hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) [新聞角度]翠竹"雙層"橫行霸道?+大結局<多圖> ...
開啟左側

[新聞角度]翠竹"雙層"橫行霸道?+大結局<多圖>

dominic3286 發表於 2010-3-8 02:04 | 顯示全部樓層

原帖由 4056 於 2010-3-8 01:36 發表

諗深一層,佢地有插錯咩?渣巴士真係有責任喎,行錯路就應該停低打電話上台求救啦,而唔應該自己調頭,仲要調到個車尾撞爛左,好話唔好聽,調頭時倒後剷低個阿婆阿伯點算? ...

係無插錯,係一個有法律既地方做嘜都要有責任咖啦。
就算打上電台都會叫你調頭咖啦,加上個保安會唔會咁順灘俾你慢慢打電話。
架車有後眼,係撞到就無野講。
我覺得只係調頭係唔應該係依個位,但當時係保安叫定司機係度調亦係一個問題。
HV7025 發表於 2010-3-8 02:10 | 顯示全部樓層
原帖由 dominic3286 於 2010-3-8 02:04 發表

係無插錯,係一個有法律既地方做嘜都要有責任咖啦。
就算打上電台都會叫你調頭咖啦,加上個保安會唔會咁順灘俾你慢慢打電話。
架車有後眼,係撞到就無野講。
我覺得只係調頭係唔應該係依個位,但當時係保安叫定司機係度調 ...

係邊個建議咁樣調頭, 的確係呢件事要查既地方, 亦可搞清責任問題
如果係保安要求部車o係停車場調頭, 咁管理公司都應該要負起部份責任
但新巴(或者係個車長)就點都會有責任啦, 只係多與少既問題

不明白 到底辱了你哪裡 總覺得世界與你為敵
回憶的呼喚 發表於 2010-3-8 02:24 | 顯示全部樓層

回復 38# 的帖子

同意版友所講ge野
無就嘈到有 有就嘈到好 遲d使唔使嘈到完美??
dart仔都唔要2手車?使唔使整部雞仔比你做掛牌呀..?
有咪算lo 公共巴士係公共架..你估你條屋苑玩曬咩
有車入黎 方便到你未得lo 好似要成間公司睇你頭咁
有本事就自己開邨巴線 唔使嘈住九巴同新城啦
§MeMoRY′ 911@A73
victor888 發表於 2010-3-8 02:34 | 顯示全部樓層

原帖由 da54 於 2010-3-8 00:56 發表

我沿途聽見 d 人主要都係鬧城巴,又話部車係咪 103 走上黎,
亦有人話如果係九巴就會即刻搞掂,因為九巴工程部叻過城巴云云...

山腳的Rt.103 橙色公司連serve 的機會都無,D人竟然走去鬧黃色公司,佩服
真係認真就肯定輸了...
da54 發表於 2010-3-8 02:45 | 顯示全部樓層
原帖由 victor888 於 2010-3-8 02:34 發表

山腳的Rt.103 橙色公司連serve 的機會都無,D人竟然走去鬧黃色公司,佩服
真係認真就肯定輸了...

小弟估計可能因為有兩部拖車係城巴,所以就當部巴士都係城巴....
HV7025 發表於 2010-3-8 02:50 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2010-3-8 02:45 發表

小弟估計可能因為有兩部拖車係城巴,所以就當部巴士都係城巴....

事實的確係咁
部CY857大大隻字寫住「城巴」
雖然部巴士近在咫尺, 但夜媽媽睇, 有D人以為係城巴都唔出奇
不明白 到底辱了你哪裡 總覺得世界與你為敵
rlcw 發表於 2010-3-8 08:02 | 顯示全部樓層

原帖由 s3n354 於 2010-3-8 01:02 發表

不如講下班土皇帝既保安, 做咩叫部12米大巴士係更亭前調頭先啦, 有無腦架, 山頂回旋處點都易轉過呢個位

Try to think more deeply , if you were the security guard but not responsible to the road safety , will you "拉屎上身" as he/she is the one only responsible for the arcade security as well

有錯要認,打要企定,說謊只會令危機惡化。而且一個謊言就要用另一個謊言去掩飾
rlcw 發表於 2010-3-8 08:04 | 顯示全部樓層
原帖由 HA7874~HC2110 於 2010-3-8 00:05 發表

果班居民成日似住自己係大帝, 不停老屈九記俾維修費, 斷估今次佢地都唔會放過呢個黃金機會啦

NWFB blocked our road for 6 hours and crashed our element , why that's a golden time as it's very normal that if someone crashed onto your asset and get back the reasonable price ?

I believes you'll do the same if the bus accident happens on you . too

rlcw 發表於 2010-3-8 08:07 | 顯示全部樓層
原帖由 he3543 於 2010-3-7 23:56 發表
老實講,聽youtube d 人係道插個司機,
你估個司機真係想係道搞事咩,都係行錯路

又唔係講到好似特登擺架車係道禁a

當時應該係道唸下點解決而唔係係道講d 無關痛養的野呢?

對於個位阿叔的說話,一聽就覺得X耳 ...

The drivers were just only keep smoking inside the carpark , in front of the cargo lift of shopping arcade @ 1/F and didn't respond to the technician which going to help him as well

有錯要認,打要企定 , Every driver should having the responsibility to the road safety including this turning manner as well .
rlcw 發表於 2010-3-8 08:08 | 顯示全部樓層

原帖由 回憶的呼喚 於 2010-3-8 02:24 發表
同意版友所講ge野
無就嘈到有 有就嘈到好 遲d使唔使嘈到完美??
dart仔都唔要2手車?使唔使整部雞仔比你做掛牌呀..?
有咪算lo 公共巴士係公共架..你估你條屋苑玩曬咩
有車入黎 方便到你未得lo 好似要成間公司睇你頭咁
...

Kindly respect to the topic instead of sidetrack , please