hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 建築物機電裝置及設備 (A16) 港鐵物業化?
開啟左側

港鐵物業化?

thomas_tang01 發表於 2010-3-15 15:11 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

我家是前九鐵物業,以往進出大廈都是使用密碼的,不過最近管理公司引進了八達通住戶證啊!
cn2661_2d32 發表於 2010-3-15 17:28 | 顯示全部樓層
升級服務...你屋企人有冇提過加左管理費
冇的話估計短期內都會做
 樓主| thomas_tang01 發表於 2010-3-15 17:57 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2010-3-15 17:28 發表
升級服務...你屋企人有冇提過加左管理費
冇的話估計短期內都會做

唔洗屋企人話我知,我是屋主,無見到管理公司有提過加管理費,
升級將會在 4-5 月進行~
OTIS401 發表於 2010-3-15 18:18 | 顯示全部樓層

實屬正常
前地鐵大多的物業,都係用八達通出入的
cn2661_2d32 發表於 2010-3-15 18:30 | 顯示全部樓層
其實用八仔做門禁咪幾好.
我屋企低能.....
門禁學人改左做電子卡 (一張接收極差的全白卡,仲係大陸卡.新來果陣每人一個簡體字套)
八仔起碼係Sony Chips
另一方面,每個住戶每年再申請每人一張傳統過膠有相紙卡,果張先係住戶証.
入club house要用紙卡再拍卡, 附近餐廳要用紙卡先有discount.

但係.門禁淨係用電子卡即可入大廈.大佬.你估我銀包好多位.一定擺張紙卡
每日出入屋企用電子卡得啦.
帶來個麻煩係....偶然想落街食(冇錢唔會日日出街食)....變左冇紙卡係身.....
好心佢就係張白卡上面印埋住戶証算啦.
OTIS401 發表於 2010-3-15 19:04 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2010-3-15 18:30 發表
其實用八仔做門禁咪幾好.
我屋企低能.....
門禁學人改左做電子卡 (一張接收極差的全白卡,仲係大陸卡.新來果陣每人一個簡體字套)
八仔起碼係Sony Chips
另一方面,每個住戶每年再申請每人一張傳統過膠有相紙卡,果張先 ...

沙田的好運中心都係用呢類電子卡

其實宜家成個銀包都一定有好幾張RFID卡
最起馬的有八達通
學生的,可能學校用智能卡點名,有補習的話又多幾張現X、英X、活X的點名卡...
出去做野的,又係一兩張門禁、點名的,有信用卡的又可以黎Visa Paywave
所以家陣銀包有成好幾十張智能卡係一件司空見慣的事,一D都唔出奇...

問題係
十幾廿張卡一定會有旱擾
又係要拎出黎先拍到
正如樓上講,點解唔索性用八達通?

沒錯,八達通係好方便
不過好多地方唔用的原因,係因為八仔機的高昂租用費
我學校同家住屋苑都曾計劃用八達通點名/出入
前者後來用了eclass的系統,校務處用的八仔繳費系統改了做繳費靈...
後者因成本高昂唔整,之後更冇左一回事...
cn2661_2d32 發表於 2010-3-15 21:39 | 顯示全部樓層

記得以前仲係中學生去2大補習學店,仲係用緊mit飛仔....當年調堂好過癮.
話就話去櫃台找人改,但多數各分店唔同staff做法唔同.有d見有堂就比你去.有d又話要同該先生頃....
但結果都係佢用筆改你飛仔.
最後同學們醒左.就係自己查timetable再自己改.原來係一樣得.只要早少少去確保你拿左佢本來剛好份量的notes就得.
都4-5年前喇. 純係回憶.

其實樓上講得好岩....各張RFID成日干擾. 成日比呢堆非八仔的卡攪到坐巴士坐地鐵果陣好頭痕.
do唔倒就要慢慢拔張八仔出來.坐巴士/van仔有時順左手.do完冇理照過.聽得到聲,未赶得切有反應番去再do個車長已鬧以為搏懵
地鐵仲慘.順手do完即行....一係撞閘,一係繁忙時間比人塞住晒.再唔係你do唔到,後面心急do埋.跟住你過左閘佢又過唔到.出閘出唔到去cs又比人以為搏懵.
跟住真正用呢堆卡果陣又互相干擾/比八仔干擾.....總之就好煩.

*n年前住果個舊屋苑(長江旗下),用磁帶卡,上面已印左住戶証.用左咁多年相安無事
來到呢個屋苑住左7年,頭幾年用password都煩
改左張爛鬼白卡,就開門快左但其他地方煩.都冇話邊個好唔好.
OTIS401 發表於 2010-3-15 21:43 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2010-3-15 21:39 發表
*n年前住果個舊屋苑(長江旗下),用磁帶卡,上面已印左住戶証.用左咁多年相安無事
來到呢個屋苑住左7年,頭幾年用password都煩
改左張爛鬼白卡,就開門快左但其他地方煩.都冇話邊個好唔好.

渣甸山嘉雲臺?
cn2661_2d32 發表於 2010-3-15 22:44 | 顯示全部樓層
冇咁有米
只係匯景花園
 樓主| thomas_tang01 發表於 2010-3-16 08:51 | 顯示全部樓層

原帖由 cn2661_2d32 於 2010-3-15 22:44 發表
冇咁有米
只係匯景花園

匯景花園 97 價都好誇吓 wor~
我有朋友住過, 97 估出了以後,個市就開始大跌......

講開又講,我現在住的單位,對上一手業主 97 左右買入,08年初 6 折都無咁賣咗俾我~