hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 hkitalk.net 站務資源中心 (Z) 站務事宜及分板事務討論 (Z23) 有關投訴私人訊息問題
開啟左側

有關投訴私人訊息問題

238X 發表於 2010-3-15 00:19 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 15/3/2010 00:07 發表 3 i1 D! X. b3 v3 U  H) ]# T
) b' R' n$ u1 f
而問題當然係唔係在投訴人本身la, 佢當然願意,
7 e7 z; @9 D5 Y" E3 G# Y問題係"被投訴人"wor, 投訴人要投訴,! c/ y) v! ]( n5 `9 H
當然要公開"被投訴人"的pm la, 這先係問題... ...

3 M( k1 Z' G. m/ `' Y8 w& a6 {  ?: D( p
如果係違規,呢條命題就唔成立,- L9 F* O9 r0 g" D  O
因為被投訴人可能損害他人利益。
% v/ n6 r2 q0 e" O0 n
9 q1 a' J6 e, O" p; r3 Y4 q之不過投訴人濫報是可能的1 v# g& Y( E0 e0 d0 B, n: v7 M6 n
(因此 gn3509 兄有關反駁亦恐怕不成立)" b' G! k3 {& L+ O4 L, o

+ U! \" e+ D3 J3 D1 F4 r當然,網上就算係交換私人訊息,& Y7 Q" o3 Q! L* C% V" [. H: j
個人資料問題應該由發送者「自負盈虧」。8 u" T) S: V/ c/ ]" z3 Q
但我係比較擔心一 D 唔係好想公開的觀點、言論, M* t: D0 S; D
會因為咁而被一 D 我唔想知的人去知。. [/ M3 C& |. Q$ u

3 ~! r% ~$ R, V如果你話「用 MSN 咪得囉」...! P/ E2 w8 q4 M/ Z! @( F
唉,如果我有齊咁多人 MSN 我就唔駛煩啦...
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
3ASV196 發表於 2010-3-15 00:21 | 顯示全部樓層
原帖由 gn3509 於 2010-3-15 00:13 發表 : r, z7 y5 m8 t3 i

$ f+ r- l+ ?5 [/ m6 s) ^投訴人自己識衡量內容係咪機密重要吧?
! e7 L1 i, N; p3 Q/ v' S% G: M. c$ E
而家就算係貼文都未必一定有完全事實全部,所有都係表面,係咪代表唔駛處理?
7 G6 O& O1 [& F5 ]

9 d3 ]6 `6 D4 |( k0 V9 e! e) P# }最少文章在本版公開見到所有回應...無野會被"刪減",
# g6 J# |8 p" j但如果想pm 知d 唔知d, 如只知一部分pm, 試問點可以比較
. R1 H; v" k0 B0 O9 a4 z/ R
+ _& h4 W+ c% e1 ^; r9 k而閣下不斷用警方去對比站方, 我無野好講....* H0 J* b7 W' M. i+ {- E6 a1 v7 S
8 b) e$ {; U% V( y+ `, W5 u
警方是有法律受權, 站務人員沒有吧..$ {& v7 j- `8 s) J) F+ f

( x" `$ E  y) }是, 本身pm 現時是私人, 問題唔係站方可唔可以睇, 站方當然有方法可以睇,
0 B, g; E( D1 `2 v' Y但問題在於, 改變左現時imsg 功能, 對站友有影響, 希望你明白個重要..# m: ~! _! I; s1 f: z, H

4 p: ?1 ~. i0 O要"私人", 就要站方唔睇, 要站方睇, 就要放棄"私人", 你明ma?% v4 X7 h3 _/ K

5 g6 t2 b, `6 [[ 本帖最後由 3ASV196 於 2010-3-15 00:25 編輯 ]
3ASV196.KE7270
gn3509 發表於 2010-3-15 00:21 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2010-3-15 00:19 發表
% A& x5 x7 a' w) e( N
0 E( x$ }4 G+ l: K' [8 L. h/ y  z% G" n1 T  {* W
如果係違規,呢條命題就唔成立,7 p) O( h- |! s0 e
因為被投訴人可能損害他人利益。
$ K1 n9 V  G' l" _+ M. h1 @! B
9 y9 l0 X, ^) r' n+ [. n之不過投訴人濫報是可能的。: R5 ^/ K* ]5 `) \
(因此 gn3509 兄有關反駁亦恐怕不成立)  N# O, j* f2 v8 c2 {( _
5 g' b4 b1 W' ^4 {
當然,網上就算係交換私人訊息,
3 k1 l5 H: i4 ^2 d個人資料問題應該由發送者「自負盈虧」。
2 X* w1 y$ e/ h% m% x但我係比較 ...

: L5 x0 `" F8 A$ z5 p驚濫報就應該設立機制去防止) o" |# v$ h! L. x( F! N
正如上訴都有防濫用機制
6 m: S+ L. ?9 c3 E! Y8 h! e而唔係乜都唔做& R% `9 ?1 V1 R9 D) Y
(因為濫用所以唔做野/做野慢呢個PT好似冇耐前某個R板板主講過)
今期流行:690是原罪
gn3509 發表於 2010-3-15 00:23 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2010-3-15 00:21 發表
- W6 Y' }) u- e) @
! G- ]2 {1 q4 u2 f) r$ s( |; i$ B, \: p3 e) B4 c. O
最少文章在本版公開見到所有回應...無野會被"刪減",
# i& |6 E% I6 H3 Y但如果想pm 知d 唔知d, 如只知一部分pm, 試問點可以比較
% o- ?& V. I! s, p- h
而家站務人員做野時遇到疑難,; V3 i3 N8 [+ j7 m" l3 X7 t: ?
會唔會話5 g+ Q% A% V+ ?1 R* |) [7 \
"我知d唔知d,試問點做野?由佢沉算囉"?1 Y2 Z  o& ]3 W1 J  F! U
你都識講有時粗口預到灰色地帶,咁你既做法係由得佢,定係去問清楚?7 G' V: z9 `( D

( F; w( p9 a7 p, A6 c; c[ 本帖最後由 gn3509 於 2010-3-15 00:25 編輯 ]
238X 發表於 2010-3-15 00:25 | 顯示全部樓層

回復 23# 的帖子

唔睇內容無人知係濫報,無乜得好防。
6 X- z3 P+ F4 C8 X" }* n! `6 I& o, @; I9 f
其實又返到去同一個問題:就係停板、貼文同評分" T' D$ u3 G  l
都係公開,你寫咗基本上人人睇到;PM 唔係。
9 c5 W1 b' o& K1 R* L: H(所以之前有人話因為濫報而唔處理板務,係講唔通)7 R1 o3 ^! n" f

# S- |. C4 r6 _只不過我個憂慮同 3ASV196 兄唔太一樣咁解。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
gn3509 發表於 2010-3-15 00:29 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2010-3-15 00:25 發表
7 f# e! a+ R( P9 l" c3 l唔睇內容無人知係濫報,無乜得好防。
% `) s' D, ~, Z- V, A. u
8 K8 S# F2 L: k其實又返到去同一個問題:就係停板、貼文同評分
1 ^% `+ f3 j, Y6 \$ }# V都係公開,你寫咗基本上人人睇到;PM 唔係。+ d4 ?' Z. x2 ^
(所以之前有人話因為濫報而唔處理板務,係講唔通)6 r) _/ h% i, ^4 d
* q7 q7 C0 z4 i5 N
只不過我個憂慮同 3ASV196 兄唔太一樣咁解。 ...
% m4 c* b, }; ?1 P/ o4 ]/ F4 ]5 y5 v
我既意思係而家上訴失敗判刑會更加重,% O9 w; h' D0 b9 j6 \! j
咁想濫用上訴機制既人會諗下值唔值先咁做
3 g9 P# g5 ?( R9 K0 }) Z5 w同一道理,如果投訴PM唔成立要受罰,
2 }+ Q4 O* d$ ~! E仲會唔會有人夠膽濫用?
3ASV196 發表於 2010-3-15 00:30 | 顯示全部樓層

原帖由 gn3509 於 2010-3-15 00:23 發表 , W  n, n4 |1 y' J0 t3 F* M; c8 Z8 |

8 A! C, n. Y( v6 p2 K而家站務人員做野時遇到疑難,
: j9 R5 c# q. g; ^會唔會話4 L. Y0 U$ a' b, R! r: i& ~. T
"我知d唔知d,試問點做野?由佢沉算囉"?( ^$ x  H5 t  ]9 u( V3 l& B# Z; g
你都識講有時粗口預到灰色地帶,咁你既做法係由得佢,定係去問清楚?

7 v; `/ c6 X( _3 h0 u' Y: Y% v& g$ [- p; X8 }& q6 K
之前文章係修改, 容許我重新一次, 我重點唔係站方可唔可以睇imsg, 或站方做唔做到,
0 n8 A1 s9 G5 j# q而是:
5 L+ a5 K  b6 e1 [& j3 j- Y9 Z  Y! P* O3 S9 u2 J2 }
本身pm 現時是私人, 問題唔係站方可唔可以睇, 站方當然有方法可以睇, , O- X2 k+ {) Y# n
但問題在於, 如果你的建議實行, 係改變左現時imsg 功能, 等同變成公開,
3 Q% p( Z& p: y5 W+ ~' k/ a對現時站友有影響, 希望你明白個重點..9 K1 i9 q# F' J) z+ R

/ V2 J6 E. d( C4 F6 e0 A要"私人", 就要站方唔睇, 要站方睇到, 就要放棄"私人", 無可能保持到私人性質, ( ]  H: N) f% ?( D. s
又容許站方去查, 你明ma?
6 i* p8 n  A6 S3 k3 @
9 a- ]' K; X9 B; R: |. {我想, 如果你係認為pm 唔需要私人性質gei, 咁就要咨詢其他站友喇, 如果你認為
2 N# U5 L/ _1 N有可能保持到私人性質, 又容許站方去查, 請提供具體建議, 解答我以上問題
2 l4 M2 V- X+ b  Y1 t2 x
( V. ^% y. }/ ?8 Q/ R6 E0 R. u[ 本帖最後由 3ASV196 於 2010-3-15 00:39 編輯 ]
gn3509 發表於 2010-3-15 00:34 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2010-3-15 00:30 發表 ! j5 i6 f( c; g; x* M2 e

2 _1 r. D& f3 M# g+ w/ A, t# L6 t5 X% E, B* ^' @- b- Z6 P( h
! L/ y& C0 b* M) u3 ]; `+ ~9 H4 T
要"私人", 就要站方唔睇, 要站方睇到, 就要放棄"私人", 無可能保持到私人性質, 巴士,鐵路,生活' w1 ?2 J$ N! e( t: y. `9 J" ?. u- Y5 Y; y
又容許站方去查, 你明ma?

@8 `" D& L- c* }" M" @似乎而家係你唔明* u. n8 T0 |" F* u: F
私人訊息呢個字响冇事冇干當然係私人訊息
+ |" S  a4 g# [/ u1 c9 T6 H# i但係有事時,站方係有絕對權力去檢查所謂私人訊息
6 X1 F% g1 {' N就算EMAIL,MSN等等,响有足夠理由下監管人員都可以去檢查
! A6 c3 N; @& C  f0 h7 ^0 P5 R警方有足夠証據亦可以入私人地方執法+ I& ]3 R$ a" [! Z: |3 H6 w# N
所謂"私人"並唔係大晒,大到連站方都唔睇得,ok?
1 b; F; c: U9 K6 B* H! L, m, C- ~! T# c2 m0 G. ?3 B
而且一向有條咁既站規
( C( m( X3 G( D/ o5A.站長可因應系統資源之考慮把分板和「精華區」內之舊文章及站友的 iMsg 訊息刪去,站長在可行的情況下將事先通知站友有關行動。惟在系統故障或其他站長不能控制的情況下亦可導致文章及 iMsg 訊息損失。站友宜對其文章及 iMsg 作出定時備份。
5 S% w; C8 _3 {9 q- Y5 [証明站長可以,有能力,亦有權去檢查PM,根本唔存在咩要站方睇就唔私人呢樣野2 \; ?& b; u2 o, Y& I  G1 s" r; w

- j5 P: s% T( r1 c$ v3 n- Y[ 本帖最後由 gn3509 於 2010-3-15 00:43 編輯 ]
Snoopy@FB8617 發表於 2010-3-15 00:39 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2010-3-15 00:07 發表
# M) m( ~" z6 P# ?7 n6 l8 ]1 y, V6 }! c: M2 x

" J3 [0 d. V0 v& G% l3 L容許我反問:) O! S$ d$ [. A9 u

! S1 s  }0 _, h  k: x/ V( v閣下如何確保日後所有被投訴的果條pm 或其部分不包括私隱資料?
1 J5 b. k3 s( f或投訴部分本身涉及私人資料?
- B0 ]5 z& V8 f4 z1 a5 n9 R( Y0 b( |4 I; V% X$ _' A: |
而在不完全資料下, 即不是事實之全部下, 又如何可以有公平處理?
0 \+ i( A+ k6 v( b: i1 P
  a0 F8 ]& g* o/ }7 i正如之前說, 要實行無問題, 同處理文 ...

: H! T+ S9 a2 e  k6 g& [) E  }若果有既
9 l+ i. G# \! b" T! |而站友又真係咁唔想俾人睇到既時候5 d- {% I9 ]9 P
佢可以選擇唔投訴
3 z' K/ N4 p  z9 p( l4 E現在只係想設立一個機制係可以讓真係想投訴既人有門去投訴0 x% s: e) ~, n
而真係咁唔想俾人知道入面內容既亦可以選擇唔投訴. m2 A' b6 G; V
等同人地評我分我可以選擇投訴定唔投訴差唔多* m/ z) E7 x  a. M: K
- q/ P' y. B2 ^9 P
再者,講緊入面想投訴人地既時候
5 Z" J9 B- @' v) q, ?7 A7 K- N$ S入面係唔係真係有咁多野會係發PM果個會唔見得光?
, U; Y7 v3 r1 E6 Z7 v( D5 v5 F$ X' p; A% }' g' G! ^# n4 Y- V
舉個例子
8 n8 O8 F# \. b0 Z5 L例如我發左一個內有大量色情資訊既PM俾你時
, j0 L- L7 `) v4 B  p" N! ?  K站在站方立場又會點做?
3ASV196 發表於 2010-3-15 00:42 | 顯示全部樓層

原帖由 gn3509 於 2010-3-15 00:34 發表 ) X- R/ N# u+ |3 {  {+ b( K/ k
: E' R) D0 M$ ^3 h8 V# V
似乎而家係你唔明  H- ?/ O/ U' H2 v1 m) N  B" e) v
私人訊息呢個字响冇事冇干當然係私人訊息) }& K/ S, U/ b8 I" r3 x& y
但係有事時,站方係有絕對權力去檢查所謂私人訊息( A& x+ u( H7 G  L5 w. _! q' P8 s
就算EMAIL,MSN等等,响有足夠理由下監管人員都可以去檢查( [, E$ R$ F0 ?7 B+ A
警方有足夠証據亦可以入私人地方執法
- D6 k7 c5 k, Q. e( y所謂"私人 ...

( a9 D, |: T5 h. z& a& N3 q' Y% E7 K  ]4 X9 X. Y0 J
點了解"私人", 可以人人唔同, 我唔打算討論, 但客觀d去睇,
; s( e% R! R& H! V: z, U你建議的方法, 同現行做法, 是有大分別, 這是不能否認,
/ s( o& p6 s4 Z$ i回應返早前, 這個改變, 難度你認為唔會影響到正常使用的站友?! |) d- s- P' U9 Z& W

* w8 |9 ]2 [# _0 \% x至少我認為有wor
+ w% `2 i  C7 _( I
" C5 M5 `3 v/ Q) d! I: Z[ 本帖最後由 3ASV196 於 2010-3-15 00:45 編輯 ]