hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) AMS港島4B,5,35M路線將會重組
開啟左側

[行車路線] AMS港島4B,5,35M路線將會重組

AV6168 發表於 2010-3-26 17:28 | 顯示全部樓層

自從重組左之後呀,基本上仲衰過唔重組呀...
而家放工時間係修頓等車,好多時都大約半個鐘先上到車..排隊排到波士頓對面.....
跟本仲疏過以前,張通告寫就寫加密班次 繁忙時間 5分鐘一班..但實際根本仲疏過以前囉..
有點誤導乘客之嫌.. 難道下午5-8時 放工時間 唔=AMS所述之繁忙時間!?
仲有呀,排4B 果條隊,同巴士站D人打曬蛇餅...
最搞野就係我夜晚6-7點果時耐唔耐仲見到有人係教堂等車囉

P.S:真係唔改好過改..

頭文字TRIDENT 發表於 2010-3-26 17:51 | 顯示全部樓層
原帖由 AV6168 於 2010-3-26 17:28 發表
自從重組左之後呀,基本上仲衰過唔重組呀...
而家放工時間係修頓等車,好多時都大約半個鐘先上到車..排隊排到波士頓對面.....
跟本仲疏過以前,張通告寫就寫加密班次 繁忙時間 5分鐘一班..但實際根本仲疏過以前囉..
有點誤導乘客之嫌..  ...

一係唔黎
一係黎四五部
我真係寧願佢學以前咁
留堆車係教堂開好過
'*^*''*^*' 「女包黑絲」即將啟動  '*^*
AV6168 發表於 2010-3-26 19:56 | 顯示全部樓層
原帖由 頭文字TRIDENT 於 2010-3-26 17:51 發表

一係唔黎
一係黎四五部
我真係寧願佢學以前咁
留堆車係教堂開好過

D車入親船街調頭都浪費左唔小時間先出得番修頓
撞岩有37B 黎真係坐37B 好過...
都唔知點解重組會係郁條長D 既35M 而唔係郁4B

JN6854 發表於 2010-3-26 22:57 | 顯示全部樓層

原帖由 AV6168 於 2010-3-26 19:56 發表
D車入親船街調頭都浪費左唔時間先出得番修頓
撞岩有37B 黎真係坐37B 好過...
都唔知點解重組會係郁條長D 既35M 而唔係郁4B

因為如果郁4B的話就只可以增加4A出車 (除非郁4A留4B就4B加車)
無助解決修頓0既問題
(叫4*班師傅跳去跑35M 不如35M班師傅跳去跑4*...)

以地理環境0黎講 灣仔道→莊士敦道→船街→皇東→大王東街係返修頓0既最短路線
但實際運作上就比「出貓」莊士敦道尾U-turn甚至經盧押道→駱克道→分域街→莊士敦道東街更慢...

放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
AV6168 發表於 2010-3-26 23:17 | 顯示全部樓層
原帖由 JN6854 於 2010-3-26 22:57 發表

因為如果郁4B的話就只可以增加4A出車 (除非郁4A留4B就4B加車)
無助解決修頓0既問題
(叫4*班師傅跳去跑35M 不如35M班師傅跳去跑4*...)

以地理環境0黎講 灣仔道→莊士敦道→船街→皇東→大王東街係返修頓0既最短路線 ...

而家咁重組法 搞到好似仲疏車過以前..
JN6854 發表於 2010-3-27 00:15 | 顯示全部樓層
原帖由 AV6168 於 2010-3-26 23:17 發表

其實0個時我都同區議員諗過
如果佢預0左合和/胡忠客由莊士敦道行入皇東
不如唔用船街/大王東街另外搵路走
但係大家都知TD腦袋0架啦... (最短路線優先 理得佢路窄塞車燒時間...)
 樓主| danzighill 發表於 2010-3-27 10:04 | 顯示全部樓層

原帖由 AV6168 於 2010-3-26 23:17 發表

咁梗係LA
以前35M個堆車只做35M線
宜家就同4*合拚再RANDOM拆車
點會唔疏車過以前
AV6168 發表於 2010-3-27 18:11 | 顯示全部樓層
原帖由 JN6854 於 2010-3-27 00:15 發表

其實0個時我都同區議員諗過

你同區議員諗過? 你同區議員一齊開會??
JN6854 發表於 2010-3-27 20:33 | 顯示全部樓層
原帖由 AV6168 於 2010-3-27 18:11 發表
你同區議員諗過? 你同區議員一齊開會??

0個時開會前佢俾過資料我一齊研究
當時我都覺得無咩理由行船街(窄到...)
不過既然要用最短路線 咁就無辦法...

其實仲有方法可以做番教堂0既
4B跟舊線去到大有跟住左轉軒尼詩道西行番莊士敦道
但係呢個情況下隨時要犠牲巴路士街...

同埋繁時番唔到車0既原因主要有兩個(而家變左三個...)
1. 香隧塞車
2. 灣仔道西行塞車
3. 皇東塞車(船街出唔到皇東點入大王東街)
AV6168 發表於 2010-3-27 20:38 | 顯示全部樓層

原帖由 JN6854 於 2010-3-27 20:33 發表

0個時開會前佢俾過資料我一齊研究
當時我都覺得無咩理由行船街(窄到...)
不過既然要用最短路線 咁就無辦法...

其實仲有方法可以做番教堂0既
4B跟舊線去到大有跟住左轉軒尼詩道西行番莊士敦道
但係呢個情況下隨時要 ...

不過運輸處 比唔比大有跟住左轉軒尼詩道西行呀 應該冇曬quota