hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [圖片]本班列車以沙田為終點站
開啟左側

[圖片]本班列車以沙田為終點站

OTIS401 發表於 2010-4-12 13:52 | 顯示全部樓層

原帖由 thomas_tang01 於 2010-4-12 10:56 發表

本班列車以沙田為終點站 <-- 這就是說明嗎?
我聽起來只覺得這是平時港鐵在的廣播時候的用語,在哪一個站上車都可以聽到,我點知佢係咪到咗沙田站?
我也不多搭東鐵線新界段,不曉得沙田站是怎樣的...
而且 PSID 怎看得到上面寫什麼?相片的解像度這麼低!
如果佢咁寫"本班列車已到達沙田終點站",咁先至易明 d !
而且樓主這樣只 po 相不加說明,給人的感覺是騙積分啊!  

好笑,原來本班列車以沙田為終點站唔係說明黎
呢個只係你的想法而已,事實上該班列車的確是以沙田為終點站
咁你想樓主打咩呢?
不如詳細D吧:本班港鐵東鐵線E74號車序26號MLR列車已到達沙田終點站1號月台

另外,同類型的文章B3版多的是
那麼他們又是不是在呃post呃分呢?罵呢個又唔罵果堆人

仲有,罵人都打錯字
咩野係PSID黎?

thomas_tang01 發表於 2010-4-12 14:03 | 顯示全部樓層
原帖由 ming 於 2010-4-12 13:44 發表
...
我向來認為這裏版友對鐵路甚有認識
...

對鐵路甚有認識不等於對鐵路有豐富的認識,而且程度上有分別是必然的事...

下次如果我 po "屯門站預留的 3 號月台"的相片而不加說明,你看了會明白嗎?

樓主張相完全影唔到車站的名字和顏色等等的重要線索,就算我平時有去過沙田站,都唔會走到車頭位置啦...
完全估唔到呢度係邊度 lor,所以我先估係旺角東站......

PS:我在第二個論壇是管理人員來的,在我管理的那個論壇,只 PO 相不加說明是會扣分的.......
關於我說 "騙積分"的....是指原文沒有說明,追加回覆,那就多了 1 分,這是我管理的那個論壇的其中一類扣分個案...
況且我都是是說說我的感覺,沒有像樓主所說的對你的做法對出任何投訴......

原帖由 OTIS401 於 2010-4-12 13:52 發表

好笑,原來本班列車以沙田為終點站唔係說明黎
呢個只係你的想法而已,事實上該班列車的確是以沙田為終點站
咁你想樓主打咩呢?
不如詳細D吧:本班港鐵東鐵線E74號車序26號MLR列車已到達沙田終點站1號月台

另外,同類型的文 ...

改好咗了...
B3 我不會去的,我對巴士無興趣......

AV115 發表於 2010-4-12 16:22 | 顯示全部樓層

回復 12# 的帖子

呢度還呢度,唔該唔好將第二個討論區既野搬埋黎講。

同埋你自己唔知各處鄉村各處例就唔該唔好亂話人。樓主分享相片有咩需要說明?請說明你想人說明背後既道理。

係唔識要問人就唔該禮貌 d,唔係一開始就怪人好唔講清楚 d。我覺得樓主已經盡人事幫晒你。

回正題,想向樓主請教,係咪淨係夜晚先有沙田特車?假日要收車會唔會用沙田特車架?先謝!
y1642004 發表於 2010-4-12 16:24 | 顯示全部樓層

the replies of this post is so funny, dear mr thomas_tang01 started blasting people about title and explaination, then throws out this sentence "我在第二個論壇是管理人員來的", using it to blame people for not explaining properly... If you are admin on another forum, rule only that forum is enough, don't try and bring your rules from other forums to here.  I am sorry for saying all these, I just do not like people arguing about titles and explainations when clearly the person who posted isn't really in the wrong.  If we all go along and make comments like these, I am afraid people just do not want to post in this forum any more due to being afraid of getting points deducted!

Therefore, Ming, support your post and your photo! Lovely!
OTIS401 發表於 2010-4-12 16:26 | 顯示全部樓層
原帖由 AV115 於 2010-4-12 16:22 發表
回正題,想向樓主請教,係咪淨係夜晚先有沙田特車?假日要收車會唔會用沙田特車架?先謝!

朝早都有的
ES464470X 發表於 2010-4-12 16:46 | 顯示全部樓層
原帖由 AV115 於 2010-4-12 16:22 發表
......
回正題,想向樓主請教,係咪淨係夜晚先有沙田特車?
假日要收車會唔會用沙田特車架?先謝! ...

本人所見所聞:

平日早上繁時完結前/後 有幾班北行沙田特車

平日一至五晚上繁時完結後有一班沙田特車(星期三跑夜馬就無)

每日晚上22:30後開始大量收車, 直至00:00期間有大量沙田特車
(23:00至23:40期間最多, 有時係梅花間竹咁開, 即一班上水, 一班沙田)

星期日/假日沙田馬場賽事完結後,
晚上約19:10-19:15有一班北行沙田特車由紅磡開出~

星期日/假日東鐵繁忙時間(17:00至21:00)完結後,
晚上約21:05有一班北行沙田特車由紅磡開出~
DIH 發表於 2010-4-12 16:50 | 顯示全部樓層

我搭過一次「特中之特」,2007年某日,早上繁忙時間,
無啦啦有班北上沙田特車,我搭佢去到沙田轉車......
後來先醒起,當日係落馬洲支線通車,該列車係儀式用。

參考站規,我認為樓主無違反第16條有關灌水的規定;
標題符合17b條「
標題必須扼要說明文章題旨和清楚說明文章性質」。

樓主個標題係 [圖片]本班列車以沙田為終點站 
文章內容的確係圖片,圖片中有一列以沙田為終點站的列車;
以樓主的標題,無須顯示列車身在何處,因此我認為符合站規。

同時,任何有關列車身在何處的資訊,都屬於主題以外的詢問性事項。
即使架車在九龍塘或九龍坑都冇違反站規,樓主無義務在第一篇貼文中標明拍攝地點。

還有希望各位留意站規第39條。

我引出站規,唔係想「撻人」,係想指出既然樓主無問題,其他人就無必要「拿屎上身」,
作出任何質疑,其實等於自己冒犯規的風險去指責無犯規的人,值得嗎?

我只是普通站友,感謝有站友提供一個讓我重新檢視站規的機會。

Mclok_Dennis 發表於 2010-4-12 17:41 | 顯示全部樓層
樓主呢張相影得真係好靚!
thomas_tang01 發表於 2010-4-12 17:55 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2010-4-12 16:50 發表
我搭過一次「特中之特」,2007年某日,早上繁忙時間,
無啦啦有班北上沙田特車,我搭佢去到沙田轉車......
後來先醒起,當日係落馬洲支線通車,該列車係儀式用。

參考站規,我認為樓主無違反第16條有關灌水的規定;
標題符合17b ...

「特中之特」這樣榮幸?
不過維基百科話落馬洲支線是在 2007年8月15日下午從尖東站開往落馬洲,那麼這班列車會不會是過了早繁以後先回廠,下午再以特車由沙田開到尖東,然後尖東再開到落馬洲?

多謝大大提醒的站規,看來我不太熟悉這裡的規則......

fuwing 發表於 2010-4-12 18:24 | 顯示全部樓層

原帖由 ES464470X 於 2010-4-12 16:46 發表

本人所見所聞:

平日早上繁時完結前/後 有幾班北行沙田特車

平日一至五晚上繁時完結後有一班沙田特車(星期三跑夜馬就無)

每日晚上22:30後開始大量收車, 直至00:00期間有大量沙田特車
(23:00至23:40期間最多, 有 ...

早上o既沙田特車都幾密
特別係九點幾至十點幾o既時段
約八點三都有一班

另外平日下午都見過有沙田特車
一點幾見過
兩點幾都見過