hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 二零一零 . 沙田廠退役黑膠銀柱龍概覽 ( 短文多圖 ) ...
開啟左側

二零一零 . 沙田廠退役黑膠銀柱龍概覽 ( 短文多圖 )

5962 發表於 2010-4-2 23:42 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

不經不覺尼批上年有幸續牌既沙田廠退役黑膠銀柱龍既大限已到啦 ,
講真真係好唔捨得 , 話曬係巴士車型中 , ME AL 之後最鐘意都係尼批黑膠銀柱龍  
希望可以藉住尼個 post 去重溫下以前佢地既一點一滴 ,
亦都歡迎貼下唔係沙田廠既黑膠銀柱龍 , 唔係 10 年退既黑膠銀柱龍等
但希望尼個 po 所傾既重點係沙田廠既已退役黑膠銀柱龍啦

以下為 2010 年已退役既沙田廠黑膠銀柱龍 :
FB8780 , FB9897 , FC5772 , FC6330 , FD2180 ( 按車隊編號排次序 )
FD2180 FC5772 仲要影得果一次 /_\ 想補影部野又搵唔到佢
以下為佢地生前我所影落既 , 純搵到邊 d貼邊 d :

FB8780   黑膠大佬

FB9897 靚聲黑膠

FC5772  
原來我仲係影過 5772行 76S果日影到 5772行 74S

FD2180 poor photos

Plus : FB8780 + FC6330

希望你地幫手接力啦 多謝觀看

評分

參與人數 3aPower +9 收起 理由
Alex01 + 1 good photo!
ACIVFE-JS + 5 good
7340 + 3 Great post!

查看全部評分

3941 發表於 2010-4-3 10:06 | 顯示全部樓層

ACIVFE-JS 發表於 2010-4-3 14:26 | 顯示全部樓層
原帖由 5962 於 2010-4-2 23:42 發表
不經不覺尼批上年有幸續牌既沙田廠退役黑膠銀柱龍既大限已到啦 ,
講真真係好唔捨得 , 話曬係巴士車型中 , 繼 ME 同 AL 之後最鐘意都係尼批黑膠銀柱龍  
希望可以藉住尼個 post 去重溫下以前佢地既一點一滴 ,
亦 ...

撘單一問:此批dargon有多少架 曾經/現在 左面上了「不可一.不可再」的廣告

JS7816,JA449,HX9308,JW3767,MV8599,MV9453
AD18 發表於 2010-4-3 14:27 | 顯示全部樓層

原帖由 ACIVFE-JS 於 2010-4-3 14:26 發表

撘單一問:此批dargon有多少架 曾經/現在 右面上了「不可一.不可再」的廣告

應該係左邊先岩

以我所知 , 除 FB9897 外 , 31 既 FD4750 都有
要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多
 樓主| 5962 發表於 2010-4-3 16:35 | 顯示全部樓層
原帖由 AD18 於 2010-4-3 14:27 發表

應該係左邊先岩

以我所知 , 除 FB9897 外 , 31 既 FD4750 都有

好像仲有 FD5872
ps : 31 果部唔係 FD5407 ?
GR1473 發表於 2010-4-3 17:11 | 顯示全部樓層
JU2541 發表於 2010-4-3 17:37 | 顯示全部樓層

原帖由 GR1473 於 2010-4-3 17:11 發表

FD5520都係,不過好似係英文版.

係中文版
人一九,腦便殘
 樓主| 5962 發表於 2010-4-3 17:44 | 顯示全部樓層
原帖由 JU2541 於 2010-4-3 17:37 發表

係中文版

搵多幾張 9897

ps : 搭單問埋 FD 1879 仲係唔係 " 不可一.不可再 " 廣告 ?
GU9338 發表於 2010-4-3 18:19 | 顯示全部樓層
原帖由 AD18 於 2010-4-3 14:27 發表

應該係左邊先岩

FD 4750 係 235 先岩

PS FL 724 都係呢個廣告
請用文明來說服我。
slashkennedy 發表於 2010-4-3 18:48 | 顯示全部樓層

支持貼舊冷馬~~!
除咗AL ~ ..銀柱AD都愈嚟愈少啦 由新車到舊車搭過無數次,佢地要退當然唔捨得啦~
相就影得麻麻~~但唔好見怪....

上月咁岩見到呢個特見,當然想影低,可惜俾車阻住......

總算有影過部FB9897 ~~

加返張L廠黑膠AD .... (當日多手劣影,而家想再影都無啦)

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
5962 + 2 nice

查看全部評分