hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 KEYBOARD 失控
開啟左側

KEYBOARD 失控

UCR683 發表於 2010-3-1 21:14 | 顯示全部樓層

我都試過這經歷,不過是在桌面電腦上發生。
解決方法為:在開機時進入BIOS 設定,然後選擇「Load default settings」,跟著重開機,
看看鍵盤是否回復正常。
cn2661_2d32 發表於 2010-3-2 05:27 | 顯示全部樓層
部機有冇飲過水?
 樓主| AVD1 發表於 2010-3-2 08:37 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2010-3-2 05:27 發表
部機有冇飲過水?

部機就一定冇 (即係 CPU 一定冇水)
Keyboard 唔知算唔算 - 濕紙巾

PS.
我係某台灣討論區都問緊大約類似問題, 不過我就指我自己成杯水倒左入去,
而個邊就話要等下, 問題係我而家都過左咁耐都唔得
都唔知係咩原因 ~

LJ7006 = MF5119 = AVD1
cn2661_2d32 發表於 2010-3-2 16:38 | 顯示全部樓層

排除法.駁個USB Keyboard睇下有冇事.
有事即係Setting問題
冇事即係Keyboard自己線路Short左/排線問題, 最嚴重係底版問題.不過好少係咁.

*唔係太睇得明你上面last果段.即係Keyboard除左用濕紙巾,有冇入過水? (我指最少一啖水入左)
CPU定義係主機定真係cpu.恕我問呢個白癡問題因唔識電腦的人好興將mon以外的主機叫做Harddisk/CPU
CPU如果唔係成部notebook掉落水都冇乜可能濕.但如果係一啖水落左keyboard,少則Keyboard入面電路氧化.
大則底版燒左某d IC. 前者約整300蚊, 後者你可換機或一世駁USB Keyboard用.

你試左先啦.我維修自己notebook的年資叫做耐少少.希望盡力答得到你.
 樓主| AVD1 發表於 2010-3-2 16:42 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2010-3-2 16:38 發表
排除法.駁個USB Keyboard睇下有冇事.
有事即係Setting問題
冇事即係Keyboard自己線路Short左/排線問題, 最嚴重係底版問題.不過好少係咁.

*唔係太睇得明你上面last果段.即係Keyboard除左用濕紙巾,有冇入過水? (我指 ...

其實因為我部機之前 Fan Error 左, (但係部機都用到, 不過係好嘈)
所以我拆左部機出黎搞
但後來見太麻煩我冇再搞落去

其實我只係拆左個 Keyboard 出黎就見到個風扇
之後見個 Keyboard 又多塵
所以搵左個掃 + 濕紙巾抹過個 Keyboard

而電腦內部, 我乜都冇搞過 (一定冇水會起入面) ~
所以係都係個 Keyboard ~

PS.
我個部係 ThinkPad 黎 o既,
唔知有冇板友大約知道而家 ThinkPad keyboard 市價幾錢 ?
因為我搵過 Lenovo 個網都冇寫出黎, 先謝 ~

OTIS401 發表於 2010-3-2 18:16 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2010-3-2 16:42 發表

PS.
我個部係 ThinkPad 黎 o既,
唔知有冇板友大約知道而家 ThinkPad keyboard 市價幾錢 ?
因為我搵過 Lenovo 個網都冇寫出黎, 先謝 ~

通常手提電腦都係一塊過的底板
好難話買塊黎自己裝...
cn2661_2d32 發表於 2010-3-3 06:11 | 顯示全部樓層

thinkpad乜形號.
thinkpad零件易攪.. ebay同淘寶大量仲好平.小弟都係thinkpad發燒用家,
好多升級/維修零件都係Ebay買
fan error其實唔一定係大塵.可能係Bearing洩左.Thinkpad T4同T6通病. 200蚊港紙一把,大約
Keyboard,2手keyboard200蚊樓下,好彩有全新的300蚊倒.都係Ebay找.
一般來講Ebay UK同EBAY US分開search會有唔同效果.鬼佬誠信幾好.唔洗擔心.
你keyboard好大機會係keyboard連住底版的排線壞左....NMB做的Thinkpad keyboard差過Chicony的.可能你果批用NMB廠的件.

*其實淘寶買thinkpad零件都好安全,仲好多存貨同好平. 因為大陸好多美國退役機大lot咁運去大陸翻新
誠信都幾好,我都買過好多次.
利益申報,小弟自己保養的係自己的X21 (成10年機喇)同埋 T43, 仲有朋友的T60都係我做翻新.
Thinkpad勝在每件parts都有FRU Number,好易找零件.亦好易拆.
 樓主| AVD1 發表於 2010-3-3 12:24 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2010-3-3 06:11 發表
thinkpad乜形號.
thinkpad零件易攪.. ebay同淘寶大量仲好平.小弟都係thinkpad發燒用家,
好多升級/維修零件都係Ebay買
fan error其實唔一定係大塵.可能係Bearing洩左.Thinkpad T4同T6通病. 200蚊港紙一把,大約
Keyboa ...

T61 14" wide
其實而家係最頂唔順部機嘈, 所以個日先拆出黎整 ... (實際上個日係掃過把風扇) ~

但係我想問, 點知個 Keyboard 係邊間廠做 ?
我而家用緊個個就係 42T3177
但係點睇的呢 ? THX ~

cn2661_2d32 發表於 2010-3-3 20:25 | 顯示全部樓層
http://www.bigestock.com/mfg/mfgL097.htm
同埋以後想check fru係乜,
去lenovo download本Hardware Maintenance Manual,附頁寫晒所有本機所有型號用的唔同Option.

你呢個係更加冷門的ALPS keyboard.
算啦唔好諗咁多.換keyboard吧.keyboard好少亦好難有得整.除左換.
否則你某日排線壞到連power制都壞埋就唔好玩啦.你唔係唔知Thinkpad衰在/好在power制在Keyboard上面.

風扇掃塵都冇乜用.係主要Bearing入左塵跟住磨洩左.
你識拆開的話可拆開把風扇(我記得好似用卡位或鍋釘),清晒塵,再係軸位落潤滑油.
大約可續命半年.
 樓主| AVD1 發表於 2010-3-4 09:41 | 顯示全部樓層

原帖由 cn2661_2d32 於 2010-3-3 20:25 發表
http://www.bigestock.com/mfg/mfgL097.htm
同埋以後想check fru係乜,
去lenovo download本Hardware Maintenance Manual,附頁寫晒所有本機所有型號用的唔同Option.

你呢個係更加冷門的ALPS keyboard.
算啦唔好諗咁 ...

想問下 Chicony 係唔係算比較好 o既 ThinkPad Keyboard ?
因為曾記得我起台灣某討論區,
有人曾經講過, 唔同廠 o既  Keyboard, QC 甚至手感 (打字) 都差好遠 ~

另問, 起淘寶買野, 有冇咩野需要注意,
因我見其實價錢都相差幾大,
一 d 就大約 $ 260, 平既 $ 120 就已經有 ~

因為 ebay 實在太貴 (美國運上去加拿大都要收 US$ 30 Ship), 而我因有朋友將會返廣州
所以想叫佢幫我拎過黎 ~