hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 【分享】我係咪好衰?
開啟左側

【分享】我係咪好衰?

lee329 發表於 2005-12-7 12:56 | 顯示全部樓層

[ref=438010]fai[/ref]  在 2005-12-7 09:00 AM 發表:

91年既BMW520i,個波箱既問題我早排都開過thread討論過,而家似乎
愈來愈嚴重,踩重break dup停後真係要等四五秒先可以再踩油行得番,
亦都試過收油入彎後踩油出彎突然空左波然後又突然有番波。

[url=http:/ ...

以小弟愚昧估計,有70%係壞波箱,20%可能壞電腦,10%壞其他野啦la....
有冇換過波箱油呀?
cummins 發表於 2005-12-7 14:06 | 顯示全部樓層
[ref=438012]fai[/ref]  在 2005-12-7 09:08 AM 發表:

想補充一點就係當時成條街都係double parking既車,我亦都已經在
街尾等左兩個字,其間有車放棄等候離開亦有新車加入。當然我
唔肯定對家部jeep係早過我黎定遲過我黎。咁部貨van離開時的確
係佢較接近個位既, ...

Normally you should get the space where you waiting for.

If he is waiting opposite to that space, you are away from the space, then you are wrong..

Remember: it is nothing to deal with who come first and who come last. #8)
Cummins ISMe-335
 樓主| fai 發表於 2005-12-7 14:42 | 顯示全部樓層
我亞爸話最近有換過(由於唔係我跟開部車,所以唔係百分百肯定)
其實早兩個禮拜亞爸渣過部車去車房睇,據講師傅渣左兩個街口,
comment係部車都咁舊冇謂抬波箱,橫掂部車又唔係完全入唔到波。

不過而家真係唔太敢渣部車上太斜既斜路,驚佢唔知幾時冇左波會
溜後。而且行多燈/擠塞既路面真係好麻煩,停左唔可以即刻行番。

[ref=438105]lee329[/ref]  在 2005-12-7 12:56 發表:

以小弟愚昧估計,有70%係壞波箱,20%可能壞電腦,10%壞其他野啦la....
有冇換過波箱油呀?
[i]影像.從心[/i]
lee329 發表於 2005-12-7 15:09 | 顯示全部樓層

[ref=438162]fai[/ref]  在 2005-12-7 02:42 PM 發表:

我亞爸話最近有換過(由於唔係我跟開部車,所以唔係百分百肯定)
其實早兩個禮拜亞爸渣過部車去車房睇,據講師傅渣左兩個街口,
comment係部車都咁舊冇謂抬波箱,橫掂部車又唔係完全入唔到波。

不過而家真係唔 ...

有冇check下個電腦有冇事呀?
art0925 發表於 2005-12-7 15:18 | 顯示全部樓層
One time few years back, my Audi was keyed by someone because i parked at the spot he said it was reserved for him (Steet parking wor), but glad that the parking attances for the clubs and restaurents saw that and caught the guy, I than called the police and my lawyer, he end up paying over $11,000 for me because of the damage (need to repaint the 1/2 right side (as my insurence company assess..) and he had to pay for my cost of Rental, repairing cost, lost time, wages and inconveinence..(as I filed the claim @ small claims court, but he didn;'t show up for hearing, therefore, i was automatically reward the settlement, then we hired the collecter to collect the $$$ because he won't pay, but after 2-3 times of negociation, he paided the amount in full.)

[ref=437143]hkbw[/ref]  在 2005-12-6 12:29 AM 發表:

呢d就要自己小心啦...小弟都試過.....有次係西貢為左避部大車又係咁整花條軨.

不過S位我就視乎情況用尾用還是用頭入的....一時時啦..夠位就用頭,
唔夠就用尾...但就盡可能都唔會上行人路....

上年小弟 ...
Dat of Seattle
 樓主| fai 發表於 2005-12-7 16:00 | 顯示全部樓層
[ref=438175]lee329[/ref]  在 2005-12-7 15:09 發表:

有冇check下個電腦有冇事呀?

冇呀。我亞爸都打算年半之內唔要部車,原因請睇番我上面條link。
其實如果壞電腦有冇得整?要換貴唔貴?(只係問下)
[i]影像.從心[/i]
CZ_6686 發表於 2005-12-7 16:24 | 顯示全部樓層

[ref=438196]fai[/ref]  在 2005-12-7 04:00 PM 發表:

冇呀。我亞爸都打算年半之內唔要部車,原因請睇番我上面條link。

貴!任何波箱既都貴!
唔係件貴,係人工貴!

咁岩有兩位朋友整過波箱
一部係本田Inspire,佢話自動波轉唔到三波,
但加減波就上到,後來上跑步機壞左三波極力子碟,
最後抬左一副3.2 TL既波箱上去,連工包料一皮

另一部又係本田,不過係98年美國版本雅廓,
踩極都唔去,鎖死係一個波,
無哂Kick down,最後成份波箱拆出黎比專業整波箱廠打散翻新,
連工包料好似萬八

如果好似你架寶馬果D料,搵個二手波箱已經係錢,
再裝埋,試埋條數都夠你買另一架

[ Last edited by CZ_6686 on 2005-12-7 at 16:26 ]
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
6008-JU1220 發表於 2005-12-7 16:27 | 顯示全部樓層
[ref=438196]fai[/ref]  在 2005-12-7 16:00 發表:

咩都有得整.....
要換就一定貴...
你架仲係BMW tim...
Bridgestone Potenza RE55S
lee329 發表於 2005-12-7 20:12 | 顯示全部樓層
[ref=438196]fai[/ref]  在 2005-12-7 04:00 PM 發表:

換偈油時叫佢check下囉,相熟車房可能免費呢.....

不過以小弟個朋友架mx5為例....
佢$32,000買左幾個月後...
不時行行下開始不斷跳波,極速又鎖死70km
比第一個車房攪(換波箱1皮)
跟住一年後又係咁...
第二個車房整(再換波箱4k)
幾個月後換左波箱油後即刻又死
我個朋友於是索性拎去比萬事得check,結果係壞電腦,
波箱一d事都冇....
不過整返套電腦就要4萬!!
結果佢3k賣左架車,另外2k賣左個硬頂比人....