hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (D) Diecast 模型討論區 公共交通有關商品 (D1) 懇請識改車的人入黎!
開啟左側

懇請識改車的人入黎!

FP4790 發表於 2010-3-10 19:59 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

注意: 本文問題極多!
首先我係試都未試過的新手,想整以下網址的東西(ATEU1冇Banner):
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=406884&extra=page%3D1
新手自然多問題 ,請盡量解答! 十分感激!
到時完成後,必再post 出來與大家分享!
甩Banner :
1) 少量模型洗油水,即係幾多? 2滴?
2) 有冇其它更易的方法?

購買水貼問題 :
1) 係咪用專比 inkjet printer 的 Supa-Jet 水貼最好?
2) 邊隻牌子的 Supa-Jet 水貼最好? (定係 Supa-Jet 就係一隻牌子?)

print水貼問題 :
1) 除printer品質較到最好之外,還有甚麼要注意?
2) 剩餘下來的水貼點樣存放?

貼水貼問題 :
1) 以下程序有冇錯?
print 水貼 > 等乾 > 盡量 cut 個圖出來(冇邊) > 放上濕紙巾 > 15-20秒攞出來 > 放在要貼的部位上 > 用棉花棒輕輕的推移 > 用棉花棒另一端 吸取不必要的水分 > 塗貼紙軟化劑 > 上光油於全個水貼
2) 請問 cut 個圖出來時係唔係盡量 cut 到冇邊 ?
3) 最後上光油定上咩? ( 想永久固定)
4) 係唔係上完光油就 finish?

最後:

1) 即係話,我要買:
- 模型洗油水
- 專比 inkjet printer 的 Supa-Jet 水貼(透明)
- 貼紙軟化劑
- 光油
2) 邊度有得買以上東西?  (最好旺角太子附近)
3) 入到去自己揾定係叫店員攞?
4)點保養?
5)以後甩Banner都咁做?

十分感激!百分感激!千分感激!!!

皮蛋 發表於 2010-3-10 23:13 | 顯示全部樓層
答小小

print水貼問題 :
2) 剩餘下來的水貼點樣存放?
放入密實袋,盡量放係唔潮濕同太陽、燈照唔到既地方

貼水貼問題 :
2) 請問 cut 個圖出來時係唔係盡量 cut 到冇邊 ?
剪刀、界刀、筆刀...
3) 最後上光油定上咩? ( 想永久固定)
防止水貼脫落同變黃
4) 係唔係上完光油就 finish?

最後:
1) 即係話,我要買:
- 模型洗油水(mr.color thinner油性比較好,籃色招紙)
- 專比 inkjet printer 的 Supa-Jet 水貼(透明)
- 水貼軟化劑
- 光油(水性光油比較好)
2) 邊度有得買以上東西?  (最好旺角太子附近)
旺角洗衣街(千x達或x明)
3) 入到去自己揾定係叫店員攞?
可以寫係張紙到,叫店員幫你揾
4)點保養?
盡量放係唔潮濕同太陽、燈照唔到既地方

有錯請指正
KC8249 發表於 2010-3-10 23:56 | 顯示全部樓層
 樓主| FP4790 發表於 2010-3-11 17:43 | 顯示全部樓層

首先感謝兩位師兄 ,現又有問題喇!

原帖由 KC8249 於 10-3-2010 23:56 發表
Supa-Jet唔係最好,因本身不及其他水貼薄

我 printer 係普通 inkjet printer
如果Super-Jet唔好,咁邊隻牌子最好?
但係聽人講其它水貼要上咩保護油,
如果係用其它水貼,新的步驟應是?

原帖由 KC8249 於 10-3-2010 23:56 發表
初學者建議先拆車取走車窗

知唔知e架點拆車,而且拆車後點取走車窗?
有咩要注意?
thx
KC8249 發表於 2010-3-11 19:08 | 顯示全部樓層
 樓主| FP4790 發表於 2010-3-11 19:56 | 顯示全部樓層
原帖由 KC8249 於 11-3-2010 19:08 發表

普通printer建議用番Supa-Jet好了,唔好因為想用普通水貼去用千幾蚊買部Selphy打印機番黎
佢地指既其他水貼牌子叫Testor,要買多支保護油,但噴既技巧似乎幾麻煩

ATEU1用刀片較鋒利既界力從車底車尾泵把位置輕力挑出 ...

Thank yoo very much!!!
拆咗喇(上層未得,好難),但係泵把甩咗少少油
請問事後個泵把洗唔洗用膠水貼返落去?如要,係咪用普通膠水?
聽講好多車都係由尾泵把拆.....

KC8249 發表於 2010-3-11 20:36 | 顯示全部樓層

樓主| FP4790 發表於 2010-3-11 20:56 | 顯示全部樓層
原帖由 KC8249 於 11-3-2010 20:36 發表

下次可以搵平既車黎拆呢
如果你諗住再拆開架車既,可先用雙面膠紙痴好,下次再拆就會易好多
如果你永久唔拆既話,可以用AA膠/模型膠水/工業用哥羅芳
每架車結構唔同,未必架架都係拆車尾呢 ...

謝謝
車頭玻璃我拆唔到(下層驚水潑爛),可否不拆?
如能提供方法最好(上下層都要)

KC8249 發表於 2010-3-11 21:31 | 顯示全部樓層
 樓主| FP4790 發表於 2010-3-12 18:21 | 顯示全部樓層

原帖由 KC8249 於 11-3-2010 21:31 發表

想表面有反光效果可先用模型用砂紙打磨車身,請輕力打磨,否則會磨穿光油,之後再用磨光膏作打磨,磨光膏次序:粗目Coarse>細目Fine>仕上目Finish

請問打磨車身及用磨光膏係咪係水貼上之前(甩Banner後)定水貼上之後做?
而且咩係「粗目」/「細目」/「仕上目」?

噤最後,我要買:
Supa-Jet 水貼        (黃金地庫)
模型洗油水,光油    (旺角富聯原料)
模型膠水                   ( ?? )
模型用砂紙               ( ?? )
磨光膏                      ( ?? )

好似有乜野水性油性,揀乜好?

請問洗油水及光油有冇用畫筆畫上去那些?
噴的好像難噴得好!

謝上加謝!