hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 鴨脷洲大街與倫敦里交界整盞紅綠燈係咪浪費資源? ...
開啟左側

鴨脷洲大街與倫敦里交界整盞紅綠燈係咪浪費資源?

diamond 發表於 2010-3-4 10:28 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

紅綠燈通常係為方便途人橫過馬路而設置,
但鴨脷洲大街與倫敦里交界
只係得兩條行車線, 車速亦相當慢, 又唔係認真多車, 兩眼睇哂, 兩步行哂,

既然係咁,點解仲要整盞紅綠燈?
整嚟唔單止浪費資源  仲浪費司機時間去停車

評分

參與人數 14aPower -39 收起 理由
Gary_B -3 問題無聊 理據不足
iczer3 -3 提出論點並非理由
a396 -3 樓主根本冇o野搵o野o黎問, 呢o的真係o徒資 ...
NE2499 -2 毫無討論價值
OTIS401 -2 論點武斷,欠缺論句
teddybus -3 問題毫無討論價值。
nwfb1601 -3 毫無討論價值0既文章。
hkaiw -5 理據過份武斷
3asv6 -2 論點主觀.
kay -3 論點主觀+武斷,你無需要唔等於人地無 ...
dongfeng -3 論點武斷
kenytw -2 論點武斷
HS6573_MP3905 -2 論點太武斷
DW8306 -3 論點武斷

查看全部評分

erichim 發表於 2010-3-4 10:47 | 顯示全部樓層
有冇咁無聊呀....又一政績工程。
OTIS401 發表於 2010-3-4 12:46 | 顯示全部樓層
新版友你好
相信回歸iTalk,會繼續為各版友帶來更大的樂趣

咩兩眼睇哂, 兩步行哂?
條路多唔多人過先?
如果係的話,整燈都唔出奇
ricky619 發表於 2010-3-4 12:57 | 顯示全部樓層

後生仔就兩步行晒者, 如果有人行動不便就有需要啦.
d 車停一停者, 有乜咁浪費時間....

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
a396 + 2 同意

查看全部評分

樓主| diamond 發表於 2010-3-4 13:23 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2010-3-4 12:46 發表

咩兩眼睇哂, 兩步行哂?
條路多唔多人過先?
如果係的話,整燈都唔出奇

好少人過,
仲有成條鴨脷洲大街欄杆缺口處處, 好多人都係隨便亂過就算, 唔會刻意去用個紅綠燈.

評分

參與人數 8aPower -23 收起 理由
teddybus -3 完全不成理由。
kay -2 好多馬路都有缺口啦,咁唔通又唔駛加過路設施 ...
iczer3 -4 問題毫無討論價值。
HS6573_MP3905 -3 提出的論點並非具說服力
hkaiw -3 理據不充份及沒有說服力
nwfb1601 -3 呢個理據0既說服力非常薄弱。
OTIS401 -2 提出論點並非有力證據
DW8306 -3 提出論點並非理由

查看全部評分

~~Knysna~~ 發表於 2010-3-4 17:21 | 顯示全部樓層
係咁整斑馬線好過整紅綠燈
kay 發表於 2010-3-4 17:46 | 顯示全部樓層

樓主,你有無同議員反映過?
另外,記得搵埋呢度部份關注倫敦里的版友播。
世界很簡單 人類很複雜
OTIS401 發表於 2010-3-4 17:48 | 顯示全部樓層
原帖由 ~~Knysna~~ 於 2010-3-4 17:21 發表
係咁整斑馬線好過整紅綠燈

唔可以咁講
兩者都各有利弊
有用過班馬線的,就知香港的駕駛者的「禮讓程度」有幾高...
 樓主| diamond 發表於 2010-3-4 18:13 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2010-3-4 17:48 發表

唔可以咁講
兩者都各有利弊
有用過班馬線的,就知香港的駕駛者的「禮讓程度」有幾高...

但香港的駕駛者的「禮讓程度」已經好過澳門好多啦!
澳門D淨斑馬線仲恐怖, 十架車黎十架車都直行直過, 個斑馬線有等於無 想安安全全咁過條馬路都難過登天  香港至起碼有部分司機真係會停定讓人 但澳門個D司機最多只係收慢車速都唔會停定

評分

參與人數 2aPower -5 收起 理由
DW8306 -3 一竹竿打一船人
iczer3 -2 Y compare with Macau? Why not compare wi

查看全部評分

091320906 發表於 2010-3-4 20:17 | 顯示全部樓層