hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 Netbook購買及使用問題
開啟左側

Netbook購買及使用問題

請勿下車 發表於 2010-4-16 15:45 | 顯示全部樓層

你地咁講完我好驚驚
況且當時好似係貪佢係外地都有保養先買…

依家用左四個月…
OTIS401 發表於 2010-4-16 19:59 | 顯示全部樓層
Acer聽聞都係差,但最近的水準都已經有所提升了
小弟以前的小學,係我小一時已經有部Acer機,到前年回去時還能使用
只係由原來的98升至XP
所以呢家廠的質素,唔係見仁見智就係睇你運氣...

此外小弟覺得HP也退步了
以前第一部電腦係陳列機黎,15GB「超大」硬碟+64MB Ram+Celeron 600MHz...
亂咁用都用到五年幾,只係試過壞兩次Windows 98同壞mon

之後升中學後不久買了W5128hk,160GB硬碟+512MB RAM+Pentium4 3,06GHz
用左幾年自已升左做2GB ram
不過壞就真係壞好多野了,mouse、開關制、音插
過左保冇幾耐就黎燒底板兼壞牛
拎出去整又俾人搞到一鑊火,換的係三百幾蚊的ASUS底板,但收了整千元
Windows更因Recover Disc用不了而要用老翻...

小弟都有想過CE後買手提電腦
HP唔係唔得既,不過唔係我的首選
兩間S字頭的更會連想也不想
寒國的多小毛病,用多幾年你就知
東瀛國的係買完之後已經可以準備身後事,唔用得幾耐...

hkaiw 發表於 2010-4-16 22:26 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2010-4-16 19:59 發表
兩間S字頭的更會連想也不想
寒國的多小毛病,用多幾年你就知
東瀛國的係買完之後已經可以準備身後事,唔用得幾耐...

不過韓國S牌的 LCD Mon 不是想像中這麼差,家人去年買的 Mon 用了差不多一年仍然正常,但是之前用的荷蘭P牌以為較好,因為我工作的公司、某些圖書館等也是大量用P牌 Mon,但是買了幾個月後便出現了問題(螢幕有少許損毀),不過未有去修理,結果差不多1年後便報廢(無法開啟)。

至於另一個S牌永遠的印象都是價錢貴但不耐用。

其實日本的F牌及T牌的質素是否真是不太好呢?因為公司所買的T牌 Notebook,用了差不多7年未曾出現過問題。

另外在過去的經驗中,HP機也是較易壞,例如公司的第1代P4機(1.7GHz Socket 423、記憶體是用 Rambus、日立 DVD-Rom),即使是用 Asus 板也於3.4年間相繼報廢。

喵...
cn2661_2d32 發表於 2010-4-17 00:07 | 顯示全部樓層

小弟都至少唔係電腦盲,基本system maintenance同tweaking去到desktop hardward,甚至由乜都冇到砌一部notebook出來都叫識 (IBM的notebook最易找零件.我真係砌過一部T43出來)
我玩左16年電腦,叫做最熟係notebook,雖然你講Core系列同CrossFire呢d新野我唔清楚
但總算對notebook有少少心得.

Acer:前文已講.送比我的話會盡快賣.永不錄用.

DELL:大件樣衰.都係壞呢樣壞果樣.叫做肯上門維修.

Compaq/HP, 50/50啦.撞手神啦.多數都係壞底板d不明野.有d人買番來用到老整到老,有d人買3部都冇壞過.

Fujitsu: 唔好睇佢Made In Japan.只係japan砌咁解.D Parts都係廢.比好多細牌更差.
散熱尤其的差.好多Friend的Fujitsu都係熱死/燒死.仲有, 代理係Compucare,同LG同代理
呢間野,位置非常遠,態度非常差,效率仲好慢.換條ram要check7日再打比我,再整要7日,14日先有機ling.
*我用LG,因係港島做過summer job,順路ling機上廠換ram (我果部自己換唔到.要廠換), 見來整機的人fujitsu的遠比LG多.

Samsung: 比Acer更劣. 可以話係100%死.多數都係過熱熱死同埋Harddisk (SAMSUNG自家Harddisk真係好差好差到你唔信),有班friend貪佢靚又平.未過保養已全部到唔同問題壞晒.(唔同model)

華碩:估你唔到地叫做唔錯.尤其係BIOS同VIDEO的方面可比用家set的野多好多. 散熱中規中矩. 粗用都ok.係樣衰大件.

IBM/Lenovo: IBM指Thinkpad系列. 仍係日本Yamato lab(ibm舊有)做design,有官方拆機手冊教你自己整機,每件零件都係ebay買得到的地步係可以自己砌一部.我砌左部T43. 同埋的確耐用,個保養好,即日取機,換零件亦唔多問原因.缺點係個別形號有通病: T4/T61P顯示卡問題.
Lenovo指Ideapad.同Thinpad SL/Edge/X100E, 呢幾隻全大陸技術.同神舟分別唔大.試唔試,make your choice

LG:同佢個泡菜鄉里好唔同.用左3年真係冇壞過.散熱器全銅做得好.加上以前幫IBM做OEM(X2系列全係LG做),技巧有番咁上下. 缺點都係大件樣衰

NEC: 都係Samsung/Acer個Friend.永不錄用果隻. 久唔久會死埋d唔知乜事又冇乜得整的野. 燒U呢樣連NEC Desktop試過.仲係粒普通的PIII 933Mhz.我冇野好講.

sony都係好睇.難整.保養難. mon靚但散熱都係麻麻.

當比大家個參考啦.都打左好耐.

評分

參與人數 1aPower +5 收起 理由
fm1234 + 5 thx for sharing~好有用

查看全部評分

拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
superay 發表於 2010-4-17 13:36 | 顯示全部樓層
始終Acer電腦真係比較平,但無奈用料真係麻麻,特別係早期產品,大約在windows 98之前的年代,連零件規格都自成一套,壞起來都真係幾煩
近年桌面機質素好左,平價機比起出去砌用料真係好少少。亦已經無左以前零件太怪的問題,反而軟件差左。

Acer有一種產品咁多年都唔差,就是顯示器,由14" CRT,到現時20幾吋的LCD年代,買家依然唔少。

Notebook方面,個人覺得設計到成隻蛋型年代的產品是最差的。
去到近年,Acer的Netbook產品頗為抵用,而且問題亦唔多,所以我都買左部去用。

不過韓國S牌的 LCD Mon 不是想像中這麼差,家人去年買的 Mon 用了差不多一年仍然正常,但是之前用的荷蘭P牌以為較好,因為我工作的公司、某些圖書館等也是大量用P牌 Mon,但是買了幾個月後便出現了問題(螢幕有少許損毀),不過未有去修理,結果差不多1年後便報廢(無法開啟)。

至於另一個S牌永遠的印象都是價錢貴但不耐用。

其實日本的F牌及T牌的質素是否真是不太好呢?因為公司所買的T牌 Notebook,用了差不多7年未曾出現過問題。

另外在過去的經驗中,HP機也是較易壞,例如公司的第1代P4機(1.7GHz Socket 423、記憶體是用 Rambus、日立 DVD-Rom),即使是用 Asus 板也於3.4年間相繼報廢。

個人覺得韓國貨的特點是,當出左名之後質素就會下降,除非本身產品係高價貨,例如比人貴成倍的雪櫃等等。
Samsung顯示器的確係Samsung長期Keep得質素比較好的產品,即使來自不同產地,一開機只看畫質就知Samsung做得真係唔錯,而且少壞。
另S牌日本牌子,產品多數由AOC代工。
F牌和T牌機的質素的確唔差,但聽聞代理服務質素唔得。

小弟都至少唔係電腦盲,基本system maintenance同tweaking去到desktop hardward,甚至由乜都冇到砌一部notebook出來都叫識 (IBM的notebook最易找零件.我真係砌過一部T43出來)
我玩左16年電腦,叫做最熟係notebook,雖然你講Core系列同CrossFire呢d新野我唔清楚
但總算對notebook有少少心得.

Acer:前文已講.送比我的話會盡快賣.永不錄用.

DELL:大件樣衰.都係壞呢樣壞果樣.叫做肯上門維修.

Compaq/HP, 50/50啦.撞手神啦.多數都係壞底板d不明野.有d人買番來用到老整到老,有d人買3部都冇壞過.

Fujitsu: 唔好睇佢Made In Japan.只係japan砌咁解.D Parts都係廢.比好多細牌更差.
散熱尤其的差.好多Friend的Fujitsu都係熱死/燒死.仲有, 代理係Compucare,同LG同代理
呢間野,位置非常遠,態度非常差,效率仲好慢.換條ram要check7日再打比我,再整要7日,14日先有機ling.
*我用LG,因係港島做過summer job,順路ling機上廠換ram (我果部自己換唔到.要廠換), 見來整機的人fujitsu的遠比LG多.

Samsung: 比Acer更劣. 可以話係100%死.多數都係過熱熱死同埋Harddisk (SAMSUNG自家Harddisk真係好差好差到你唔信),有班friend貪佢靚又平.未過保養已全部到唔同問題壞晒.(唔同model)

華碩:估你唔到地叫做唔錯.尤其係BIOS同VIDEO的方面可比用家set的野多好多. 散熱中規中矩. 粗用都ok.係樣衰大件.

IBM/Lenovo: IBM指Thinkpad系列. 仍係日本Yamato lab(ibm舊有)做design,有官方拆機手冊教你自己整機,每件零件都係ebay買得到的地步係可以自己砌一部.我砌左部T43. 同埋的確耐用,個保養好,即日取機,換零件亦唔多問原因.缺點係個別形號有通病: T4/T61P顯示卡問題.
Lenovo指Ideapad.同Thinpad SL/Edge/X100E, 呢幾隻全大陸技術.同神舟分別唔大.試唔試,make your choice

LG:同佢個泡菜鄉里好唔同.用左3年真係冇壞過.散熱器全銅做得好.加上以前幫IBM做OEM(X2系列全係LG做),技巧有番咁上下. 缺點都係大件樣衰

NEC: 都係Samsung/Acer個Friend.永不錄用果隻. 久唔久會死埋d唔知乜事又冇乜得整的野. 燒U呢樣連NEC Desktop試過.仲係粒普通的PIII 933Mhz.我冇野好講.

sony都係好睇.難整.保養難. mon靚但散熱都係麻麻.

當比大家個參考啦.都打左好耐.

Fujitsu好多機都比以前平左,維持要日本製惟有在零件上減低質素
不過日本人特式,做工係會比其它牌子好的
Samsung可算是仇人機,顯示器校位極易出現過鬆甚至爆開問題,硬碟質素差。
Asus現時產品質素真係唔差,明顯有心去設計同做好品質
Thinkpad系列除了外貌不討好部份人之外,品質和設計真是高上。
LG早期產品和Samsung相反,顯示器校位多數太緊,質素唔差但售後服務真係唔得,我部機SATA居然用唔到大過120GB硬碟,要找新BIOS,但原廠不提供,最後要找外國門路才找到。另現時LG產品多數已由MSI代工。
NEC
Sony除了日本製產品之外其餘都問題多多,亦不易維修,家人有部裝Windows Vista的平價sony機,想裝Windows Vista SP1竟然裝唔到,保養期內問原廠拿安裝碟肯比錢都唔幫手。
Acer的手提電腦,Netbook產品近年評價唔錯,自己都有用,問題唔多。
OTIS401 發表於 2010-4-17 23:07 | 顯示全部樓層
原帖由 superay 於 2010-4-17 13:36 發表
Acer有一種產品咁多年都唔差,就是顯示器,由14" CRT,到現時20幾吋的LCD年代,買家依然唔少。

Acer出的顯示器好多都好樣衰
不過呢D又真係見仁見智既...耐唔耐用又係另一回事

PS:
前幾日我有個Fd壞左部Samsung Notebook
應該又係死HDD,宜家連入面D file都開唔到...
hkaiw 發表於 2010-4-18 23:32 | 顯示全部樓層

原帖由 superay 於 2010-4-17 13:36 發表
始終Acer電腦真係比較平,但無奈用料真係麻麻,特別係早期產品,大約在windows 98之前的年代,連零件規格都自成一套,壞起來都真係幾煩

好像以前公司有1部 Acer 電腦還是用舊式 Intel Pentium 200 MHz 處理器、72-pin 記憶體、AT 火牛,但是已經改用 PS/2 Keyboard 及 Mouse,更有1個 USB 插頭,至今仍然操作正常,但是當然已經被放入儲物室。

喵...
 樓主| fm1234 發表於 2010-4-19 00:29 | 顯示全部樓層
原帖由 hkaiw 於 2010-4-18 23:32 發表

好像以前公司有1部 Acer 電腦還是用舊式 Intel Pentium 200 MHz 處理器、72-pin 記憶體、AT 火牛,但是已經改用 PS/2 Keyboard 及 Mouse,更有1個 USB 插頭,至今仍然操作正常,但是當然已經被放入儲物室。 ...

72-pin 記憶體o者係依家既幾多MB ram?
zoom...zoom...M6
cn2661_2d32 發表於 2010-4-19 06:22 | 顯示全部樓層
72-Pin即係EDO ram, 4mb好常見, 8mb已好大. 16mb/32mb單條當年係極品.好貴好貴
邊同家下,2舊水都已2GB記憶體唔值錢.
當年記憶體貴.所以寫programme都好就住個ram.
P2年代EDO應該都係16-32mb一部機.
64Mb已係好勁.多數已係SDRAM.
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
gordon 發表於 2010-4-19 13:04 | 顯示全部樓層

當年小弟就係部Acer個顯示器較位鬆, 搞到拎出街小撞都爆開, 花掉了$900在街搵人修理(原廠收$2000), 之後賣都賣唔切......
都係華碩好用.

喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法