hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) <列舉文章>24小時服務的專線小巴路線 ...
開啟左側

<列舉文章>24小時服務的專線小巴路線

eric278 發表於 2005-12-3 19:02 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

現時有什麼專線小巴路線是24小時服務呢?

本人提供:
港島51, 51S, 59A
原因:方便通宵巴士及小巴乘客轉乘區內線
還看香港公交
JN6854 發表於 2005-12-3 20:02 | 顯示全部樓層
除港島51,51S,59A外
4C, 40亦為24小時服務
註:51於通宵時段不經田灣村(田澤樓)
4C通宵時段往石排灣方向經黃竹坑
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
GD1570 發表於 2005-12-3 21:43 | 顯示全部樓層
新界44B/44B1與44S
仲有77同79S
你有你可愛,我有我好笑。
admin78 發表於 2005-12-3 23:06 | 顯示全部樓層

ricky619 發表於 2005-12-3 23:40 | 顯示全部樓層
想問板主24小時服務可以有甚麼意見可言?
#:-[
admin78 發表於 2005-12-3 23:58 | 顯示全部樓層
kiwai 發表於 2005-12-4 01:05 | 顯示全部樓層

[ref=435314]admin78[/ref]  在 2005-12-3 11:58 PM 發表:

是要說明提及的小巴路線,要提供24小時服務的原因。(即是要有相關理據)

B4版版主

港島綠小31, 40, 都係24小時服務
原因都不外乎係方便乘客來往所途經的地方, 或者係方便乘客於深宵時份可以搭車返家架啦......
基本上條條24小時服務都綠小線都係因為呢D原因而提供24小時服務

呢類係人都知O既原因又算唔算係灌水/內容空泛的文章?
fatpear 發表於 2005-12-4 01:35 | 顯示全部樓層
[ref=435282]ricky619[/ref]  在 2005-12-3 11:40 PM 發表:

想問板主24小時服務可以有甚麼意見可言?
#:-[

最慘o既係板主開文時又無remind人要提供24小時服務原因
被警告o既板友只係順應板主開文o既問題
講o下有咩路線係通宵服務
要知道唔係每個板友都咁神心每個分板都睇清楚哂煩複o既板規先貼文

再講寫上開通宵之原因目的係咩呢?
例如板主開文時所提及路線要開通宵o既原因
究竟係官方解釋定係純粹個人估計呢??
點解唔可以係「方便夜歸居民」呢?
如果純粹係個人估計
唔寫上「原因」又有咩問題呢?
反正呢個「原因」亦未必係真正小巴營運商決定開24小時之原因
即使唔寫上「原因」
可讀性亦唔見得會因此而降低
寫上亦唔見得有幾多參考價值
ricky619 發表於 2005-12-4 02:14 | 顯示全部樓層
[ref=435314]admin78[/ref]  在 2005-12-3 11:58 PM 發表:

是要說明提及的小巴路線,要提供24小時服務的原因。(即是要有相關理據)
B4版版主

提供 24 小時服務的原因好明顯只是題外話, 與本文的
題目毫無關係, 相信正常版友也無法聯想到.
(幸好JN6854站友寫多點題外話,否則相信也被警告)

個人覺得在列舉小巴路線時, 加入此路線少部份解釋已
經合乎版規要求, 例如來往的地點.

有關B4版列舉文章的規則似乎很含糊, 版主如果再開列舉
文章可否更清楚列明回文要求呢? #:-[

為免離題, 我又要列舉一些先:
新界 1A, 11 勉強也可說是 24 小時服務, 晚上稱為 1S, 11S,
24小時服務的原因在開辦時並無向公眾交代, 所以不知.
ricky619 發表於 2005-12-4 02:20 | 顯示全部樓層

[ref=434945]eric278[/ref]  在 2005-12-3 07:02 PM 發表:

現時有什麼專線小巴路線是24小時服務呢?
本人提供:
港島51, 51S, 59A
原因:方便通宵巴士及小巴乘客轉乘區內線

想問首相為何華貴/田灣/黃竹坑居民在通宵時份要到
香港仔轉乘通宵巴士/小巴? 是否這些地區沒有通宵車輛?