hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 巴士舊文庫 巴士掛牌資料精華 (B11-21) 2010年3月份九巴/龍運轉廠/掛牌消息
開啟左側

2010年3月份九巴/龍運轉廠/掛牌消息

關閉 [複製鏈接]
GU9338 發表於 2010-3-1 09:07 | 顯示全部樓層

原帖由 82M 於 2010-3-1 01:19 發表
我仲以為係49X添...估唔到係43X,
係咪有司機port車,再加上仲有五部後備直,所以先至搵兩部直上呢?!
如果係,點解唔上部過檔躉同埋再係81/281A抽一部ATR上掛呢?! ...

JF 1460 都掛左 43X 兩年有多 (?) , 要 port 應該一早 port 左

同埋聽聞掛牌師傅對呢兩架豬評價都唔係好差

請用文明來說服我。
12A 發表於 2010-3-1 09:31 | 顯示全部樓層

個人就86C加金的意見

睇到86C再次長期有金的消息, 真的呆左....
(馬鐵通車前, 86C曾有681order)
老實說, 我一直以來係認為86/87A/85M會加金先過86C
想不到係倒轉...

不過最唔好的地方係調走HT1443
始終86C係長途線, 用2+2好過3+2

另外, 86C會有車攝86P/86X
希望兩架新掛牌可以行到做要攝這兩條線的字軌
給各位驚喜

ps 182 的 KZ9022 有無甩到
九巴十六 與你在 GA5505 相見
volvo_chan 發表於 2010-3-1 09:43 | 顯示全部樓層
原帖由 kingprowm 於 2010-2-28 22:01 發表

以為 86C 就算上金都係上 ATR, 因為話某些彎位比較難轉,
估唔到上 3ASV

小弟唔熟86C的路況,請問沿線有什麼彎位用12米車係比較難轉?
至于你信不信,我反正信了
cheungtszfung 發表於 2010-3-1 09:45 | 顯示全部樓層

原帖由 volvo_chan 於 2010-3-1 09:43 發表
小弟唔熟86C的路況,請問沿線有什麼彎位用12米車係比較難轉?

往馬鞍山方向,長沙灣道左轉入南昌街(2F有同樣問題)
DR1666 發表於 2010-3-1 10:13 | 顯示全部樓層
原帖由 gy8940 於 2010-3-1 01:37 發表
完全估佢唔到落直比43X
沙廠對城隧線唔錯
43X 46X 47X 48X 49X 269D 278X都因為沙廠至有金執

269D 唔係一開線 (去沙田火車站既年代) U 廠已經全線派金車咩?  

至於其他線, 沙廠派車比荔廠多, 由沙廠先落金也很正常吧...
CN9AMT100UP 發表於 2010-3-1 10:24 | 顯示全部樓層
真係估唔到86C 會咁早加金,本以為係86會比86C更早加金。

更回volvo_chan
難轉嘅位係由長沙灣道轉南昌街
雖然南昌街係三線,但係,慢線經常係停晒貨車。
依家啲AV,通常要扭足兩轉半以上先扭到入南昌街。

但神奇嘅係,有次搭到3AD行86C,長沙灣道轉南昌街又無大問題
所以,3ASV行86C,應該無問題嘅。
3ASV427_KS8246 發表於 2010-3-1 11:29 | 顯示全部樓層

3ASV427_KS8246 發表於 2010-3-1 11:30 | 顯示全部樓層
homanho 發表於 2010-3-1 11:44 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV427_KS8246 於 2010-3-1 11:29 發表

而架JF1460比43X班人渣到變勁車??
沙田廠43x正字軌成班人一向都安全駕駛,只有一兩個例外
JJ 6360 ATS17
FD5410 發表於 2010-3-1 16:37 | 顯示全部樓層

原帖由 82M 於 2010-3-1 01:19 發表
我仲以為係49X添...估唔到係43X,
係咪有司機port車,再加上仲有五部後備直,所以先至搵兩部直上呢?!
如果係,點解唔上部過檔躉同埋再係81/281A抽一部ATR上掛呢?! ...

如果真係 49X ,荃灣班客真係唔駛指意上到車

論客量,全城隧客量最麻麻就真係 43X ...
城隧最先上直梯係佢都正常既
而且 ATE 上斜點都好過兩部豬