hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) [新巴] 北角 1001客務中心
開啟左側

[相機翻拍] [新巴] 北角 1001客務中心

nwfb1001 發表於 2010-3-5 12:58 | 顯示全部樓層

原帖由 da54 於 2010-3-5 00:49 發表
當年甯小姐都不知吸引幾多巴士迷的視線....
俱往矣.......

話時話,而家甯小姐仲o係咪城新度做?
Yonie_Sung 發表於 2010-3-5 13:05 | 顯示全部樓層
原帖由 HK104 於 2010-3-5 12:10 發表

呢樣真係"驚"典,俾著九巴就會換皮面,就算以前中巴唔換成幅,都會cut一塊皮貼上去,點會諗到油上去。

呢間野個工程部
真係囉諾貝爾化學獎ga
ccicoltd 發表於 2010-3-5 13:26 | 顯示全部樓層
原帖由 volvo_chan 於 2010-3-5 12:25 發表
總之現時不論新巴城巴的車廂保養真是嚇壞人,坐過某架相信翻新了座椅不久的22Xx@E22A,發現該車內90%座位頂部份都開始甩皮,
心諗d用料唔係咁差嗎,至於新記油紫色光面油蓋上去就算呢d情況,我在新巴車廂內見過唔少次,心諗新巴 ...

頭枕褪色,聽說是清潔劑的問題。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
 樓主| DD2113 發表於 2010-3-5 14:17 | 顯示全部樓層

原帖由 Yonie_Sung 於 2010-3-5 13:05 發表

呢間野個工程部
真係囉諾貝爾化學獎ga

你講清楚d啦...
"諾貝爾化學獎" = d野"好化學",   所以會俾人"怒啤"...
反對所有專利巴士全空調化!
EE9255 發表於 2010-3-5 14:22 | 顯示全部樓層
我都唔明點解新記城記特別多爛窗框(尤其兩間公司多10xx-16xx,城記各批ALX富豪都係同款設計),爛椅背,爛椅手柄
下下就咁油上去
hr1918 發表於 2010-3-5 14:33 | 顯示全部樓層
原帖由 DD2113 於 2010-3-5 12:00 發表

就算Super Olympian 用人造皮椅... 現在普遍有頭枕"甩皮"既問題,
最驚嚇既仲係新巴用紫色光面油撻上去... 睇落似足口水痰!!

人造皮...一d皮既質感都無, 膠就係膠 ,但都唔緊要,,又甩色料又唔靚,真係難以想像
雖然自問而家對九龍公司都無好感.,不過人地d凳都叫有d誠意, 朋友形容得最貼切,九巴d位坐上去普遍唔會覺得跣 ,新城個d膠皮,就算坐新城新車811x,55xx,坐上去都覺得跣,個彎一地得衰d就.....
鄉趕鐵路 用錢鋪出新里程
NEO_962 發表於 2010-3-5 14:44 | 顯示全部樓層

回復 20# 的帖子

換左幾架, 之後就唔知點解冇換到
F-15E 發表於 2010-3-5 16:43 | 顯示全部樓層
不過都証明當年D凳用料係幾靚 10幾年都唔爛
waikei 發表於 2010-3-5 18:12 | 顯示全部樓層
話時話,甯小姐離開左新巴未?
ML29 發表於 2010-3-5 21:07 | 顯示全部樓層

原帖由 NEO_962 於 2010-3-5 14:44 發表
換左幾架, 之後就唔知點解冇換到

新巴是間中才會換一部……
還有一批(如1011、1013、1016、1044、1167、1182、1186等)只是換了座墊,
沒換背墊;
有一批(如1128、1143)就只得下層座椅換了退役DA的座墊,上層沒有換

原帖由 cn2661_2d32 於 2010-3-5 01:15 發表
*雖然,英國非主線城市連First Group自己d車其實內面保養同新記一樣咁衰

他們的對手Stagecoach也不見得好,Stagecoach那些PP2 Dart的保養不見得比
新巴20xx好……

We're part of The Go-Ahead Group