架 (86架AVBE+64架AVBW+1架AVD)
而E500現時有281架 (271架ATE+10架ATEU)
兩者相差成130架, 已證實九巴最少訂左60架新B9, 都仲差70架先平手
如果九巴真係加訂左百幾架新B9, 咁都只會令數字略為多過E500
但唔好忘記九巴仲有新既E500出, 即係E500數量將會突破281架,
所以ADL既地位實在難以取代!
NV58 發表於 2010-2-24 02:56 | 顯示全部樓層
原帖由 ctb8107 於 2010-2-23 18:48 發表
講返九巴, 之前有未證實消息指九巴加訂左百幾架新12米B9配Wright車身

I thought it was mentioned already that the order is for a total of 175 B9TL/Eclipse Gemini 2. Was that not confirmed?
Tinyl Bus Photography - FB Group
ctb8107 發表於 2010-2-24 03:10 | 顯示全部樓層

原帖由 NV58 於 2010-2-24 02:56 發表

I thought it was mentioned already that the order is for a total of 175 B9TL/Eclipse Gemini 2. Was that not confirmed?

暫時經過Volvo官方公佈既係上年年中一張100架(60架B9+40架單層B7)既訂單
(http://www.volvobuses.com/bus/global/en-gb/newsmedia/pressreleases/_layouts/CWP.Internet.VolvoCom/NewsItem.aspx?News.ItemId=64210&News.Language=en-gb)
而再加訂的消息暫時未有官方公佈