hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 將軍澳線勁嘈路段
開啟左側

將軍澳線勁嘈路段

cn2661_2d32 發表於 2010-3-2 05:10 | 顯示全部樓層

唔係好明點解仲舊的M Train冇信號問題.
係你K仔咁大牌,係"唔適應"兩套新舊系統......唔知鬧system好定車好

*小弟有親人係電訊行業高級工程師告之,TKL套系統當年係PCCW做安裝同維修(竟然係PCCW)
跟住為左節省成本,龜鐵換左香港某中資電訊做,成本係以前3份之1.......
我睇呢個係其中問題來源.

仲有個更慘無人道的真相, 呢位親戚話我知因為成本問題, 呢間中資公司派去maintain TKL訊號的team
係得2個人....... 得一個高級engineer同一個助手...記住,係2個人攪晒成條線.
每次無神神壞信號的話呢兩位人兄都超大壓力要係聽朝開車之前要攪好,否則都好大鑊(不論其本人/龜鐵同市民)

所以話龜鐵算死草孤寒吸血引致服務quality低左係有根據的
superbus 發表於 2010-3-2 09:04 | 顯示全部樓層
地鐵講乜一路從心出發
我每次坐將軍澳線,我淨見到地鐵既黑心
等車就永世都唔知幾時有車,坐車就耳仔受罪
呢兩樣野8年完全都未改善過
呢D咁既用心服務,真係搵你去受囉
superbus 發表於 2010-3-2 09:06 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2010-3-1 21:29 發表

根本係線路設計問題
除左減速, 根本無得搞

換車只係可以援解個問題

試過 K-Train 同 M-Train
你就知道呢個問題可以解決
但睇住地鐵呢八年既表現
我唔認為佢會做
tonyng 發表於 2010-3-2 10:11 | 顯示全部樓層

原帖由 matthew20029 於 2010-3-1 23:24 發表
4.信號問題,唔關車事,以我所知她這個信號系統是由1970使用至今

麻煩你先去查證,如果市區線的信號系統由1970使用至今,恐怕亦不會有H-stock列車的存在。
053h4 發表於 2010-3-2 13:07 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
053h4 發表於 2010-3-2 13:13 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
DIH 發表於 2010-3-2 15:59 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2010-3-2 13:13 發表

首先, 個人香港有咩中資電信公司識做鐵路信號
內地基本上都係得鐵通, 中鐵中鐵電氣化局呢D搞四電集成

係唔係有咩事都入晒所謂中資公司數就搞掂?
內地D地鐵咪一樣幾套信號, 又唔見有事 ...

我看該文要說的不是中資公司有問題,而是MTR為了減成本無所不用其極。
換公司,兩家公司的經驗同服務唔一樣,可能成世都磨合唔到。
為什麼可以慳錢?因為人手極少,人手極少造成的是服務不佳。

將線初初通車時,唔係話K-train因為將軍澳廠維修外判,
而外判公司只懂維修M-train,所以冇得用K-train嗎?
後來有續過約,但我唔知現時維修問題搞掂未。

無論係乜野原因(維修或訊號問題),都係MTR的行政出錯,
令到專為將線而訂的K-train英雄無用武之地,一個用到濫的詞語「資源錯配」可以形容。
這絕對應該直斥其非。

另外,據了解,一個大學畢業生,幫MTR外判公司打工,
或做一兩年後幫MTR打工,做同一個post,人工係一樣的。一樣咁低。
咁為什麼要外判?

而#35,將線全部在地底(康城附近少少除外),只要車內嘈音減低,的確等如問題解決了。
問題是「車內嘈音大 乘客不適」,有誰投訴將線車外好嘈?

053h4 發表於 2010-3-2 16:53 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
cn2661_2d32 發表於 2010-3-2 16:55 | 顯示全部樓層
其實我唔係想話該中資公司出錯係主因.
況且我可話比大家知,該中資公司用的工程師其實都係香港人,一樣係PCCW等香港公司做過好多年.
而且地鐵套機亦同大陸冇關係. 我可話比大家聽地鐵套機其實同電話機樓用的AT&T / Nortel系統係冇分別.
都係用叫做唔知乜PPX定PPAX system.
問題係,以前PCCW出差斷次收錢,呢間中資公司係一個合約包晒仲再送額外Support.
以前PCCW一team人做野,家陣2個人做一條TKL的野.
信號呢d野唔係簡單請兩條大學生番來做就得.絕對唔係mtr自己外判公司做.我一百percent人頭擔保.不過你地信唔信都好.講來同大家分享.因為我所講果兩個負責人士,其中一個就係我果位近親.

比著九巴,成間巴士廠你請得5個人來做維修不論佢地手工幾好,經驗幾老都死啦.都唔夠人.
一係就冇時間顧得晒咁多車.一係就壞左有排整唔到,貼張膠紙行住兩個月.
053h4 發表於 2010-3-2 17:08 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽