hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 討論[news]:港鐵轉乘陷阱假日無優惠
開啟左側

討論[news]:港鐵轉乘陷阱假日無優惠

venetian 發表於 2010-3-4 05:00 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

lsc04d11 發表於 2010-3-4 05:37 | 顯示全部樓層
你睇K17,同K18星期日唔做服務就知啦....

K12都係跟他們同步...但為何K12星期日都會服務呢??我寧願佢唔開..咁佢冇得咁樣投訴。

此轉乘優惠(不包括假日)好似已經好耐.....
所以先至分「港鐵接駁巴士」同「港鐵巴士」...

但港鐵接駁巴士K16係為左一直搭開「九廣接駁巴士/港鐵巴士」既乘客,所以星期日都可以免費轉
GD1570 發表於 2010-3-4 08:24 | 顯示全部樓層
因為收錢的根本唔係港鐵,而係九巴囉...

所以你要加返個轉乘優惠牌...唔該同九巴傾傾...
港鐵都只係被動..
你有你可愛,我有我好笑。
2304 發表於 2010-3-4 08:46 | 顯示全部樓層

唔知樓主係咪住係香港既呢 ?
咁鍾意幫港鐵抽水
我建議樓主都係搵次假日入離坐下 K12 先啦
好心你唔好下下為反而反啦
K12 假日服務而不設轉乘優惠都實施左成十年
我相信大部份住大埔既人都會清楚
我逢假日都會搭 K12
次次上車都見八達通機隔離有張紙大大隻字寫明
假日不設轉乘東鐵優惠
唔通上面認為咁仲唔夠清楚 ?
係咪要當日全線免費先至保障到市民利益 ?
個客上車唔睇清楚比人扣左錢就係度嘈生晒
佢係咪姓賴架 ?
好啦, 假若到時 K12 比返個免費接駁D 客
到頭來其他人話搶晒佢地D生意 [EG: 的士、小巴營辦商]

ATE24 發表於 2010-3-4 10:04 | 顯示全部樓層
唔係話我幫唔幫港鐵,你咁樣將o的十年前已經做緊o既o野搬出o黎抽水,你係唔係路?

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
mmlcs36 + 1 十分同意,前朝早已係咁。

查看全部評分

公器公用 香港早要有品
mmlcs36 發表於 2010-3-4 10:23 | 顯示全部樓層
cat666 發表於 2010-3-4 11:38 | 顯示全部樓層

真係為投訴來投訴。再不是好似九巴71S咁,MTR仲可以慳人
CPY 發表於 2010-3-4 11:57 | 顯示全部樓層
ev5774 發表於 2010-3-4 12:11 | 顯示全部樓層
原帖由 2304 於 2010-3-4 08:46 發表
我逢假日都會搭 K12
次次上車都見八達通機隔離有張紙大大隻字寫明
假日不設轉乘東鐵優惠
唔通上面認為咁仲唔夠清楚 ?
係咪要當日全線免費先至保障到市民利益 ?
個客上車唔睇清楚比人扣左錢就係度嘈生晒
佢係咪姓賴架 ?
好啦, 假若到時 K12 比返個免費接駁D 客
到頭來其他人話搶晒佢地D生意 [EG: 的士、小巴營辦商]

尊貴既乘客~
就算港鐵印到通告o的字好似手掌咁大隻響面前, 都會話港鐵o的通告放得衰, 睇唔到架啦~!!

不如K12 假日服務用九巴車, 好似71S 咁...冇得嘈!!

Sorry! Not In Service.
busfunfun 發表於 2010-3-4 12:29 | 顯示全部樓層

聽說K12假日不設優惠
原因是的士團體反對,認為扼殺他們的生存空間

from 681