hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (D) Diecast 模型討論區 公共交通有關商品 (D1) AL big photo
開啟左側

AL big photo

tommychow0811 發表於 2010-3-1 20:23 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL470@98A 於 2010-3-1 20:21 發表
今次 Cars Workshop 出的兩款AL巴模,真是很假。?t=1267446081

但無可否認今次兩部銷程已經勁過B1
LU3739 發表於 2010-3-1 21:28 | 顯示全部樓層
我覺得如果係受歡迎既, 9記應該會再翻出。(例子:ME, AVBW, 虎蘭..), 況且呢個模又點止用一次甘少。不過再出既話, 車尾(尾牌同散熱網)真係要執執, 反而個車頭做得幾似。而側牌甘做法都好過就甘印上去...大致上在公司角度睇, 都應該賺到笑

alhk1992 發表於 2010-3-1 23:31 | 顯示全部樓層
原帖由 blueblue 於 2010-3-1 11:17 發表

你叫佢攞翻去...
好似不可行..
kmb買..返去比CS d 妹妹仔開? 人地應該冇工具..
80x 買, 我呢佢唔會睬你

無可能...起碼80rn一定會...只要你自己事先拆咗D膠就ok
邊間80rn唔肯嘅你再上嚟公開晒D成件事detail,睇吓點解唔幫你鬆

lf5499 發表於 2010-3-2 01:12 | 顯示全部樓層

我不好愛 發表於 2010-3-2 10:43 | 顯示全部樓層
小弟託友人相助下, 都慶幸買到一部 74X....
睇番實物, 之前有 網友 提及既問題, 小弟都唔太提及了...

講番 AL 實物感覺, 車頭...車頂都係唔夠平, 有D 向上既 "突起" , 另外車頂小弟覺得好似薄了一點...
不過整體都合格了...就咁睇落車頭都分辨到佢係一部 AL...
車尾方面......果D "誇張的散熱網" 果然不出所料, 有D 偏灰, 不過手工比想像中的造得好,
引擎蓋都無點大打風...可能朋友搵到一部質素好一點既比小弟...
車窗仲有灰色, , 車窗花既情況都減輕了不少, 呢樣小弟真係估唔到...值得讚許~!!
車身D 上油都合格, 起碼唔會好似 AV 咁, 黑油紅油化開哂, 白油一撻撻, 今次 AL 上油係白板車之中進步了...

但估計無問題既地方就 "出事" 了...
車轆....果然有 "水口位", 搞到一黑一白咁...好彩呢個問題可以自己補番黑油...
右邊車身....有一個長方形既散熱網係絲印的, 但佢竟然印漏了3條黑幼線....  最後小弟求其補番一下就算...(但搞到紅線有D 化開, 不太明顯下又算了 )

最後講下內部, 小弟覺得佢係用 AV 既內部件去改裝....下層內部係睇到仲有 "RS la-ba 位", 不過要好仔細先睇到既...
上層內部件, 睇到佢個冷氣風出口位...係有改到 AL 款式...有黑色長條型出風口,
而下層 同 上層都有做到顯眼既扶手, 下層又有 熱線貼紙 同 梯位既活動板 (果個位係有塊板遮蓋住個大洞)
都算有花心思, 所以內部都比佢合格啦...

當然有 網友 提及 AL 內部 比 AM 差D, 小弟係認同, 因為佢只係用 AV 內部件改裝, 同埋上層車尾無了兩條 "巨大的輸風管", 咁真係令內部有D 失真...
不過小弟認為今次 AL 無 "新城 E500 內部" 咁求其, 都算是 "好過無改裝" o架啦...

我不好愛 發表於 2010-3-2 10:48 | 顯示全部樓層
希望小弟既分享, 可以幫助各位去買 74X / A2 既時候, 留意到模型既情況, 令大家買到一部好車...
亦希望 M08 唔好收埋哂D 貨.....

睇到好多人都話 74X 買唔到....其實都係一個短熱潮~!!
如果呢陣熱潮 "減卻了" , 相信情況會好似 AV 咁.... "加價後" 想賣多部都未必賣到....
相信遲下唔少 AV 同 AL 仲係個 "睡城堡" 熟睡中....

當然亦有可能 AL 既貨唔只係得第一批, 之後應該都會有 第二批 既, 未買到既人, 有D 耐性等待一下吧...

KV6245-3ASV484 發表於 2010-3-2 11:25 | 顯示全部樓層

佢有"RS la-ba 位"既原因只有一個 - 下次既圓燈AL一定有晒rs,所以佢咁樣嚴格黎講係冇錯架(個人感覺)
LU3739 發表於 2010-3-2 11:39 | 顯示全部樓層

回復 76# 的帖子

我睇過隔離版hkxf, 都係度爭論緊(門巿收起巴模d貨)呢個問題,係呢度我也不便講太多。其實門巿經常出現供不應求既情況, 不如建議廠商將產量提高或者唔好再玩一車兩線。因為就呢次AL事件都好誇張, 真係第一日晏晝要周圍撲車 , 第二日已經係水尾甘滯。雖然甘樣或者可以做出個熱潮, 不過都連帶出現炒風tim(各版友可參閱雅虎拍賣網)。不過始終買巴模既都係自己作收藏之用啫, 倒不如有足夠既貨源供買家選購咪仲好。

3ASV196 發表於 2010-3-2 11:52 | 顯示全部樓層
原帖由 LU3739 於 2010-3-2 11:39 發表
我睇過隔離版hkxf, 都係度爭論緊(門巿收起巴模d貨)呢個問題,係呢度我也不便講太多。其實門巿經常出現供不應求既情況, 不如建議廠商將產量提高或者唔好再玩一車兩線。因為就呢次AL事件都好誇張, 真係第一日晏晝要周圍 ...

其實直言, 一部巴士模型賣緊$298, 如果唔係所謂"限量", 以其手工比例設計等去睇, 就根本唔值咁貴...
模型製造商/模型售賣公司/巴士公司, 當然為左售價高d, 將其出品定為"限量", 為賺取最好的利潤...
3ASV196.KE7270
Megabus 發表於 2010-3-4 13:13 | 顯示全部樓層

唔好用一盒6枝果d批仔,用正常有舊膠把手的螺絲批會好易開