hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 hkitalk.net 站務資源中心 (Z) 站務事宜及分板事務討論 (Z23) 有關投訴私人訊息問題
開啟左側

有關投訴私人訊息問題

樓主| 樂仔〞 發表於 2010-3-16 13:56 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2010-3-16 13:19 發表
2 Q' r6 |2 B( ~3 R0 Q2 m* _- E$ `4 o4 f
唔係架,你唔係唔知依家好興係又投訴唔係又投訴咩?- I# P+ v  ]. T2 i% A2 \
同埋,你要投訴PM,唯一做法就將個段PM發比站方睇,單係呢下所涉及既問題已經可以引起咁大討論。9 X8 X' R+ G' x) [+ \6 d

+ C& _8 m: _. _況且,連寫discuz!既人都特意加個忽略列表係pm度,我唔信無佢既意義囉。" W8 u, z& Q' P( n
. |; y& K  ~  O
只 ...
- s6 T7 O3 `# k* Z/ |
% ~9 O' v  \1 H/ X
如果你 PM 講既野正正常常
3 Y! l7 V( s; V& B  F, S1 G洗乜驚人地投訴你姐
kay 發表於 2010-3-16 14:09 | 顯示全部樓層
原帖由 樂仔〞 於 2010-3-16 13:56 發表
0 I! C8 R( _. F( u2 j) B2 p2 I) G8 {( b

6 k1 F' r9 l- F+ }如果你 PM 講既野正正常常/ Z% y; ~9 L/ {; t! m
洗乜驚人地投訴你姐

7 h0 e3 d7 b# A, Z" f* `$ y8 R問題係,用得PM,講野仲會正正常常?
! `( ^" X, e* q: ^8 K1 M就算同d 有friendship既人用pm,用詞同其他方面已經同正經出文係差好遠。
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| 樂仔〞 發表於 2010-3-16 18:47 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2010-3-16 14:09 發表 3 o' N8 d- f0 n. p; `! G8 h3 C

3 y7 a# w* q: Z0 f$ m1 ]問題係,用得PM,講野仲會正正常常?
/ L2 ^' g+ p  j, J$ _. k5 ]就算同d 有friendship既人用pm,用詞同其他方面已經同正經出文係差好遠。
( K; {! e4 D+ F

9 c& V' t. e$ l9 \. Q1 \例如 ?$ l/ q9 `% z! a# \. K$ e4 T- D
似乎係你對開個 D 唔正常咋喎) m; c$ ^* r$ X2 G3 M$ f3 Y6 ^
我 PM 個 D 有 D 都好正常
kay 發表於 2010-3-16 18:55 | 顯示全部樓層

原帖由 樂仔〞 於 2010-3-16 18:47 發表
$ P+ B# k8 K( _& j; I
- Y6 A, B8 \- E9 T# f6 c: z
6 k  C" j1 I1 p9 X. {" }例如 ?  a# g3 z) Q0 W% [2 p/ y
似乎係你對開個 D 唔正常咋喎1 D, Y# i: a* k5 k/ V. ~" q4 S( w
我 PM 個 D 有 D 都好正常
- ~: n2 J3 }5 K, f! x
先唔講正唔正常既字眼,但同本版比較嚴肅的氣氛比,PM係絕對比唔上。; u3 K/ K# O1 h8 m4 D
: z  M" k) |& r  y
*我覺得投訴者係有佢權利,但同樣地被投訴者都有野要維護,
$ @" T* _2 q/ f7 L, o2 Q( j2 G雖然係有不公,但有時就係有規矩既局限。" B: V$ @4 j' K8 f. ^4 o
: Y( ]9 t- v& V( v1 r
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| 樂仔〞 發表於 2010-3-16 20:23 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2010-3-16 18:55 發表
2 X/ A6 W0 o' e; ~7 N% U3 e8 ^% C1 h6 \8 `7 i" R6 v
先唔講正唔正常既字眼,但同本版比較嚴肅的氣氛比,PM係絕對比唔上。0 W- ]7 }/ j  _  h  M
2 b3 [0 g& q+ U6 D
*我覺得投訴者係有佢權利,但同樣地被投訴者都有野要維護,
/ W& A5 k/ F3 }- ^" Q雖然係有不公,但有時就係有規矩既局限。 ...

( ^& }2 a$ c7 T- z7 N" ^( u( p
& m7 Z: O3 V9 T2 }$ K9 o相對輕鬆既唔會又夾粗口又鬧人掛 ?
+ p' u. J7 I/ k, |  v講真 , 投訴得既都係因為爆粗 / 俾人煩姐 [ Assume 俾人煩既野係犯版規 ]
kay 發表於 2010-3-16 20:29 | 顯示全部樓層
原帖由 樂仔〞 於 2010-3-16 20:23 發表 ! W0 v- L: Y3 W
4 v, E2 k& E1 n9 Y
0 x! v7 B2 h  S9 I( w: @7 u' q
相對輕鬆既唔會又夾粗口又鬧人掛 ?1 h! a& W3 |8 P* N/ x* A1 y
講真 , 投訴得既都係因為爆粗 / 俾人煩姐 [ Assume 俾人煩既野係犯版規 ]
5 F# V: A) w# a% _
我反而驚有個問題,如果投訴者有心去跣人一鑊
/ Y7 p( I/ m: P2 I: R* n7 S+ i個pm被竄改至面目全非去投訴,呢個無人知。# S' C' D; V, p4 h! k  R" a

/ Q3 B# t5 n( \0 g6 g/ F突然想到個建議,唔知discuz!有無,( ~9 ^& {6 q- f5 S  w- t* a6 f/ ]
既然貼出黎既文章都有文字過濾,唔知pm都有無呢?! J2 |. c" e: a, \0 ]. p) e( X

; h0 D" I8 ~5 J3 `不過呢,我之前講過,唔講粗口仲有方法可以表達相同以至更強的效果。
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| 樂仔〞 發表於 2010-3-16 22:40 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2010-3-16 20:29 發表 / T. x! K  ?+ h! j

4 e: w0 l  |: u, S5 f我反而驚有個問題,如果投訴者有心去跣人一鑊6 w( W/ P$ ^' M3 k. `/ p) T
個pm被竄改至面目全非去投訴,呢個無人知。: O) ^# x2 T' e! S5 D" b6 j. m

: b$ W( Z3 }& y  p* l. @突然想到個建議,唔知discuz!有無,
& W9 f0 U2 Y6 f) N- M. e既然貼出黎既文章都有文字過濾,唔知pm都有無呢?
4 T6 m3 B* K" r2 `/ c; Z6 G/ D. c* K9 h7 |
不過呢,我之前講過,唔講粗口仲有方法可以表達相 ...
) N9 m$ M7 P. ]) X8 W* J
9 U& r: J9 W: s  i% D
既然站長可以查 PM
- g( N  Y- v6 H2 P9 o佢點改都好 , 佢都可以查返原本個 PM
gn3509 發表於 2010-3-16 22:58 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2010-3-16 13:19 發表
3 k  r5 R; a6 c: W4 ]+ `5 b
) w9 ?+ l2 [% K* m% y5 J唔係架,你唔係唔知依家好興係又投訴唔係又投訴咩?
: Y  k2 S7 F" Z同埋,你要投訴PM,唯一做法就將個段PM發比站方睇,單係呢下所涉及既問題已經可以引起咁大討論。
- u# }& a( Y( ?+ K7 z2 G' `% U: _7 U* X3 u4 }6 Z

5 H$ d. v8 j/ A) D" L5 X7 k所以咪話如果要實行的話一定要加個防止濫用機制
今期流行:690是原罪
admin 發表於 2010-3-16 23:18 | 顯示全部樓層
由於iMsg是板友間的私人通訊工具, 並不受站規監管.
- c3 F2 a$ A! [. q/ ?/ `1 T4 R! ~, P
若iMsg內有違返香港法例內容, 板友可向相關的政府
# c, ~* v. D6 C/ ~7 G. @7 E! f2 O部門求助/舉報.
ken0420hk 發表於 2010-3-16 23:31 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽