hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 hkitalk.net 站務資源中心 (Z) 站務事宜及分板事務討論 (Z23) 有關投訴私人訊息問題
開啟左側

有關投訴私人訊息問題

3ASV196 發表於 2010-3-15 00:53 | 顯示全部樓層

原帖由 gn3509 於 2010-3-15 00:45 發表 ; \& t3 c6 B7 u2 B
6 U( t) M0 [* X  X1 A
現行做法係,站長係可以睇PM,
+ S* D( V9 Y" @) B否則請解釋下
7 ]: N: S( o- q3 X1 R6 d: V! T站規5A.站長可因應系統資源之考慮把分板和「精華區」內之舊文章及站友的 iMsg 訊息刪去,站長在可行的情況下將事先通知站友有關行動。惟在系統故障或其他站長不能控制的情況 ...
% |1 }; y8 N7 X1 P+ X

1 n' o2 y# b. h( g; X  i" k都係要重覆, 我並沒有講過站方無權睇imsg, 不過現時係唔會睇,
& K! d0 S' k* V% W4 T8 K- L" X+ h( N) `
之前打左, 現時站長要睇:
- T9 N" \/ t  B2 L$ Z4 C
! N) x/ e# U+ V, u2 ~3 d現時除非戶口持有人自願把戶口密碼給站方, 又或站方強行以系統" F3 b6 o$ B& [" ~! N! L/ X
設定形式更改某戶口密碼
, 而login入該戶口睇iMsg, 否則站方根本
2 t( y5 p8 H/ c睇唔到任何戶口的iMsg
+ T2 S" c: N8 H8 ^
% C9 ^- R' h% r: r. c請問有無試過? 如果咁做, 有關站友已經 login 唔返..2 f  K$ C$ I" P

" R+ o) v" E+ a4 s# X- e[ 本帖最後由 3ASV196 於 2010-3-15 00:54 編輯 ]
3ASV196.KE7270
gn3509 發表於 2010-3-15 00:57 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2010-3-15 00:53 發表
  z" B* u3 }+ h4 z. ]* w; i  f) }+ e
. h8 U. C0 _3 ~- ?2 w
. r1 T. {8 f2 `9 z* P4 u1 k都係要重覆, 我並沒有講過站方無權睇imsg, 不過現時係唔會睇,
7 a5 ^& V5 x3 |. J( y# y' K3 |9 f& C- S' Q# _
之前打左, 現時站長要睇:4 I" L8 n7 W5 p6 W1 C) j

5 H' b  n- k- k6 \5 F1 ?現時除非戶口持有人自願把戶口密碼給站方, 又或站方強行以系統; \* }  K4 `3 u6 R% u
設定形式更改某戶口密碼, 而login入該戶口睇iMsg, 否則站 ...
4 n# b  B8 R+ K
既然你講得站方有權咁就得,) p5 ]6 e" {5 J' k# |! B
技術根本唔係問題,真正有心要做既CAP圖投訴已經得
4 \1 m& U' q: ]; O: \2 Z: k又或者,真係要深入調查的話,我相信個站友唔會介意借個acc比站方調查9 v% [2 G' \* T; ^6 e

0 }  W/ s/ r5 E[ 本帖最後由 gn3509 於 2010-3-15 00:59 編輯 ]
今期流行:690是原罪
3ASV196 發表於 2010-3-15 00:59 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2010-3-15 00:49 發表 ) @( I+ Q4 ^& W5 m4 h

: D# [( @4 \; r5 G實際上當一個站友將私人野send俾對方時而對方又要走去投訴既
5 e1 ^" V2 w" t# |8 @會唔會太幻想化少少呢?
6 T2 J# R0 \( ^7 L+ Y/ j
; z! J. k4 Y- [, T$ N咁亦希望你留意一下我既問題:
! Q) b: w" N! D# Y" P假若我send左一堆有色情成分既東西俾站友/你時
( d% H9 `& n" P- a  w咁唔知閣下站在站方角度又會點處理呢? ...

' x- C) J/ p5 v' \* V! S9 N% g/ t/ P$ Y, x" n; S2 T/ N
好直接例子, 如我用pm 與某一唔太熟的站友買賣巴模, 我唔想俾人知的, ; h. ?6 [8 x# ^1 A1 o
但之後被投訴, 我的買賣要被公開, 咁又點睇? 好常有ga 咋, 是否幻想? . j) j$ q  I" c& y& i$ S
(買賣好多時都要個人資料ga wor): G2 E9 }9 W+ E4 k, S7 P1 [* V

9 u8 i/ Y1 W9 \至於"send左一堆有色情成分既東西俾站友/你時", 我會block 左你lor, ; u* M5 B6 G7 x+ _7 P
如有違法內容, 我會報警處理
gn3509 發表於 2010-3-15 01:01 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2010-3-15 00:59 發表 / F& \( D, L3 N, i0 W
! v2 W& R, Y, y$ Y" ]+ I" v- Z- T
2 ?- t# D- F4 T5 S+ @3 a
好直接例子, 如我用pm 與某一唔太熟的站友買賣巴模, 我唔想俾人知的,
0 L) R% a9 q" z' }' E但之後被投訴, 我的買賣要被公開, 咁又點睇? 好常有ga 咋, 是否幻想?
$ h" J1 ]; B; v4 n8 B( ](買賣好多時都要個人資料ga wor)- X% b0 S$ J) I# T% G; u# s
3 l" O( _5 Q0 G! Z3 @! _) C
至於"send左一堆有色情成分既東西俾 ...

, ~8 \3 b1 S$ G- w/ P7 L- U; Y( i响度貼出既所有野,包括PM及貼文,
* l( k2 `/ Z) F& }站方都有權去睇(你講架)
# w" h4 y5 q( C3 ^' ]  f3 n如果你覺得呢啲資料連站方都唔比得佢睇,
- p  N! f6 z! ^8 z* a; Y! [係咪應該另搵途徑商討?
3ASV196 發表於 2010-3-15 01:03 | 顯示全部樓層
原帖由 gn3509 於 2010-3-15 00:57 發表 $ X/ ?  B% Q" y* V! q1 J

3 \, f" n7 w3 o' _$ X; _4 j既然你講得站方有權咁就得,
# Q5 [* z2 k( |2 ?技術根本唔係問題,真正有心要做既CAP圖投訴已經得- ~/ r" L$ [# O1 n
又或者,真係要深入調查的話,我相信個站友唔會介意借個acc比站方調查 ...

/ g+ K( z; k2 F( a2 T
/ \2 t/ Y% t3 p3 F. X7 d& K/ G( Pai.. 我之前bold 左一句咪講左, 我都講要查唔係唔得lor...只是要站友放棄"私人"問題咋ma...@@
4 n& {- T% I' `1 v
# Q6 Q7 {) N6 N, s' ^8 \0 X$ @如果大家接受到呢樣野, 就無問題....4 Y& P0 W1 o9 I8 M- i, Z

% p$ x& V: @- S% G除左有關內容, 如站長會知道個pw, 如果站長login, 亦可能會睇到其他無關的imsg
Snoopy@FB8617 發表於 2010-3-15 01:04 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2010-3-15 00:59 發表
9 m* S  h' T  H+ l* W- |  K' i
) k( T4 i7 I9 Q1 O$ S5 k# ]$ ?9 J3 j4 O$ h: c: J5 D& C
好直接例子, 如我用pm 與某一唔太熟的站友買賣巴模, 我唔想俾人知的,   \. R2 }6 p0 `$ k
但之後被投訴, 我的買賣要被公開, 咁又點睇? 好常有ga 咋, 是否幻想?
9 L( A1 }% R  ?(買賣好多時都要個人資料ga wor)+ X: r) k8 Z$ D% J
% d1 t5 J& @$ K; @
至於"send左一堆有色情成分既東西俾 ...

2 D7 L2 N% Z3 m; }5 B買賣時要好多個人資料??????9 H) ]0 T8 _6 x
真係十萬果大問號
. t4 p- B; c+ L4 g8 a7 \3 O" O/ `而之後又要被人投訴就更加大大問號, y6 L3 `" @9 e1 v" D" L/ y

" y: m+ m: J3 Q  K, j閣下可以唔擔保我send完俾你後再send俾其他人
; M8 [" |9 y7 P1 P6 L! Z. b咁使用只可以使用忽略列表功能時
) @$ ]. e, [) f5 T0 x會唔會有點被動呢?
: R* C2 t0 J6 a而犯事者卻可以冇事
! Z  v1 O- |* O: n2 M# p! J
; M! h7 @$ `+ V& R[ 本帖最後由 Snoopy@FB8617 於 2010-3-15 01:05 編輯 ]
3ASV196 發表於 2010-3-15 01:06 | 顯示全部樓層

原帖由 gn3509 於 2010-3-15 01:01 發表
9 [4 ?8 o; E# x+ w) h. R; r1 l
6 u1 M/ p: b) c% t% h响度貼出既所有野,包括PM及貼文,- Z0 }6 A7 k  E8 W. g; {8 n
站方都有權去睇(你講架)
9 a! ?* ]' M- B( t6 E" X, |如果你覺得呢啲資料連站方都唔比得佢睇,' L9 ~5 u% V! f  B7 k! M
係咪應該另搵途徑商討?
7 T/ a2 j  _" J9 X5 D

' f  L0 t/ q% Q  G+ Q: S2 H- q現時情況, 站方有權去睇, 但唔會去睇MA...
% |" \- ~% A  K: {) }' q; k- }" w: o因為系統上要知PW / 要改PW...
+ W5 c1 b# ~) P3 q# E/ M# ^
# D3 P8 ?/ H7 G. Y; v0 I' n另外, 唔俾個人資料, 點可以搵途徑商討?8 c, J' d- t9 Y2 b% a; R* W
MSN / 電話, 是但都要俾一個人, 人地先可以
* D( M" N: j/ H7 w用另外途徑商討吧? / ^1 x' i( H1 D% Z" d! {. o

; @1 B! r, D* y2 b似乎不實際WOR
gn3509 發表於 2010-3-15 01:07 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2010-3-15 01:03 發表
$ o* v4 q( I. ?/ @: a3 U+ u8 J
% t6 m. I: s* l/ g- U4 Q% }6 w  \* l3 M  T4 \
ai.. 我之前bold 左一句咪講左, 我都講要查唔係唔得lor...只是要站友放棄"私人"問題咋ma...@@
) j5 T! `! C& O4 `1 c6 r
/ |- [: T7 h& y/ ^' I& o6 b( _8 i如果大家接受到呢樣野, 就無問題....
8 |6 n) U# J; W- n4 [. s% W% |
$ f. h3 S' H/ v- O6 ^' h除左有關內容, 如站長會知道個pw, 如果站長login, 亦可能會睇到其他無關的imsg ...
) {" u. l3 K6 j5 e! ~# Y
我都講左,响得呢度開戶,
2 v9 S* m7 r3 `7 F: I最低限度站長本身已經有權去睇晒所有野,: o$ Y) V& A4 s: D( Z/ X* O$ n
包括所有PM及其所填資料
8 m; `# e/ q7 C% U6 K) p所以就算有投訴機制,都只係站長授權人士可以睇可以查
- U0 |' M  s" g) a5 ]2 b& P# r3 q7 R如同站長本人去睇
- d$ C! }  U8 V2 D( G而且,可以先改PW再交個戶口比站方調查,調查完就改番個PW/ D5 N( Q& _6 ~% {4 X
記住一點,技術方面絕對唔係問題0 y% v$ \; P7 d( `2 U( ^
) v6 e6 o5 w: K" t) r: M
gn3509 發表於 2010-3-15 01:11 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2010-3-15 01:06 發表
! d" q1 n5 c% T2 S另外, 唔俾個人資料, 點可以搵途徑商討?: j1 |& t9 k, J  z& W0 J7 x
MSN / 電話, 是但都要俾一個人, 人地先可以
% L9 D: k$ R: I& P; J8 v用另外途徑商討吧?
! `! w" v- `  o0 L) U9 B7 L5 b
0 E, l# z7 j8 |似乎不實際WOR ...

( ~1 c% A9 k/ L+ {% }如果連PM交低MSN都投訴,就擺明係濫用吧?
3ASV196 發表於 2010-3-15 01:18 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2010-3-15 01:04 發表 % w9 a8 A6 v+ @5 @
0 A# m) s' I+ G4 u6 \0 @3 [
買賣時要好多個人資料??????
' N  ^4 f: v  T9 @真係十萬果大問號
- c5 }4 Y3 u: V5 x& h0 ^4 p而之後又要被人投訴就更加大大問號
" _' \9 _5 [$ B1 J! w4 K, N) @2 O  [* d) ^8 ]0 R' I
閣下可以唔擔保我send完俾你後再send俾其他人
' b4 f& F) k. [' V' o- h咁使用只可以使用忽略列表功能時0 U: U$ z% u9 c7 D; l
會唔會有點被動呢?2 f( ~: r4 X( [+ j1 v
而犯事者卻可以冇事 ...
8 U, `  m; L# U6 F7 j

# Z- g8 g0 ?: n. d邊d 叫個人資料, 有幾多個人資料, 就見仁見智, 睇每一case la
  V, x7 x+ i& U7 X8 V& x% ^" A: }' X* W, J0 |3 {" H/ [2 B5 p6 n! i0 Z
直言, 你要SEND 俾其他人, 我無辦法GA WOR..
/ z3 z* }/ D3 u3 N7 C  V* ~如果你又無犯法..(但留意, 你例子, 發放色情資" w& S$ X8 w: r  _# T) C
訊可以係犯法GA WOR)
! p+ _' g$ _; V0 R. R( `: c3 x3 `1 K& [9 y5 F/ {/ T3 ]! k5 J# n
其他人一樣可以忽略列表功能, 但可能有人鍾意收呢...; R% Q2 Q: r! }6 M  q; Z' W
我點知人... 試問, 關我咩事呢? 我唔鍾意, block 左你,
0 [8 l5 A0 _: c, O就夠la, 至少你唔會再send 到俾我
3 S+ m( h2 D$ t& _) E- _
6 n- ~+ _; i  ~5 q- w- o$ {[ 本帖最後由 3ASV196 於 2010-3-15 01:23 編輯 ]