hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [轉帖] 2010 下旬 新巴增辦798 及 796X 延至尖東 ...
開啟左側

[轉帖] 2010 下旬 新巴增辦798 及 796X 延至尖東

bustop 發表於 2010-3-17 16:52 | 顯示全部樓層

原帖由 HG6729 於 2010-3-17 15:18 發表

方便你jer
但山下的人就陪你兜呢

呢條線都係for 將軍澳的人特快去沙田 , 又唔係俾東九山上的人特快去沙田

翠林/康盛唔屬於將軍澳?
點解次次有好野都要skip山上?
106116_1023 發表於 2010-3-17 18:19 | 顯示全部樓層
取消咪直接話取消囉
798又唔經黃大仙九龍塘,又唔入工業邨
如何取締796B同797M?
Chelsea FC
smal 發表於 2010-3-17 18:49 | 顯示全部樓層
原帖由 bustop 於 2010-3-17 16:52 發表

強烈要求興建半山扶手電梯去寶林地區!!!!!!
老二做PR, GER 走晒, Inevitable
傷情路 發表於 2010-3-17 18:54 | 顯示全部樓層

原帖由 bustop 於 2010-3-17 16:52 發表

原因可能有以下幾點
1. 山上既乘客有限,,不足以維持一條全日線
2. 如果定上山,,條線就唔會係特快
^本身調景嶺都要兜去寶琳,,坑口
已經唔算特快,,仲要上埋山,,想趕埋寶琳,,坑口D客
但係可唔可以每日開兩班特別班次,,
由寶琳開往沙田[經,,寶琳路上山]
~誰@359~ 發表於 2010-3-17 19:03 | 顯示全部樓層

我會覺得山上居民應該睇野泥食
我唔見得而家山上去沙田要經一經觀塘有幾唔方便,仲要平D
一個唔該將沙上山焗到98A要減班,將沙又疏,仲要覆蓋範圍極少,只會得不償失
我情願要一條幾分鐘一班既接駁線多過要幾條幾個字一班既直達線
字大只顯得人自大
~誰@359~ 發表於 2010-3-17 19:05 | 顯示全部樓層
原帖由 smal 於 2010-3-17 18:49 發表

強烈要求興建半山扶手電梯去寶林地區!!!!!!

起條扶手電梯唔見得有乜野著數
反而只會招人口實,要求將98A 98C改晒入隧道再叫山上客落茵怡坐車
山上居民唔需要一條接駁新都城各酒樓既電梯
字大只顯得人自大
bustop 發表於 2010-3-17 19:11 | 顯示全部樓層

原帖由 傷情路 於 2010-3-17 18:54 發表

原因可能有以下幾點
1. 山上既乘客有限,,不足以維持一條全日線
2. 如果定上山,,條線就唔會係特快
^本身調景嶺都要兜去寶琳,,坑口
已經唔算特快,,仲要上埋山,,想趕埋寶琳,,坑口D客
但係可唔可以每日開兩班特別班次,, ...

又係分化居民的措施.
E22A如是, 694如是, 家陣798又如是.
由寶仁樓兜番去迴旋處再上將隧公路的時間,
架車行山都去到茅湖仔甚至馬遊塘,
時間上根本差無幾,
但鑊鑊都硬係要skip...

一時又話有直車唔介意,
一時又話兜餐飽趕客,
如果坑口寶琳客趕得走,
咪用山上客填補番.
基本上而家全個將軍澳都係98A/296A轉車去沙田,
點解一到左7月(預定日期)就唯獨山上客少左個選擇?

又舉個例啦,
如果269D過左天瑞就離開天水圍,
唔經天耀元朗,
你估會唔會俾人鬧?
3ASV467 發表於 2010-3-17 19:17 | 顯示全部樓層

咁點解 296_ / 796_ 又唔經寶林?
又點解 91M 唔經尚德?

每條線總有佢自已既服務範圍
山上地理位置問題又特別
唔通又要 98D / 297 / 798 (If any) 學 89D 咁上山轉個圈再落返黎?
~誰@359~ 發表於 2010-3-17 19:24 | 顯示全部樓層
原帖由 bustop 於 2010-3-17 19:11 發表

基本上而家全個將軍澳都係98A/296A轉車去沙田,! w7 b/ g) ^( }2 }
點解一到左7月(預定日期)就唯獨山上客少左個選擇?巴士,鐵路,生活( u5 F* h. ?" h) u

太多選擇未必係一件好事,你望下大埔公路堆線個班次
係好多條線不過密極都要15分鐘一班,等車都等到你喊
而家98A轉車又唔係貴過798,要條只到沙中火炭既線又唔見得會方便左
想要選擇,倒不如等798開成之後,要求將山下固有既村巴改做山上開

在我立場而言,山上交通覆蓋只剩E22B一個缺憾(對唔住E22A唔計)

字大只顯得人自大
bustop 發表於 2010-3-17 20:32 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV467 於 2010-3-17 19:17 發表

咁點解 296_ / 796_ 又唔經寶林?
又點解 91M 唔經尚德?

每條線總有佢自已既服務範圍
山上地理位置問題又特別
唔通又要 98D / 297 / 798 (If any) 學 89D 咁上山轉個圈再落返黎? ...

家陣講緊一線走天涯,
你舉D不切實際例子來反駁有咩意義?
而家行山出九龍唔順路咩?