hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [轉帖] 2010 下旬 新巴增辦798 及 796X 延至尖東 ...
開啟左側

[轉帖] 2010 下旬 新巴增辦798 及 796X 延至尖東

307 發表於 2010-3-18 10:01 | 顯示全部樓層

原帖由 KC3555 於 2010-3-17 21:19 發表
唔該唔好再混淆視聽,將你以為的事講成事實:
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=413173&page=2#pid1593921

唔該曬你的資料,
等我差啲以為佢駁得我啱....
只罵不建議=不負責任
Wright---AVW16 發表於 2010-3-18 11:40 | 顯示全部樓層
原帖由 bustop 於 2010-3-17 23:50 發表

又唔見269D天北班客話兜元朗冇吸引力? ...

269D兜元朗其實嚇走左好多天水圍客架,因為佢地係晒欖隧轉唔經元朗既車入天水圍
ccicoltd 發表於 2010-3-18 13:22 | 顯示全部樓層
原帖由 Wright---AVW16 於 2010-3-18 11:40 發表
269D兜元朗其實嚇走左好多天水圍客架,因為佢地係晒欖隧轉唔經元朗既車入天水圍

這批客最終仍要在欖隧坐 269D 往來沙田,經元朗趕客坐其他車轉車更好,留空間給 $3.7 元朗往天水圍客,多賺一筆。
alex93 發表於 2010-3-18 14:34 | 顯示全部樓層

原帖由 bustop 於 2010-3-17 23:50 發表

山下有93K, 297, 山上有105, 互相補足, 不成問題.
又正如坑口至康盛有98C, 將南有796C, 又係互補.
但798係咪咁? 694係咪咁?

又唔見682利安班客話兜第一城冇吸引力?
又唔見269D天北班客話兜元朗冇吸引力? ...

師兄係都要 798 兜上山

你又有無諗過你地搭 98A 出去轉89 系

用既時間係少過坑口, 寶林既居民 (回程都係)

咁宜家開條 798, 見人地有快車坐

你又要調景嶺/坑口/寶林客陪你地兜山

快車變慢車

一陣條線做起左...頂閘上到翠林康盛

又係白兜 ... 師兄不如要求加開特車 (經山路出沙田好過)
熱狗不要走 >_<
doging1977 發表於 2010-3-18 15:27 | 顯示全部樓層
alex93 發表於 2010-3-18 16:01 | 顯示全部樓層
原帖由 doging1977 於 2010-3-18 15:27 發表

點解唔可以調返轉,行山做起左先加特車行將隧?

上面咪講左

因為山上搭 98A 去轉 89 系快過坑口/ 寶林居民轉車

熱狗不要走 >_<
fishballkwok 發表於 2010-3-18 16:41 | 顯示全部樓層

其實山上搭98A轉車都夠快
又有轉乘優惠,平過798,班次都密d啦!
兜埋上山,山上客快唔到之餘
仲可能趕走埋山下班客

條線開左之後,如果客量好的話
進取的新巴應該會加班次
甚至有機會開新線添!
smal 發表於 2010-3-18 17:40 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2010-3-17 19:05 發表

起條扶手電梯唔見得有乜野著數
反而只會招人口實,要求將98A 98C改晒入隧道再叫山上客落茵怡坐車
山上居民唔需要一條接駁新都城各酒樓既電梯

請問呢位板友係代表邊個講呢翻說話呢???
老二做PR, GER 走晒, Inevitable
smal 發表於 2010-3-18 18:41 | 顯示全部樓層
作為一個顧客,我只想行到站頭唔洗等好耐就上到車,唔係眼巴巴睇住隔離 296A 幾分鐘一班車而自己在觀塘道吸廢氣......................

我唔會好似山下人咁惡,又嫌兜路又嫌慢又嫌無位坐。如果有人話炸左隧道口座山整個轉車站,我行路都行上去。再唔係收返茅湖仔個爛地停車場拉晒將南 D 線上去也可以。 我只想唔洗下雨天或天寒地凍要無瓦遮頭等 12分鐘一班的 98A / 98C 囉。

我的交通模式:
旺角 105->的士
荃灣: 的士-> 紅VAN
柴灣: 的士 ->694 或者 VAN18 + 的士
灣仔: 都係要投降比港鐵,唔通真係出藍田轉車咩。

點解大家都係住將軍澳,個交通模式可以差咁遠呢?
105 做得起,係因為佢夠密
17M 做得起,因為無得揀。
坐 17M有時真係慘過被強姦

當然你可以叫我搬,但係你會唔會 SPONSOR 晒我 D 搬遷費先??
老二做PR, GER 走晒, Inevitable
gn3509 發表於 2010-3-18 18:56 | 顯示全部樓層

原帖由 fishballkwok 於 2010-3-18 16:41 發表
其實山上搭98A轉車都夠快
又有轉乘優惠,平過798,班次都密d啦!

兜埋上山,山上客快唔到之餘
仲可能趕走埋山下班客

條線開左之後,如果客量好的話
進取的新巴應該會加班次
甚至有機會開新線添! ...

用呢個邏輯所以條線唔行得山其實好好笑,
因為只要改一改字眼,成個將軍澳都可以用
例如
其實尚德搭296A轉車都夠快
又有轉乘優惠,平過798,班次都密d啦!(仲比98A平啲添)
其實寶林坑口搭91M轉車都夠快
又有轉乘優惠,平過798,班次都密d啦!(仲可以轉埋89,89B添)
其實將南行去尚德搭296A轉車都夠快
又有轉乘優惠,平過798,班次都密d啦!(仲比98A平啲添)
其實調景嶺搭觀塘線轉火車都夠快
又有轉乘優惠,平過798,班次都密d啦!(仲比98A快多多聲兼唔駛企响馬路食塵添)
計落將軍澳其他地方轉車,仲好過山上,
但係結果其他地方都有新線用,唯獨又係山上乜都冇
完全地係動物農場既情況,
所有動物係平等,但有啲動物比其他更平等

我呢篇文唔係想話要條線行山,
只係想山下既朋友唔好得了便宜還賣乖
講埋晒啲風涼說話

今期流行:690是原罪