hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) [新聞角度]翠竹"雙層"橫行霸道?+大結局<多圖> ...
開啟左側

[新聞角度]翠竹"雙層"橫行霸道?+大結局<多圖>

rlcw 發表於 2010-3-8 08:09 | 顯示全部樓層

原帖由 KT6487 於 2010-3-8 02:03 發表
其實點解佢唔搵蹟蹟高架車個左尾先....
再放塊厚D ge 板o係左尾轆度....
一來個轆有返摩擦力....
二來右頭轆應該會掂返地.....
當然中擔胎氣要放多D.... ...

Don't you think they didn't work this out ?

Those of action has been taken out at 1745 already
cn2661_2d32 發表於 2010-3-8 08:16 | 顯示全部樓層
如果証明得到你地個看更點佢調頭係疏忽,
唔排除呢個係Multiple Causation, 個看更疏忽所以管理公司負部份責任在所難免.

姑勿論今次係新記個司機發雞盲亂搾部車上山.
但咁多矛頭/抽水/意見都係指向翠x方面.加埋平日對211的post的意見.
好明顯翠x方面平日的態度都令唔少人反感,屬於愛生事一族.

又要馬兒好,又要馬兒不吃草.又要有車坐,又嫌車壓增加對路的損耗,又嫌部車係2手,
咁多要求點解個業主立案法團/管理公司唔學下北角/炮台山/摩星果邊咁自己出村巴載人落山.
唔喜歡坐2手車可以自己買私家車.
怕人整爛條路就自己買小巴載自己住客落山.

條路壓爛都係架車載你地住客.咁偏僻冇乜公眾人士上去.
仲慘的人係其他私人樓業主,樓下個交通交匯處唔係佢地用晒.公眾用得仲多.好似藍田,鑽石山呢d.
個巴士總站就連爛塊磚都要樓上班業主比錢.
咁不如禁晒所有交通交匯處唔比得雙層巴士入.

yinsss 發表於 2010-3-8 09:32 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2010-3-8 08:16 發表
如果証明得到你地個看更點佢調頭係疏忽,
唔排除呢個係Multiple Causation, 個看更疏忽所以管理公司負部份責任在所難免.

姑勿論今次係新記個司機發雞盲亂搾部車上山.
但咁多矛頭/抽水/意見都係指向翠x方面.加埋平日 ...
211E+成日都冇車,住鵬程苑D人真係要多謝房署整lift上去
JU2541 發表於 2010-3-8 09:39 | 顯示全部樓層

原帖由 HV7025 於 2010-3-8 02:50 發表

事實的確係咁
部CY857大大隻字寫住「城巴」
雖然部巴士近在咫尺, 但夜媽媽睇, 有D人以為係城巴都唔出奇

何必太認真
新巴 城巴 九巴... 大把人可以搞得錯...對住部城巴話係九巴 大有人在
再加個嶼巴 鐵巴.. 要佢地分真係可以頭都痕,,
人一九,腦便殘
GX7685 發表於 2010-3-8 09:46 | 顯示全部樓層
原帖由 HV7025 於 2010-3-8 02:10 發表

係邊個建議咁樣調頭, 的確係呢件事要查既地方, 亦可搞清責任問題
如果係保安要求部車o係停車場調頭, 咁管理公司都應該要負起部份責任
但新巴(或者係個車長)就點都會有責任啦, 只係多與少既問題 ...

讚同a,好似之前都有板友講過,個保安唔俾上, 而o個度又係單程路,
如果唔係擺街就一定係係度轉,
即係橫又係死直又係死,個新巴車長應要諗同個保安理論定係試下轉唔轉到
真係大家一人一半責任wo
VA54-HN8897 發表於 2010-3-8 09:47 | 顯示全部樓層
原帖由 rlcw 於 2010-3-8 08:02 發表

Try to think more deeply , if you were the security guard but not responsible to the road safety , will you "拉屎上身" as he/she is the one only responsible for the arcade security as well

有錯要認 ...
如果係個好保安的話,唔該先諗下部車可以點落返黎先

而唔係靜係識得話唔入得唔入得,如果佢係有諗清楚的話都唔會俾部巴士o係o個個位調頭,而係版友所講上少少好D o既位,甚至最頂迴旋處都總好過一過睇落已經不可能o既位

當然,依家司機都有問題,呢一樣野我相信冇版友反對,問題最後搞成咁未必係司機自己一手做成

HV7025 發表於 2010-3-8 09:48 | 顯示全部樓層

原帖由 yinsss 於 2010-3-8 09:32 發表
211E+成日都冇車,住鵬程苑D人真係要多謝房署整lift上去

而家用黃大仙上村台lift上竹園真係勁快又輕鬆
撞正211夜晚食飯時間排大隊, 真係唔等211, 行路仲快過搭車
試過幾次我o係龍翔中心行人天橋望到一部211上緊客, 行到上竹園道時見番同一部車
好似小弟咁住竹園鵬程既, 真係要多謝房署, 我而家都少左搭211
不明白 到底辱了你哪裡 總覺得世界與你為敵
VA54-HN8897 發表於 2010-3-8 09:50 | 顯示全部樓層
原帖由 rlcw 於 2010-3-8 08:07 發表

The drivers were just only keep smoking inside the carpark , in front of the cargo lift of shopping arcade @ 1/F and didn't respond to the technician  which going to help him as well

有錯要認,打要 ...
去到呢個地部有晒工程部o係度搞,人地成team 人本身有晒默契,工程部班人本身又武得掂部車,根本唔到個司機插手,佢只係等「受死」照肺....
連食支煙都好話人地食支煙,未免同行左入黎唔上唔落無關吧
VA54-HN8897 發表於 2010-3-8 09:56 | 顯示全部樓層
原帖由 rlcw 於 2010-3-8 08:04 發表

NFBB blocked our road for 6 hours and crashed our element , why that's a golden time as it's very normal that if someone crashed onto your asset and get back the reasonable price ?

I believes you'l ...
冇錯o既,整爛野賠償天經地義唔過份,但相信呢度大部分版友都講緊翠竹o個邊會唔會連行爛路呀...o個D 都計埋落新記數je...呢個都叫做係冇咩關係o既理由,襯依家成機屈多筆應該點都算做係一個黃金機會

其實都冇計o既,翠竹同九巴o既大量前科早有聽聞,見得多,自然今次就算係翠竹人士受影響,都會拉埋D 舊賬黎講

da54 發表於 2010-3-8 10:12 | 顯示全部樓層

原帖由 VA54-HN8897 於 2010-3-8 09:50 發表
去到呢個地部有晒工程部o係度搞,人地成team 人本身有晒默契,工程部班人本身又武得掂部車,根本唔到個司機插手,佢只係等「受死」照肺....
連食支煙都好話人地食支煙,未免同行左入黎唔上唔落無關吧 ...

佢坐係度根本就係等人指示,佢都曾經被指令去幫手 "tun" 車,
其餘時間都係工程部搞掂,多隻手唔係一定幫到手....

仲有,琴晚架巴士順利駛出翠竹後,營運經理魏先生係 5029 上會見肇事司機,
魏先生表情嚴肅,睇黎個司機唔炒都一身蟻。