hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 「善用」輕鐵轉乘優惠,搭兩程車只需比一程車錢 ...
開啟左側

「善用」輕鐵轉乘優惠,搭兩程車只需比一程車錢

le914 發表於 2010-4-8 13:16 | 顯示全部樓層

回復 16# 的帖子

哦? 搭完K51 ($1.8)之後,再原站出入兆康,係會倒退番4毫的嗎? 我一直以為會照收$1.8呢!

太好了,順便慳埋「屯門大學」去兆康站那段路程!
le914 發表於 2010-4-8 13:34 | 顯示全部樓層
離題發表一下

那麼,如果我在大埔墟那邊,假設之前只是在新達廣場行街,亦沒有搭東鐵線
跟住我手持學生八達達通,想搭K12 / K14 / K17 / K18返大埔中心、廣福同埋富善那邊

我先一出一入大埔墟站,收$1.4 (請問東鐵那邊是不是同樣$1.4?)
再轉K12 / K14 / K17 / K18
也是同樣免費轉乘啊!

最正的是,搭東鐵接駁巴士,學生要比全費$3.4
但係呢個方法,學生八達通只需要比$1.4
慳了2蚊呢!
le914 發表於 2010-4-8 13:42 | 顯示全部樓層
再多兩條有關一入一出原站的問題

我想問,大家知不知道尖東站一入一出,學生八達通收費是多少?

我想問,會跟其他西鐵站網絡一樣,收$1.4;
抑或跟尖沙咀站前地鐵網絡體齊,收足$2.3?

如果收$1.4,那麼以前K16還在的時候,我豈不是可以只需比$1.4搭K16?
比起直接上K16學生八達通收$4.4一位,平了$3 !!?

另外,
在美孚、南昌和九龍塘這些接駁東西鐵的車站,
同樣一入一出,是不是在兩鐵合併時
一律「加價」至$2.3,抑或一樣照舊係$1.4?
學生八達通當時搭東西鐵要比全費,那就用小童八達通做例子,來詢問是不是「加價」吧!
(且慢! 呢家前地鐵網絡一入一出,係咪仲要比$2.3? 小弟太耐未試過,唔記得左!)

樂仔〞 發表於 2010-4-8 14:18 | 顯示全部樓層

喂喂 .... 你問還問 ... 善用下編輯功能啦 ... 咁樣連回 3 篇文 ..
le914 發表於 2010-4-8 14:31 | 顯示全部樓層

回復 24# 的帖子

不好意思,小弟甚少發帖,唔熟規矩,下次唔敢喇。

同埋我的問題都好長,也有好多不同範疇的東西想問,所以就胡裡胡塗分了3篇文來回,只是想大家看起來時看得方便一點罷了。請各位大佬見諒見諒! 下次唔敢!
h2o 發表於 2010-4-8 15:16 | 顯示全部樓層
合併後西鐵同地鐵的同站出入收費(*)同東鐵看齊, 即是 $1.4 (理念上叫一個網絡wo). 同埋九鐵年代貴車轉平車唔會退錢, 但合併後尖東要維持做轉車站, 結果多左呢種 "退錢" 機制, 不論平貴都係收西鐵錢.

(*) 更正: 只限 1 至 20 分鐘內

N672D 發表於 2010-4-8 17:26 | 顯示全部樓層

原帖由 h2o 於 2010-4-8 15:16 發表
合併後西鐵同地鐵的同站出入收費同東鐵看齊, 即是 $1.4 (理念上叫一個網絡wo). 同埋九鐵年代貴車轉平車唔會退錢, 但合併後尖東要維持做轉車站, 結果多左呢種 "退錢" 機制, 不論平貴都係收西鐵錢. ...

入閘後21-150分鐘內原站出閘車資一律$10.0(長者除外)

h2o 發表於 2010-4-8 17:38 | 顯示全部樓層
原帖由 N672D 於 2010-4-8 17:26 發表

入閘後21-150分鐘內原站出閘車資一律$10.0(長者除外)

對對對, 已更正
SSBT 發表於 2010-4-8 18:37 | 顯示全部樓層
原帖由 N672D 於 2010-4-8 17:26 發表

小童同學生唔係收 $5.0 咩?
=0=
S3BL343@66 發表於 2010-4-8 19:15 | 顯示全部樓層

成日去天水圍西鐵站影車都係咁坐
LRT > 天水圍 > WR > LRT > 田景
一程車 KO 哂