hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 KEYBOARD 失控
開啟左側

KEYBOARD 失控

cn2661_2d32 發表於 2010-3-4 11:08 | 顯示全部樓層

太平果d一係講明2手,一係係翻新噴過層膜,1個星期會甩到你成手都係油同字都冇埋.
淘寶買野記住,正價買野就唔會有事.但便宜莫貪.
$260係正常價了.uk ebay果d都係賣緊300蚊港紙倒.

手感呢樣好因人,我答你唔到.不過唔好買左T400通用的減重版本. 手感的確奇差.
Chicony好常見.應該問題不大.
如果朋友本身有固定大陸居所先好買.佢地興用順豐速遞,部份係貨到付款. 落單3-4日到.但最好先QQ同賣家商量好
冇qq的話可用淘寶入面網上版亞里旺旺. 可用一般香港Visa Card比錢.香港以外的visa card唔得.

其實,我仲有個方案,你可買120蚊果隻平野番來,拆你舊keyboard的keys出來換去新果塊2手度.
因為好似你咁壞keyboard其實唔多.一般我係大陸forum葡開,見佢地換keyboard原因多係keyboard的key油左光左.
所以壞貨機會好低.換自己d key過去係要小小時間但幫你節省1半錢.(當然,要用番NMB先得啦.唔同廠唔得)

*另外.預先同賣家頃好數先. 佢地一般好老實好nice. (係...雖然係大陸人.但買呢d小件野唔係買一部機佢地都幾老實)
佢地多數肯寄去香港同外國(雖然我記得兄台你其他文講過你係外國). 寄香港郵費大約30-40蚊仲係速遞.3-4天收貨
寄外國以寄去英國做例,大約50蚊港紙. 約20天收貨.

樓主| AVD1 發表於 2010-3-4 13:05 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2010-3-4 11:08 發表
太平果d一係講明2手,一係係翻新噴過層膜,1個星期會甩到你成手都係油同字都冇埋.
淘寶買野記住,正價買野就唔會有事.但便宜莫貪.
$260係正常價了.uk ebay果d都係賣緊300蚊港紙倒.

手感呢樣好因人,我答你唔到.不過唔好 ...

如果係咁我會買番我而家部機個隻 42T3177 (ALPS Keyboard)
就係岩岩 $ 260 (同時都係最貴, 因為通常都係 $ 200 ~ $ 230 左右就有)

其實我自己身處加拿大, 所以如果買都係買 ebay US
不過無奈佢地 o既 shipping 由美國上加拿大已經 $ 30 美金
仲有個 keyboard 都要 $ 55 左右 - total 已經係 $ 85
所以我都係叫我朋友起廣州拎返黎比我算 ~

至於拆 Keyboard E 樣野我唔識, 費事越整越衰好似今次咁
所以都係比 $ 260 算數

THX ~

LJ7006 = MF5119 = AVD1
cn2661_2d32 發表於 2010-3-4 14:25 | 顯示全部樓層
誠心建議你換埋個風扇.
T61仲要widescreen好似係獨立顯卡.
係NVIDIA出品.
"顯卡門"問題在T61身上十分出名, 係晶片制造缺憾.長期高熱會有不能修復的後果.
有d人冇過熱,但長期開機..又死. 有d人淨係打得機多.....都死.
你應留意倒T61本身正常狀態已好熱.
你要換得keyboard即係保養過左.衰顯卡門你就冇得整.

如果你唔信我講得咁嚴重,你可去search下 顯卡門 T61.

另外祝你維修順利. Thinkpad好彩好在維修易. =]

樓主| AVD1 發表於 2010-3-5 10:29 | 顯示全部樓層

原帖由 cn2661_2d32 於 2010-3-4 14:25 發表
誠心建議你換埋個風扇.
T61仲要widescreen好似係獨立顯卡.
係NVIDIA出品.
"顯卡門"問題在T61身上十分出名, 係晶片制造缺憾.長期高熱會有不能修復的後果.
有d人冇過熱,但長期開機..又死. 有d人淨係打得機多.....都死. ...

其實我部機有三年本地保養 (一年國際), 所以 summer 返黎係有得保 ~
不過我都有可能會換機, 不過下一部應該唔會再係 ThinkPad, 暫時屬意 Fujitsu + Sony ~

cn2661_2d32 發表於 2010-3-6 09:54 | 顯示全部樓層
反而我相反...個fnd我保開果部t61諗住過繼比我(賣)
同你一樣,佢都係想換Fujitsu同Sony
多口一句.不過Fujitsu散熱好差, 有兩個fnd部Fujitsu都係熱死的.所有建議唔好買.
 樓主| AVD1 發表於 2010-3-6 12:53 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2010-3-6 09:54 發表
反而我相反...個fnd我保開果部t61諗住過繼比我(賣)
同你一樣,佢都係想換Fujitsu同Sony
多口一句.不過Fujitsu散熱好差, 有兩個fnd部Fujitsu都係熱死的.所有建議唔好買. ...

講真, 自 ThinkPad 條生產線賣左比大陸公司之後
價錢雖然真係令到好多人接受到, 但係佢 QC 就不敢恭維 ~

至於點解屬意 Fujitsu 或者 Sony
都係因為佢 keep 到價,
尤其前者主打商務機為主 ~

我自己係物色緊 14" 機, 又有 fringerprint 就最好
Sony 冇 e 隻款 o既 機 (13" 機就有) ~

其實 ThinkPad T410 個 design 都唔錯,
不過始終我覺得而家部 ThinkPad 搞成咁, 下一部買佢都幾難 ~
hkaiw 發表於 2010-3-6 21:35 | 顯示全部樓層

其實聯想的自家 Notebook 及 Netbook 與 Thinkpad  的質素會否有很大的差別呢?之前試過用公司提供的 Ideapad,沒有太大的問題,只是電池用了2,3個小時便用完(已用了省電模式)。
喵...
 樓主| AVD1 發表於 2010-3-7 14:14 | 顯示全部樓層
原帖由 hkaiw 於 2010-3-6 21:35 發表
其實聯想的自家 Notebook 及 Netbook 與 Thinkpad  的質素會否有很大的差別呢?之前試過用公司提供的 Ideapad,沒有太大的問題,只是電池用了2,3個小時便用完(已用了省電模式)。 ...
如果你覺得 IdeaPad 唔錯 o既 話, 相信你會覺得 ThinkPad 更加好
論績航能力方面, ThinkPad X 系真係唔錯 ~
hkaiw 發表於 2010-3-7 14:47 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2010-3-7 14:14 發表
如果你覺得 IdeaPad 唔錯 o既 話, 相信你會覺得 ThinkPad 更加好
論續航能力方面, ThinkPad X 系真係唔錯 ~

其實 Thinkpad 應該不太差,我的家人有一部T20用了10年仍然運作如常,只是曾經出現過LED燈故障要更換,及電池已失效,而我則是使用仍然是IBM時期的 ThinkCentre A50(機齡約6年);另外最近出了 Thinkpad Edge,質素又如何呢?
喵...
 樓主| AVD1 發表於 2010-3-7 15:54 | 顯示全部樓層

而家我部機都唔知咩事,
頭先要同人 webcam, 因為細機真係唔夠 ram + 太慢, 用部 ThinkPad 去講
點知講講下突然成個 mon 黑哂,
部機又冇 reboot ~

等左十分鐘都係咁, 之後就咁開關制
之後過左一個鐘, 想開番機睇下咩事,
而家連機都開唔到,
一咁左個開關制之後, ThinkPad Logo 都 show 唔到出黎 ~

咁而家又即係壞左邊度 ?
唔係張 Display Card 死左呀