hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (D) Diecast 模型討論區 公共交通有關商品 (D1) 啊大佬 , 唔該睇清楚 : 「 咩野先叫做ADS ! 」 ...
開啟左側

啊大佬 , 唔該睇清楚 : 「 咩野先叫做ADS ! 」

93A_S3_6:30am 發表於 2010-3-27 13:19 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

三和哥部.....無希望了

比心機搞搞Dennis兄哥部~~

幫佢換左個三和軨,
再加返個Die-cast款的''立體透明反光牌箱''

竟然可以正成咁

絕對媲美Drumwell或CSM
的Die-cast AD

結論 :
當年買Dennis兄部ADS先至$2XX,
而家部三和玩具索價$468

兩分錢。半分貨

多謝大家的賞面點閱,
亦歡迎跟相,討論,評分

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
NL273a + 2 good!

查看全部評分

獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
petcity 發表於 2010-3-27 19:03 | 顯示全部樓層
要批評係,架車套轆搞,到架車離地過高(對比後面兩架AD仲明顯
車頭扶手係似三代多過四代,車頭個位做唔到真車種立體感

不過比例做到個形出黎
簽名被屏蔽
CMB-TC1 發表於 2010-3-27 21:07 | 顯示全部樓層
原帖由 petcity 於 2010-3-27 19:03 發表
要批評係,架車套轆搞,到架車離地過高(對比後面兩架AD仲明顯

不過比例做到個形出黎

其實人手造出來的模型, Dennis兄的都算係咁喇.
對於喜歡短龍的人, 官方版一直都冇聲氣,
而佢又已經製咁靚, 立體感呢樣野都唔係好大問題既.
 樓主| 93A_S3_6:30am 發表於 2010-3-28 17:49 | 顯示全部樓層

原帖由 petcity 於 2010-3-27 19:03 發表

不過比例做到個形出黎

離地距...架車底盤結構問題...無得改
車頭扶手....原本都想搞搞佢...但想等下孖柱點

比例方面 ,
個人認為剩係個頭跨長度巳經足夠臝三毛個部成條街
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
slashkennedy 發表於 2010-4-4 04:03 | 顯示全部樓層
部車睇上去有D怪....特別係車頭牌箱~~
**我覺得如果官方要出ADS ~ 最好有通利琴行龍仔 ~
adl_kevin 發表於 2010-4-6 21:46 | 顯示全部樓層
原帖由 slashkennedy 於 2010-4-4 04:03 發表
部車睇上去有D怪....特別係車頭牌箱~~
**我覺得如果官方要出ADS ~ 最好有通利琴行龍仔 ~

應該話係三禾同水晶膠嗰部車睇上去都有D怪....特別係輪廓以至神韻!!!
**我覺得如果官方要出ADS 九成九機會都會出咗淨色先囉
通利琴行adv.:
首先以官方角度而言根本毫無價值同意義...再者版權方面又係一大問題...

DK704_3N133 發表於 2010-4-7 11:03 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

講真....頭牌仍有進步空間
支持遷拆尖碼及灣碼巴總
亞空 發表於 2010-4-7 19:27 | 顯示全部樓層
原帖由 adl_kevin 於 2010-4-6 21:46 發表

應該話係三禾同水晶膠嗰部車睇上去都有D怪....特別係輪廓以至神韻!!!
**我覺得如果官方要出ADS 九成九機會都會出咗淨色先囉
通利琴行adv.:
首先以官方角度而言根本毫無價值同意義...再者版權方面又係一大問題... ...

叫通利出紀念品或者可能得 仲有3年到60週年,由起模到傾版權都差唔多架la
adl_kevin 發表於 2010-4-8 10:49 | 顯示全部樓層
原帖由 亞空 於 2010-4-7 19:27 發表

叫通利出紀念品或者可能得 仲有3年到60週年,由起模到傾版權都差唔多架la

但係巴士同通利琴行(音樂)大欖都扯唔埋...
我冧要出都會係公司自製...令我想起canon cs部1/76 avbe同部玩具avw
亞空 發表於 2010-4-8 12:25 | 顯示全部樓層

原帖由 adl_kevin 於 2010-4-8 10:49 發表

但係巴士同通利琴行(音樂)大欖都扯唔埋...
我冧要出都會係公司自製...令我想起canon cs部1/76 avbe同部玩具avw

都唔係完全冇可能既,大金都試過買冷氣機(?)送3ASV,咁通利咪試下買琴/演唱會飛送巴模,不過可能性低D姐