hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 或許這車型曾為天水圍居民帶來新鮮感.... ...
返回列表 發新帖
開啟左側

或許這車型曾為天水圍居民帶來新鮮感....

volvo_chan 發表於 2010-3-5 11:18 | 顯示全部樓層

Neoplan雖然性能麻麻,又唔太適合香港的天氣,康偈的打冷震情況嚴重,故障率又高(我坐親巴士遇上壞車,10次有7次都係AP )

雖然如此,AP/60xx仍然是香港我最喜愛的雙層巴士車型,我非常欣賞它時尚的車身設計,即使面世超過十年,個樣依然係咁襟睇,
避震靚,鋼水又好,乘坐時有一份安全感,車頭的玻璃設計睇風景一流,AP整體來說真係好舒服好好坐!
至于你信不信,我反正信了
1081 發表於 2010-3-5 16:47 | 顯示全部樓層
原帖由 volvo_chan 於 2010-3-5 11:18 發表
Neoplan雖然性能麻麻,又唔太適合香港的天氣,康偈的打冷震情況嚴重,故障率又高(我坐親巴士遇上壞車,10次有7次都係AP )

雖然如此,AP/60xx仍然是香港我最喜愛的雙層巴士車型,我非常欣賞它時尚的車身設計,即使面世超過十年,個 ...

新巴 60XX 而家都好多車的旁板都有起泡泡情況,6018 車身甚至有「金秀」水漬出現,若與同期出牌的 50XX 比較,外皮的情況實在欠佳,不知是否真的鋼水好,但無可置疑的是,Centroliner 的結構應相對其他車身穩固,從 AP69 的意外可略知一二。

至於九巴 AP 本人就比較少接觸,車殼起泡泡問題小弟都不便討論太多了
da54 發表於 2010-3-5 17:51 | 顯示全部樓層
原帖由 1081 於 2010-3-5 16:47 發表

新巴 60XX 而家都好多車的旁板都有起泡泡情況,6018 車身甚至有「金秀」水漬出現,若與同期出牌的 50XX 比較,外皮的情況實在欠佳,不知是否真的鋼水好,但無可置疑的是,Centroliner 的結構應相對其他車身穩固,從 AP69 的意外可 ...

我唔知 Centroliner 的結構係咪真係較穩固,但我覺得用 AP69 的例子唔係幾恰當,
因為從來無第二架香港巴士試過咁樣跌落山可以比較到....
hoho900 發表於 2010-3-5 18:38 | 顯示全部樓層

ksmbh 發表於 2010-3-5 19:48 | 顯示全部樓層
原帖由 502 於 2010-3-4 13:49 發表
唔講性能,剩係講個樣

12年前既DESIGN到今時今日感覺上依然靚過SCANIA新車同E500

但唔知點解頭批內籠感覺比同期金車殘好多
DK5416 發表於 2010-3-5 20:15 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2010-3-5 17:51 發表

我唔知 Centroliner 的結構係咪真係較穩固,但我覺得用 AP69 的例子唔係幾恰當,
因為從來無第二架香港巴士試過咁樣跌落山可以比較到....

咁始終一體化車身點都比底盤同車殼分開砌成再合體堅固d既

重有,重量都有返咁上下
VA54-HN8897 發表於 2010-3-5 20:22 | 顯示全部樓層

原帖由 krausssammy 於 2010-3-4 14:23 發表

o係乘客角度.

坦白講, 除左Neoplan 車身個Framework 係同英國車身唔同, 呢一点比較好之外.

都係同其他人一樣咁講, ATE 真係比其他車好. 雖係悶, 但行車表現真係比較平均.
ATE 上斜唔係最慢, 避震唔係最差, Eng ...
不過我就唔多認同.....ATE 靜係一副偈有幾難搞都聽到唔少次,ADL 又冇自家偈,避震就"pow"
如果真係以坐感,AP 避震真係唔錯,穩定度比得上富豪,而且仲柔過富豪,但又未至於好似Man 咁un 幾un..,如果行石屎路,好似富豪酒店對開咁,ATE 就pow pow 下,富豪就凳凳下,Neoplan 真係平穩得多
brake 方面,我個人覺得 Neoplan 都幾靚,用ZF 波箱但都做得到Voith ATE o個種夠反應又唔會dup 到個個乘客拜神仙咁...又唔似Man Brake 咁冼...

所以坐落黎計,其實Neoplan 都算係數一數二叫舒服o既,呢方面設計上的確唔錯...

唯獨是嘈,難維修,不合香港天氣等等問題...表面坐感幾好都俾呢D大問題蓋過...
on11358 發表於 2010-3-5 20:28 | 顯示全部樓層
雖然係曲梯,而且載重去到24噸上限(無乜邊架用盡),但載客量只係而家直梯數字,
可想而知部車有幾重(歐三加固底盤後由129-->123),
而載客空間運用亦唔理想,只係企到三十幾人,遠遠低過其他車型(超過四十人企位數量)。