hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 新輕鐵列車(1116)試車 不載客(多圖),新增車廂內相於#19 ...
開啟左側

新輕鐵列車(1116)試車 不載客(多圖),新增車廂內相於#19

樓主| LRT 發表於 2010-4-20 20:48 | 顯示全部樓層

T-LRT迷 發表於 2010-4-20 21:04 | 顯示全部樓層
原帖由 [S]teven 於 19-4-2010 18:40 發表

出街試車試十日
1116的確係今日投入服務
1115下個星期二部(27/4)
今日有冇人影左相?

1115係星期二投入服務既咩?(目前見唔到T1張「死亡證」,無野好講)

P.S.早前我私下估過1116投入服務時,會係早繁打後行145,但係我估錯既係新車早繁行706就行145,我以為佢朝早行9字頭車序
(我唔知我會唔會比人話我馬後炮 )

當時估既理據係平日下繁得145係單卡。
我會估星期六時間表新車行706會用既車序都係145,因為星期六既145,收車時間係2300左右(現時所有新車行到2300左右就開始收車)
至於星期日,我就唔知道,因為我唔知邊架車收2300

705方面,既然706早繁唔用9字頭車序,相信705都一樣;我估平日既705新車車序係131/135(因為早繁得呢2架單卡)
1115投入服務後,相信705於平日早繁後會新增一班3期拖卡,車序是133/134,當一班留在705,另一班便會調往751(172),平日的其餘時間應該沒有變化
而星期六時間表,我不清楚
星期日時間表,晚上2300左右收車的是133,不過133是拖卡,到時...
可能會有4拖4或4拖3出現,或者調換一下收車車序

還有另一點要留意的,是平日706(146)的出車,因為現時的146是來自761P特別車的,當1117,1118投入服務時,特別車便會取消,屆時146的來源會有所改變,相信會像加車前的141般,由廠出車,做半轉751往天逸後到天水圍做706(146)
[S]teven 發表於 2010-4-20 22:31 | 顯示全部樓層
原帖由 T-LRT迷 於 2010-4-20 21:04 發表

1115係星期二投入服務既咩?(目前見唔到T1張「死亡證」,無野好講)

P.S.早前我私下估過1116投入服務時,會係早繁打後行145,但係我估錯既係新車早繁行706就行145,我以為佢朝早行9字頭車序
(我唔知我會唔會比人話我馬後 ...

我都係估計姐
但過往資料的確大約預測係下星期二
T1張死亡證應該好快出
T-LRT迷 發表於 2010-4-20 23:11 | 顯示全部樓層

原帖由 [S]teven 於 20-4-2010 22:31 發表

我都係估計姐
但過往資料的確大約預測係下星期二
T1張死亡證應該好快出

咁...點解要星期二先投入服務呢?
因為五架新車都星期一投入服務喎...
[S]teven 發表於 2010-4-20 23:19 | 顯示全部樓層
原帖由 T-LRT迷 於 2010-4-20 23:11 發表

咁...點解要星期二先投入服務呢?
因為五架新車都星期一投入服務喎...

我係根據出街試車時間推算姐
出街試車十日左右就會投入服務
之前有人話1115 17/4開始出街試車
我咪再推算係27/4

但而家又有人話1115係早於17/4已經開始出街試車
所以我而家修正為大約26/4投入服務
上次1114投入服務時(22/3),
T2死亡証係17/3(六)發出
如果今個星期六 24/4 T1死亡証出左話26/4取消
咪代表1115 26/4投入服務
LimCl203 發表於 2010-4-21 14:19 | 顯示全部樓層
那麼1117和1118幾時會開始試車呢?

另外,1119之後的一批四期車會否不再兩架兩架運來香港,
而是四架四架運來香港呢?
因為四期車已較原定來港投入服務的時間遲了大半年了!
 樓主| LRT 發表於 2010-4-23 21:00 | 顯示全部樓層

輕鐵1111 發表於 2010-4-23 22:17 | 顯示全部樓層
4月26日:輕鐵第四期列車1115正式投入服務,705綫加入一卡第四代列車行走。
T-LRT迷 發表於 2010-4-23 23:38 | 顯示全部樓層
原帖由 輕鐵1111 於 23-4-2010 22:17 發表
4月26日:輕鐵第四期列車1115正式投入服務,705綫加入一卡第四代列車行走。

相信1117,1118會於今個星期開始試車

P.S.我星期四晚行過T1係天水圍站既巴士站,我望過去平時T1站牌所在既位置,咦?站牌呢?
我望去巴士站近升降機既位,見到T1站牌貼住白色木棍咁綁係鐵欄...
[S]teven 發表於 2010-4-24 12:19 | 顯示全部樓層

原帖由 T-LRT迷 於 2010-4-23 23:38 發表

相信1117,1118會於今個星期開始試車

P.S.我星期四晚行過T1係天水圍站既巴士站,我望過去平時T1站牌所在既位置,咦?站牌呢?
我望去巴士站近升降機既位,見到T1站牌貼住白色木棍咁綁係鐵欄... ...

根據以往資料,
4期車大約車廠試1個月
再出街試大約10日
就投入服務
1117,1118係4月1日到港
我諗都差唔多試車

接近月尾,1119,1120會唔會就到附運香港

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
horta + 1 GOOD GUESS!!!

查看全部評分