hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 將軍澳線勁嘈路段
開啟左側

將軍澳線勁嘈路段

DIH 發表於 2010-3-2 20:26 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2010-3-2 17:08 發表

講真, 內地地鐵信號, 咪又係一樣買外地野
服務供應商咪又係都係那幾間

PCCW自己都係搞外判, 最緊要係跟合約做野
外判商搞唔掂, 港鐵一樣可以叫人賠錢換人

但係, 所謂的信號系統問題, 係單純係信號本身的問題
定 ...

我總係覺得該板友想講的同我一樣,係MTR管理/QA方面出了問題
係因為慳皮而導致的問題(不論是否MTR預計之中),既然出了問題,
無論係信號、機件、軌道、人工,乜問題都好,對症下藥將問題解決才是重點。
如果唔係信號系統或架車的硬件有甚麼不妥,就應該嘗試去睇下其他甚麼方面出問題,
而該板友只是提出一個有可能出問題的地方,不代表該板友認為那個問題極其嚴重或那是唯一的問題。

唔係新唔新車,而係K-train真係車內嘈音低,
假如M-train能做到同K-train隔音一樣,咁M-train繼續行將線對我而言都冇乜所謂。
其實我又有乜可以所謂呢,我係觀塘線常客,將線就好少搭,
但觀塘線上K-train不佔多數,所以若觀塘線沒有K-train,也對我沒有甚麼影響。

我不知道將線因為甚麼原因咁嘈,個人感覺將線的確比其他三線(加迪士尼線)隧道段嘈,
假如這是個軌道硬件不容解決的問題(例如彎多、隧道直徑細、鋪軌方法有不同等),
咁,換一種車內嘈音低的車,咪就係解決左個問題囉?(雖然係自欺欺人)有乜好拗?

而我提出所謂人工低的point,都只是想帶出既然MTR將員工諗得咁平價,
一般員工(尤其是低層員工)自然好難為MTR賣力......打工梗係望人工高架啦,
你畀半斤我咪畀返八兩你,好正常嗟。呢d就叫打工仔心態。

唔知係唔係我諗得太簡單......
superbus 發表於 2010-3-2 20:52 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2010-3-2 13:07 發表

換車頂多係"車內嘈音"細d
問題一樣存在

M-TRAIN退, 成本點樣反映先? 根本唔係咩黑唔黑心的問題
乘客比晒, 要換車有幾難?

換車之後既噪音問題,係得到大幅改善架
呢度好多板友都可以證明呢點
唔好同我講甚麼換車成本,而家有大大堆 K-Train 響度喇喎
點解將線既乘客仲要再俾額外既錢出黎換新車?
更何況,將線既乘客已經俾咗七年幾八年時間出黎
如果到今時今日仲存在噪音同信號問題
有錯既一定係地鐵呢間公司
matthew20029 發表於 2010-3-2 21:03 | 顯示全部樓層

回復 42# 的帖子

100%贊成
舉埋腳贊成
日日嘈到......
053h4 發表於 2010-3-2 21:04 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
Quanta 發表於 2010-3-2 22:19 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2010-3-2 21:04 發表
到今時今日, K-Train 入站都對唔齊位
有時要倒車, 向前行多少少先得

本身K-TRAIN就係問題較多, 執左幾年, 好似起動同制動問題一樣存在
批車本身係靜, 但係, 都要成熟穏定咁行到將軍澳線先得ga
你都唔想架車, 行行 ...

你所講 K-Train 的問題, 無論放佢響邊條線都會發生
批車唔放落將軍澳線又唔係唔駛行、唔會出問題 (i.e. 缺點反正都存在)
咁點解唔放佢響一個可以顯出佢優點 (減少車內噪音) 的地方呢

八年都未"成熟" (直程唔見佢有改善), 咁真係唔知佢要執到幾時囉
053h4 發表於 2010-3-2 23:05 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
ES464470X 發表於 2010-3-2 23:42 | 顯示全部樓層

原帖由 Quanta 於 2010-3-2 22:19 發表

你所講 K-Train 的問題, 無論放佢響邊條線都會發生
批車唔放落將軍澳線又唔係唔駛行、唔會出問題 (i.e. 缺點反正都存在)
咁點解唔放佢響一個可以顯出佢優點 (減少車內噪音) 的地方呢

八年都未"成熟" (直程唔見佢 ...

康城站通車後, 港鐵終於加快K-TRAIN進入將軍澳綫的步伐,
起初曾經調過幾抽K-TRAIN入TKL, 不過因為列車運行唔理想,
(停站不準, 列車誤點嚴重)
最後又將所有K-TRAIN調返去觀塘綫,
直至近期又開始測試K-TRAIN行將綫, 網上都有港鐵職員講,
早前有一日的清晨時段, 港鐵安排所有K-TRAIN行TKL作測試,
未知成效如何~
(如果成效欠佳, 我諗TKL要全線幾乎以K-TRAIN行走,
都仲要再隔一段時間了.....)

superbus 發表於 2010-3-2 23:54 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2010-3-2 21:04 發表

到今時今日, K-Train 入站都對唔齊位
有時要倒車, 向前行多少少先得

本身K-TRAIN就係問題較多, 執左幾年, 好似起動同制動問題一樣存在
批車本身係靜, 但係, 都要成熟穏定咁行到將軍澳線先得ga
你都唔想架車, 行行下信號丟失掛, 產生真正的安全問題掛
(M-train本身就唔會有信號問題, 問題同車的關係更大)

重有, 其他線都唔係無車內嘈音問題

我先唔講用車,講個時間顯示屏
將線乘客等咗7年,到康城站通車先有時間顯示
不過衰格到得幾個月台有,其他就繼續得個桔
連輕鐵都整到幾時有班車黎啦
堂堂一條市區重鐵,竟然仲差過條郊區輕鐵
真係講都冇人信

再講,當日 K-Train 響觀塘線都有同樣問題
但一年半載之後,D問題都搞掂得七七八八
點解觀塘線可以響一年半載搞得掂
但將軍澳線就搞足八年都仲搞唔掂?
點講都講唔通呀嘛

過多兩年,將線通車都有十年喇
學柴九話齋,人生有幾多個十年
將線乘客係咪要再等多另一個十年八載去睇佢幾時搞得掂呢兩個基本問題?
mmlcs36 發表於 2010-3-2 23:58 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2010-3-3 00:15 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽