hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 hkitalk.net 站務資源中心 (Z) 站務事宜及分板事務討論 (Z23) 有關投訴私人訊息問題
開啟左側

有關投訴私人訊息問題

238X 發表於 2010-3-15 00:43 | 顯示全部樓層

回復 26# 的帖子

又好像不可以那樣對待。停板這個問題本身是板務人, n# `8 A- t; w  T
員的決定,性質上比其他站友的貢獻(如貼文或評分)
' j, I4 e; c' B+ F* }5 R! s( s嚴重,因此需要較嚴厲的措施去防止濫上訴。
$ i+ `' n3 N6 \7 g. J; }# c) `9 V
+ Z& X* e* J, p  o. [, B4 R站友之間的通訊比較平等,沒有必要搞得這麼僵,
! r" Y. v) r8 P5 J$ _否則沒有人敢投訴,監管又有等於無。
& I9 v' g( v! a7 X! L2 Q; g* C9 W- v+ u' O% _
P.S. 貼文和評分那邊好像也不會特意懲罰濫報者。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
3ASV196 發表於 2010-3-15 00:44 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2010-3-15 00:39 發表   Y" ~( g8 u3 ?
5 ^- d( i1 k0 @' s
若果有既
" P+ k5 v+ d4 R, a而站友又真係咁唔想俾人睇到既時候
' X* w. W! @  h0 B8 `2 X/ N佢可以選擇唔投訴
7 H% C- o9 N  v+ o1 X
現在只係想設立一個機制係可以讓真係想投訴既人有門去投訴3 P% l0 t  ~- o) W  p# b
而真係咁唔想俾人知道入面內容既亦可以選擇唔投訴
" a3 @' T0 r1 U% E等同人地評我分我可以選擇投訴定唔投訴差 ...

/ e3 g; @/ W. i# g( d# t8 _+ U! ~3 ~% i5 t) Z

$ L' N& o9 e4 T+ _% \; e似乎你沒有留意我之前的回應, 我是講緊"被投訴者"的選擇wor, + p& G5 y( I) _: G2 w8 m& c8 i
請問佢可以選擇ma?
3ASV196.KE7270
gn3509 發表於 2010-3-15 00:45 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2010-3-15 00:42 發表 9 x% K- x  J: P/ E7 u

% B7 p% t# i) I$ O6 _' O
% ~; z) `- P& r8 M( D; l$ \點了解"私人", 可以人人唔同, 我唔打算討論, 但客觀d去睇, & J( H4 j. F1 z% T8 b7 Y
你建議的方法, 同現行做法, 是有大分別, 這是不能否認, + P/ N1 b7 `: ?" X' z+ c1 e# p  `, X
回應返早前, 難度你認為唔會影響到正常使用的站友? ...

% B" W5 f+ w/ o! s# [3 T& n+ B0 }* j現行做法係,站長係可以睇PM,; K& Q9 X+ R! L' ~/ x" A
否則請解釋下! d) X0 e& U- u- b, l2 ^
站規5A.站長可因應系統資源之考慮把分板和「精華區」內之舊文章及站友的 iMsg 訊息刪去,站長在可行的情況下將事先通知站友有關行動。惟在系統故障或其他站長不能控制的情況下亦可導致文章及 iMsg 訊息損失。站友宜對其文章及 iMsg 作出定時備份。. R6 X+ H4 }) o9 i% U1 u
唔通站長有權刪PM,冇權睇PM?
7 E# @% S, p  N
: J0 W: q& [6 C+ l都係果句,如果有防止濫用機制,
6 Z9 a) ?- Z& x2 J投訴失敗要停板30天之類既" L& o3 _* z* w
正正常常使用邊個會夠膽無啦啦投訴?4 n& L! I7 L' n1 _! T
, `3 v3 ^! K4 r# h( q: F: x! b. r1 g
今期流行:690是原罪
gn3509 發表於 2010-3-15 00:46 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2010-3-15 00:44 發表 ' {4 a6 x3 _' l4 P* P+ k! S
! |+ ~$ C. w4 X* [- V

* ]2 h" i0 s8 V; o# l% \- @/ H4 }6 g5 b( w8 T0 P
似乎你沒有留意我之前的回應, 我是講緊"被投訴者"的選擇wor, ! q* C* T% T8 M; ]. p
請問佢可以選擇ma?

6 p& S4 Z+ I7 F; K有人send左封恐嚇電郵比我,
: [& j, V/ f8 f( Z5 E! C! ^$ N我駛唔駛問下佢報唔報得警先走去報警?
238X 發表於 2010-3-15 00:47 | 顯示全部樓層

回復 33# 的帖子

站長有權睇,都算正常。但成立監管機制後,* z+ w8 a0 g. T; I; q' h  p  e" s
我相信會多了站長以外的人有權睇...
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
3ASV196 發表於 2010-3-15 00:47 | 顯示全部樓層
原帖由 gn3509 於 2010-3-15 00:46 發表
" d" t. b. R8 ^4 I; q) ]! x9 [8 E" B
有人send左封恐嚇電郵比我,
) O$ G) [9 [& U- G我駛唔駛問下佢報唔報得警先走去報警?
# X& H3 b6 d# {* g7 H8 T0 ~1 u& I
+ j9 M' l2 G2 m, k5 H6 ]
如果受恐嚇, 閣下可以報警, 如果警方調查, 站方相信亦會協助,
% @8 E( a: t8 i* n5 E站規唔係法律, 如果閣下受到威脅, 我都會建議閣下報警6 P) C9 Q# _  w

: J! B: h7 @+ u. _5 `; `都話, 如果閣下再用警方比站方, 我無野講
, Y% E: Y* R- w- q3 Q+ Y$ M( o% r' e% Q2 S. {7 x
3ASV196.KE7270
gn3509 發表於 2010-3-15 00:49 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2010-3-15 00:47 發表
. ~# z+ R+ @3 Y2 k: _
: Q9 _* Q' C; c7 X5 K# B( x3 I/ t' F* ]: i7 Y
閣下可以報警, 如果警方調查, 站方相信亦會協助, 6 b& \5 o: u0 C
站規唔係法律, 如果閣下受到威脅, 我都會建議閣下報警
, n3 W  d0 b& C, o
PM係電郵?
" B, S, [6 {- ]1 R; B你唔知呢個係比喻?4 z2 c% ]* l6 L$ v

# u  p+ \# b- q! }8 y9 [: w; e[ 本帖最後由 gn3509 於 2010-3-15 00:50 編輯 ]
Snoopy@FB8617 發表於 2010-3-15 00:49 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2010-3-15 00:44 發表
, s/ i% H- \4 g% _0 r# X4 \  l8 Q- g9 z0 Y  Z* j
5 p! K' ~. v7 x' \' V) {

9 n1 B. s9 _+ S/ V6 n似乎你沒有留意我之前的回應, 我是講緊"被投訴者"的選擇wor,
4 ^/ s7 t. T! V1 _' J3 s" H請問佢可以選擇ma?

+ y6 d2 `# |0 E2 F/ l實際上當一個站友將私人野send俾對方時而對方又要走去投訴既
0 V. Y2 Z3 }1 w) l# ?. ^/ [/ T會唔會太幻想化少少呢?6 J" |0 o( D3 Y2 d! A" ]) U0 V

2 v& b9 W8 j6 B& V& ?咁亦希望你留意一下我既問題:
% m  k. M6 s8 h5 h0 r3 E3 r假若我send左一堆有色情成分既東西俾站友/你時
/ S1 ?: l& f( O2 i6 }. e咁唔知閣下站在站方角度又會點處理呢?
gn3509 發表於 2010-3-15 00:50 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2010-3-15 00:47 發表
/ }9 m8 a$ ]: g0 P站長有權睇,都算正常。但成立監管機制後,( S" q7 W) D  E% k/ f. D, i9 J7 |

; ?8 V8 [; n( `* U  l; _* u! }站長有權睇,站長當然有權授權其他人睇
' u4 b2 C- p; ~2 \正如呢度所有板主既權力都係來自站長授權
3 ~. B) @# ]* Z# C7 F* [) n$ P- D至於授權比邊個就係後話- k( s$ q6 g) m3 y
8 @" B. K( E! b5 z
Snoopy@FB8617 發表於 2010-3-15 00:50 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2010-3-15 00:47 發表 8 X( U$ t9 W: I+ m* Y; i
站長有權睇,都算正常。但成立監管機制後,4 L! l" p# {  D& q, ]$ ]
+ K. R" V6 j9 M# F, \
反正都有人睇左既時候& d0 t' N9 I1 q1 _  H0 c
唔差在俾多一/兩個人睇到...