hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 「善用」輕鐵轉乘優惠,搭兩程車只需比一程車錢 ...
開啟左側

「善用」輕鐵轉乘優惠,搭兩程車只需比一程車錢

輕鐵1111 發表於 2010-4-8 00:59 | 顯示全部樓層

虧你諗得出@@你第2個例子好哂時間。
我有問題想問,入左西鐵入站機,即刻可以出番站?
le914 發表於 2010-4-8 01:14 | 顯示全部樓層
入閘後大約等1分鐘吧,就可以出閘。

其實我最常用的不是原站出入轉K51去屯中的優惠
而是,小弟間中需要由「屯門大學」去大埔
而時間又不是太趕

於是,小弟會搭$1.4輕鐵 (西鐵原站出入方法)去到元朗
再「偷雞」用$5現金分段,搭64K一直搭到去大埔 (此乃不法行為,大家唔好學。小弟知衰喇,以後唔敢再犯)

即是說,由屯門去到大埔,合共只是$6.4。不過時間就......動輒都將近個半鐘......
le914 發表於 2010-4-8 01:37 | 顯示全部樓層
通常一出一入西鐵站時,小弟唔會放過西鐵站的資源,入閘後去埋個廁所先,舒服晒後,先至出閘轉車。

同埋,如果你是富泰、聚康山莊或者「屯門大學」一帶的居民,用一出一入兆康站搭輕鐵的方法,其實更加方便。

解釋:
若由虎地那邊行經兆康橋 (即橫跨屯門公路那條橋,近F出口) 去兆康站搭輕鐵
需要繞一個大圈,繞去站頭或者站尾,才可以去到B出口那邊轉輕鐵。

因為F出口那邊,大約是在兆康站的東面,車站中間位置左右
落兆康輕鐵站的B出口那邊,在兆康站西面,但也是車站中間位置左右
B出口跟F出口,直線距離其實很近,因為都是在兆康站的中間位
但就是一個在東邊,一個在西邊
中間給西鐵線收費區隔住

若不是入閘搭西鐵的話,不能直接由F出口直行到B出口
一定要向北繞過站頭;或者向南繞過站尾,才可以由F出口到B出口
行得點快都好,大約都要用多1分30秒,先可以由F出口去到B出口轉輕鐵
(其實很複雜,單用文字很難講,但如果各位板友去過兆康站,明我的意思的話,請協助解釋,謝謝)

所以,我由「屯門大學」那邊出發搭輕鐵,會先經兆康橋去到F出口
跟住由F出口入閘,打斜少少直行,去到B出口那邊閘機
等夠一分鐘後,就出閘,經B出口轉輕鐵
這就既慳時間,又慳腳程,最重要就係用$1.4就可以輕輕鬆鬆搭輕鐵。

只要多觀察,多花點心機,就會想到這些「屎橋」來自娛一番了,哈!
4056 發表於 2010-4-8 02:57 | 顯示全部樓層

其實輕鐵開放式收費對乘客有好多好處。

小弟經常由天水圍去天逸途中,去到頌富落一落車買碗吉野家公仔麵再搭去天逸,頌富落車係唔駛拍出站,買完麵亦唔駛再拍入站,只要同一方向就行了。如果係重鐵就要出閘再入閘畀兩程車錢了,但輕鐵就可以做到唔違反附例但又一程車錢搞掂!
柏麗之戀
thomas_tang01 發表於 2010-4-8 09:42 | 顯示全部樓層
原帖由 091320906 於 2010-4-7 23:12 發表
錯,
唔係扣返差額,
係冇轉乘優惠

有時識搭車,
的確慳唔少,
每程都慳兩蚊兩蚊,
夠每日加杯凍檸茶喇,
梗係要計到盡,
如果係輕鐵沿線住,
有時出市區交收唔過兩個鐘,
返到屋企原站出入都係3.9咋(學生1.9) ...

出市區不出閘回程,原站出入過咗唔知幾多分鐘唔係好似以前嘅地鐵咁收 $20 咩?
乜呢個仲未港鐵化嘅咩?咁咪即係漏洞 lor???

我只試過屯門入,出市區,不出閘回程,兆康出......

PS : 兆康轉返輕鐵去邊都唔洗錢,因為兆康往任何一個輕鐵站最高都是 $3.9,轉乘優惠下兆康站轉輕鐵是完全免費的!

同樣道理,我以前樓下的看更返工係在天水圍搭 751 到兆康站,轉西鐵到屯門,轉返同一班 751,車費由原先的 $4.9 就會變成 $3.9+$0.0+$0.0,時間是一樣的,只是行多咗幾分鐘就可以慳咗一蚊~

lsc04d11 發表於 2010-4-8 10:22 | 顯示全部樓層
如果由「屯門大學」要搭輕鐵,點解唔咁搭呢??

1. 先乘搭K51前往兆康站
2. 於兆康站同站出入,去個廁所
3. 轉乘輕鐵
全程都只收學生$1.4(成人$3.0),唔好過步驟1會收左$1.8(成人$3.7),因為O係步驟2會退番錢GA!!!

所以黃金來往元朗既紅色小巴係貴到死死死死死死死...................

小巴︰10元
港鐵︰$1.4(學生)/$3.0(成人)

1. 先乘搭K51至兆康站
2. 同站出入
3. 免費轉乘輕鐵,12個站搭到去元朗總站

最勁係!!那$1.4都計入港鐵積分GA...
DENNIS 發表於 2010-4-8 10:31 | 顯示全部樓層

想問下原站出入係要過幾耐時間?
同埋其他港鐵站都係咁?
唔該
~EV5641@70~ 發表於 2010-4-8 11:04 | 顯示全部樓層
原帖由 DENNIS 於 2010-4-8 10:31 發表
想問下原站出入係要過幾耐時間?
同埋其他港鐵站都係咁?
唔該

一分鐘
OTIS401 發表於 2010-4-8 11:21 | 顯示全部樓層
小弟聽過咁多個慳錢交收乘車方案中,呢個係計得好盡...

由西鐵屯門站開始
過左兩個半鐘係尖沙咀出閘轉車,再係尖東轉車
咁又多左兩個半鐘搭車
番去時唔好係屯門出,係上一個站出
之後搭輕鐵番屋企,先兩個幾...

呢D野,真係有好多種玩法
玩完之後港鐵又吹你唔漲...
091320906 發表於 2010-4-8 12:57 | 顯示全部樓層