hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) Hiace一問
開啟左側

Hiace一問

gordon 發表於 2010-3-7 22:35 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

想問Hiace 200款(即現時最新果一款), 據知有2500cc及3000cc兩款, 如果係做電召, 邊一款會好一點? (假設要買自動波, 例如在維修及壞車率方面), 二手市場價格又如何?

評分

參與人數 1iPower +18 收起 理由
admin39 + 18

查看全部評分

喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
牛奶仔 發表於 2010-3-8 01:42 | 顯示全部樓層
2.5係歐三舊版, 3.0係歐四新版, 動力當然係歐四大啲, 車齡亦會較新, 無話邊隻好邊隻唔好, 講座艙, 上一代HIACE更好坐, 車廂空間更長.
唔大得,唔少得,點至得呀?
鐵衛 發表於 2010-3-8 07:07 | 顯示全部樓層
3.0好似會「偈油撈柴油」,仲有聽聞2.5同3.0的司機位都有少少分別的.
 樓主| gordon 發表於 2010-3-9 00:24 | 顯示全部樓層

唔該晒先, 那麼另問, 咁日產Urvan定豐田Hiace襟用一點?
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
牛奶仔 發表於 2010-3-10 00:15 | 顯示全部樓層
原帖由 gordon 於 2010-3-9 00:24 發表
唔該晒先, 那麼另問, 咁日產Urvan定豐田Hiace襟用一點?

睇邊隻嘅舊款有幾多還在街上行走咪知囉!
唔大得,唔少得,點至得呀?
CZ_6686 發表於 2010-3-11 21:08 | 顯示全部樓層
我最近楂緊部Urvan自動波,除左大食之外同唔多夠收之外無咩唔好,
好夠力水,載貨又多,不過聽講今年新車隔貨網果度細左
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
arhang2001 發表於 2010-3-11 23:14 | 顯示全部樓層

原帖由 gordon 於 2010-3-7 22:35 發表
想問Hiace 200款(即現時最新果一款), 據知有2500cc及3000cc兩款, 如果係做電召, 邊一款會好一點? (假設要買自動波, 例如在維修及壞車率方面), 二手市場價格又如何? ...

電召的話新hiace 一定唔好,因為新車內籠細,尾籠唔拆網得5尺都唔夠。

我係你的話,會睇下 06 年左近的日產 urvan,新近標價都係$140000 左右,無錯 hiace 好似二手價好,但你買車慳返筆咪係返度。

如果你一定要hiace,無辦法,只可以話祝你好運,睇下上手係點保養架車。2.5 大黑煙大食無力電召業內人所共知。3.0 做唔足保養,
偈油用曳些少,都足以令閣下副行左幾萬公里既柴油偈燒"遮鈴",打散機器大修條數都唔知點計。再者,就算係 3.0,乜lum 波箱呀,
油渣泵呀,塵筆乜都聽過晒,埋親單幾皮幾皮。究竟係d 司機唔識用架車呀,定係架車本身d野唔耐用呢?我就真係估唔到喇。

註:小弟urvan 同 hiace 都叫做玩過下。