hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 政府好難逼所有紅小轉做綠小
開啟左側

[其他] 政府好難逼所有紅小轉做綠小

64K 發表於 2010-3-28 00:59 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

政府一直希望所有紅小轉做綠小
其中紅小唔准行新路
(青衣,天水圍,將軍澳等更加唔比入)
扼殺紅小的生存空間
例如元朗至佐敦紅小要行青山公路
講真有幾多人真係會坐足全程?
但我覺得紅小的營運始終有靈活性
好過逼住要做蝕錢的綠小線
而且比較識做生意
試問有紅小肯行西隧
點解無又綠小行呢?
既然紅小可以服務唔少人
點解政府唔比多d生存空間比佢地呢?
點解政府唔試下比多d地方比紅小行呢?
我的愛線——888!
leochill 發表於 2010-3-28 11:04 | 顯示全部樓層
我一向都贊成續步取締紅小, 因為佢衍生左黑社會滲入o既問題(綠小會唔會都受黑社會滋擾呢), 而且對紅小除左限制行駛區外, 基本上無王管, 對乘客同其他運輸經營者都好無保障。

講到紅轉綠, 運輸署早幾日話小巴公司可以競投綠小路線, 咁當然吸引唔到人地轉色啦,
點解小巴公司唔可以好似人地申請村巴咁, 自己申辦綠小路線呢?
如果運署覺得申請個條線會威脅到地鐵巴士, 咁當然可以反對, 但請交代理由。
運輸署提出招標個d 路線多數都係豬頭骨, 人地紅小好多路線都係跨區大線呢, 點會睬你?
gn3509 發表於 2010-3-28 11:27 | 顯示全部樓層
原帖由 leochill 於 2010-3-28 11:04 發表
我一向都贊成續步取締紅小, 因為佢衍生左黑社會滲入o既問題(綠小會唔會都受黑社會滋擾呢), 而且對紅小除左限制行駛區外, 基本上無王管, 對乘客同其他運輸經營者都好無保障。

講到紅轉綠, 運輸署早幾日話小巴公司可 ...

印象中之前大欖隧道通車,
運輸署推左幾條行大隧既綠小長途線比紅小車主組公司競投
不過唔知點解最尾無疾而終
今期流行:690是原罪
JN6854 發表於 2010-3-28 12:00 | 顯示全部樓層

原帖由 gn3509 於 2010-3-28 11:27 發表
印象中之前大欖隧道通車,
運輸署推左幾條行大隧既綠小長途線比紅小車主組公司競投
不過唔知點解最尾無疾而終

因為無人肯接囉 就咁簡單

綠小最大弱點係調車唔夠紅小靈活
即使一個分會一個PSL裝晒都係無意思
因為如果有車主司機想轉線 0係綠小的話非常麻煩
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
leochill 發表於 2010-3-28 15:22 | 顯示全部樓層
原帖由 JN6854 於 2010-3-28 12:00 發表

因為如果有車主司機想轉線 0係綠小的話非常麻煩 ...

成日話紅小掉車好靈活, 但現實上又係咪真係造福到畀乘客?
好似一d 繁時爆旺o既線, 如官荃, 灣荃咁, 成日都要大排長龍,
我早幾日星期二晚上七點幾o係灣仔等灣荃, 等左25分鐘先上到車,
而頭15分鐘一架車都無。我唔係成身軟賴賴都唔會等落去。

理論上所有紅小都可以做任何線, 但現實係畀黑幫分晒豬肉, 楚河漢界,
d 大佬o係繁時又唔搵多d 車來行, 搞到有人無車搭, 有車又無人搭。
當然啦, 呢d 線更撤底o既解決方法係開大巴線, 但運輸署要 "尊重業界意見",
又要 "鼓勵使用集體運輸", 到最後, 最無人保障o既就係小乘客o既利益!
AV6168 發表於 2010-3-28 16:09 | 顯示全部樓層
大巴唔夠小巴快呀嗎...
d人搭小巴都係因為小巴快...
巴士成日站站停,,,,
JN6854 發表於 2010-3-28 16:21 | 顯示全部樓層

原帖由 leochill 於 2010-3-28 15:22 發表
成日話紅小掉車好靈活, 但現實上又係咪真係造福到畀乘客?
好似一d 繁時爆旺o既線, 如官荃, 灣荃咁, 成日都要大排長龍,
我早幾日星期二晚上七點幾o係灣仔等灣荃, 等左25分鐘先上到車,
而頭15分鐘一架車都無。我唔 ...

唔係「掉」係「調」(調配) 攪錯意思盞笑死人

話佢靈活唔單只係「左調右調」而係可以唔同更走唔同線應付唔同需求
唔同一張綠小PSL裝晒全港紅小線?根本就唔可能咁做
況且有唔少紅小線都係同港鐵/巴士打對台 TD會願意將呢0的都轉為正規綠小線咩?
仲有就係如果我無記錯的話綠小係規定要裝八達通 呢筆額外成本最終係由司機/乘客負擔
而好似北流水咁只有紅小會咁做0既線轉綠小真係唔知有咩好處...

繁忙時間有幾多「公共交通工具」唔係人等車,講呢句之前用大腦諗一諗先啦!
仲有 香港係咁路少夾窄但車多 如果你無心理準備等車等到火滾0既請改乘港鐵
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
HG6729 發表於 2010-3-28 16:54 | 顯示全部樓層
原帖由 JN6854 於 2010-3-28 12:00 發表

因為如果有車主司機想轉線 0係綠小的話非常麻煩 ...

俾我都唔接啦
打風 / 大時大節冇得加價搶錢, 邊個會做 ?

我反而想知道果d 灣荃呢d 司機月入幾多, 佢地的管理費又係唔係好貴
Mandy+263M=HG6729
MEMPHIX 發表於 2010-3-28 17:38 | 顯示全部樓層

SORRY

老婆打老公?因住比雷劈呀妳!
MEMPHIX 發表於 2010-3-28 17:40 | 顯示全部樓層

原帖由 leochill 於 2010-3-28 11:04 發表
我一向都贊成續步取締紅小, 因為佢衍生左黑社會滲入o既問題(綠小會唔會都受黑社會滋擾呢)

會!不過唔係所有,但為數不少,只不過方式唔同
老婆打老公?因住比雷劈呀妳!