hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 1113
返回列表 發新帖
開啟左側

[S]teven 發表於 2010-3-6 13:34 | 顯示全部樓層

找不同

1113同1111,1112分別

1.車門及車窗上方未上白色
2.車頭mtr logo位置由3條直線連住變成一條曲線
3.紅色bar 的港鐵logo重現江湖
4.1113駕駛室與載客部分之間,車身兩邊的分隔線為白邊,但1111及1112則為黑邊

評分

參與人數 1aPower +3 收起 理由
nr5800 + 3 唔講真係唔知

查看全部評分

kmb113 發表於 2010-3-6 16:24 | 顯示全部樓層
原帖由 sea1986 於 2010-3-6 12:07 發表
一張紙仔都可以抽人成桶水
家下啲人認真厲害

我真係唔相信抽人水果位板友
平時真係好環保
開大完後用毛巾
抹鼻涕唔用紙
吐痰唔用紙啦

張試車紙唔俾人地循環再用?
有時麻煩啲人唔好郁啲都抽人水
人地冇咁多水俾你抽 ...

你將紙巾同A4紙拉埋來講好似有D夾強來WOR
不過我真係可以話俾你知我除O左開大真系會用纸巾之外
我都好耐無用書寫用纸(可以唔用我都唔用,而且我又真係好耐都無必要一定要用書寫用纸)
同埋平時我真係有用毛巾去盡量取代紙巾。

而且唔知你覺得一張無過膠既A4紙真係可以循環再用幾多次呢?
依個時代科技係進步既好多野都已經電子化時,如果真係因為怕麻煩而唔去SET多個電牌資料
我都唔知點解MTR個IT部門唔成個鏟起佢,反正佢地都做唔到野(怕麻煩多做多錯少做少錯)

p.s.原來閣下開大會諗到用毛巾GA...你D諗法真係前衛喇。就算一個再環保既人都未必會開完大用毛巾去處理(衛生問題)。

Spacor2~飛躍人生-非凡感受~
aaa839 發表於 2010-3-6 22:17 | 顯示全部樓層
用一紙就話唔環保,咁好以偏概全je
而且依d都係只有MTR的員工先知依張紙後來會變成點
垃圾/繼續用
sea1986 發表於 2010-3-7 02:19 | 顯示全部樓層

原帖由 kmb113 於 2010-3-6 16:24 發表
.原來閣下開大會諗到用毛巾GA...你D諗法真係前衛喇。就算一個再環保既人都未必會開完大用毛巾去處理(衛生問題)。

請留意
我果句唔係講緊自己
請勿亂扣帽子

總言而之
閣下係咪生存係一個唔用紙既古時代
我就真係唔知
但若然只係為咗一張紙就抽人地無窮無盡既水
簡直歪理
而且對被水既人有欠公允添
LimCl203 發表於 2010-3-8 16:21 | 顯示全部樓層
據知是次第四期輕鐵列車在兩鐵合併前已由九鐵批出,
一共有22部,
比第三期輕鐵列車數目還要多2部。

另外九鐵在兩鐵合併前亦已批出69部(原70部,因1013已報廢)第一期輕鐵列車的現代化翻新工程合約,
翻新時會同時換上由三菱提供的IGBT-VVVF截流器,
車廂內部與第四期輕鐵列車佈置一樣。

兩個合約都是由澳洲公司United Group(前稱 A. Goninan)中標的。

我不知是否由TonyNg聽回來啦!
就是九鐵原本考慮是將購買第四期輕鐵列車和第一期輕鐵列車的現代化翻新工程兩個合約都批與伊藤忠-近畿-川崎財團的,
其中第四期輕鐵列車是一部由近畿車輛生產,一部由川崎重工生產,
其餘20部由中國南車生產;
而69部第一期輕鐵列車的現代化翻新工程就由伊藤忠商事株式會社負責。
不過由於兩鐵合併才改由澳洲公司United Group(前稱 A. Goninan)中標的。
ahbong 發表於 2010-3-8 17:23 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb113 於 2010-3-6 09:14 發表
點解唔嚮個電牌度整個
"試車 ON TEST" 出來呢?
貼紙仔好唔環保姐...而且又失去O左整電牌既意義
政府成日話鐵路環保
點知一個去統一標準(部份人稱"去九鐵化")
同上面單野已經顯示出常常強調環保的公司做事可以咁唔環 ...

貼出黎果張可能係環保單面廢紙,亦可能係循環再用左N次既同一張紙,1113用完將來十幾架新車亦可以再用,試完晒所有新車,亦可以留起黎唔知幾時再用,到有一日港鐵唔再買新車,張紙都仲可以拎去回收再造。

環保係一種態度,而唔係一張紙咁簡單就話唔環保。呢位板友見到貼張紙出黎就抽水話人唔環保,同見到個師奶用膠袋去超市買野就話人唔環保,而唔加以思考一下個膠袋是否可能已被再用幾十次一樣,片面、武斷、不加思索。

cn2661_2d32 發表於 2010-3-8 18:22 | 顯示全部樓層

好多時所謂環保都矯枉過正.....
環保佬已成功令全香港市民冇膠袋用仲想點.
連話去麥記買野都呼籲人帶午餐盒裝漢堡.帶水壺裝可樂.

有次去老麥, 睇住名環保佬係counter塞處全部人做乜,
就係unpack晒頭先服務員包好的餐,包括麵包的紙, 可樂紙杯.全部倒晒落自己的容器,
再比番晒個counter小姐.....塞住個counter 3分鐘都算
我又問....個杯你冇飲過,但有冇可能比下個客用.個unpack左的包裝紙,有冇可能再包過麵包比下個人.
到頭來一樣浪費.

仲有....無車日仲好笑.班高官話果日唔坐自己私人坐駕番工.
點知就去左打的.咁有乜分別.
雖然有個別好似環保局長坐地鐵. 但其他高官都仲係打的.只係架車唔係自己ge.

一張紙唔好咁介懷.大把地方張火車飛仲係一次紙飛.
大把國家巴士連OMO都仲賣飛....得果一度門上落,當住個車長面上車,唔比錢根本冇可能上車,
係要在車長度賣張飛先安心.買左飛坐低,到落車,根本張飛唔會用.
呢d就叫浪費喇.
如果紙都唔比用張,以後叫學校唔好出通告,地鐵通告唔准貼.
根本矯枉過正.陳意過高.

[S]teven 發表於 2010-3-8 18:57 | 顯示全部樓層
原帖由 LimCl203 於 2010-3-8 16:21 發表
據知是次第四期輕鐵列車在兩鐵合併前已由九鐵批出,
一共有22部,
比第三期輕鐵列車數目還要多2部。

另外九鐵在兩鐵合併前亦已批出69部(原70部,因1013已報廢)第一期輕鐵列車的現代化翻新工程合約,
翻新時會同時換上由三菱 ...

但4期合約係KCR/MTR批比United Group,
United Group再批比中國南車
cky 發表於 2010-3-8 21:19 | 顯示全部樓層
一張紙可以睇到咁大?

巴士公司有大型活動, 一大堆只用一次的紙提示牌
政府, 寫字樓, 學校, 機構, 圖書館一大堆印錯/待較正完的初稿, 都係由白紙度印出黎

我同意任何一張紙都應該珍惜使用
但係以呢個理由 + "以去九鐵化" 作為批評的借口
難以說服別人支持你的看法
cy211 發表於 2010-3-8 21:33 | 顯示全部樓層

呢頁.
得3個reply真係討論輕鐵.
其他都係講緊張紙, 講真一個完全唔知發生咩事ge人覺得咁樣多左一版出黎
係有少少無謂
-