hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 276A客量問題?
開啟左側

[問題] 276A客量問題?

DC3938 發表於 2010-4-10 11:42 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

天南人易唔易上到車?
ahbong 發表於 2010-4-10 13:33 | 顯示全部樓層
原帖由 DC3938 於 2010-4-10 11:42 發表
天南人易唔易上到車?

基本上巴士服務供過於求,即使最繁忙的七至八點,天南都好難見到會有任何路線會多人到上吾到車。

評分

參與人數 2aPower -5 收起 理由
PoohPoohJoe -2 我連平日早上非繁時間都見過爆,假期北上人多 ...
ben2004 -3 不合符事實

查看全部評分

AVW56 發表於 2010-4-10 13:53 | 顯示全部樓層
原帖由 ahbong 於 2010-4-10 13:33 發表

基本上巴士服務供過於求,即使最繁忙的七至八點,天南都好難見到會有任何路線會多人到上吾到車。

唔好講大話啦你, 成日都話巴士供過於求,
係啦, 知你心意啦, 係西鐵先會爆滿呀嘛, 巴士客比西鐵搶晒呀嘛

o係星期一至五, 早上七點半至八點, 係天水圍南,
小弟親眼目睹276A頂閘, 乘客要等下一部.

我講的都係事實, 我相信其他站友都應該見過我所講的情況,
唔該閣下唔好再放流料.
AVW56 發表於 2010-4-10 13:57 | 顯示全部樓層

原帖由 DC3938 於 2010-4-10 11:42 發表
天南人易唔易上到車?

星期一至五早上繁忙時間, 係天水圍南, 1 l8 ^3 _* Z+ F1 }
小弟親眼目睹276A頂閘, 乘客要等下一部.hkitalk.net2 f+ ~  a  W7 P

可幸的是, 276A繁忙時間班次超頻密,
乘客好快就可以上到第二部, 什至第三部276A.

易唔易上車, 以276A的頻密班次黎講,
都算係容易GE, 因為就算頂閘到上唔到車,
第二部, 什至第三部都會好快到站上客.

當然啦, 早繁的276A, 天南人(天瑞以下, 不包括天瑞)
位就一定無得坐架喇,
天南人搭 276A 都係企門口居多.
LRT1027 發表於 2010-4-10 14:09 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2010-4-10 13:57 發表

星期一至五早上繁忙時間, 係天水圍南, 1 l8 ^3 _* Z+ F1 }
小弟親眼目睹276A頂閘, 乘客要等下一部.hkitalk.net2 f+ ~  a  W7 P

可幸的是, 276A繁忙時間班次超頻密,
乘客好快就可以上到第二部, 什至第三部276A.

...

你係咪經常o係早上繁忙時間搭 276A ?
唔係既話, 唔該, 唔好見過幾次就話一定冇位坐企門口之類既說話

我呢排成日o係早上繁忙時間搭 276A 往上水
雖然每次搭車既時間都唔同,
但都係在 07:25-08:05 o係天祐苑上車,
每次都有大把位坐

其實 276A 真係唔難上車
每次o係早上繁時等 276A, 第一班一定上到

我所講既都係事實, 唔好再放流料
AVW56 發表於 2010-4-10 14:16 | 顯示全部樓層
原帖由 LRT1027 於 2010-4-10 14:09 發表

你係咪經常o係早上繁忙時間搭 276A ?
唔係既話, 唔該, 唔好見過幾次就話一定冇位坐企門口之類既說話

我呢排成日o係早上繁忙時間搭 276A 往上水
雖然每次搭車既時間都唔同,
但都係在 07:25-08:05 o係天祐苑上車,
...

呢排梗係啦, 由3月尾直到而家,
學校都放緊復活節假呀兄台,
學生哥唔駛返學, 276A呢排梗係鬆動D啦

要知道有好多去北區返學的學生搭276A,
一車閒閒地都有20個.

我自己係持續性係7:30-8:00期間親眼目睹276A頂閘.
GR1473 發表於 2010-4-10 17:49 | 顯示全部樓層

RayNgan 發表於 2010-4-10 17:55 | 顯示全部樓層
我地粉嶺/上水都有好多天水學生,呢排放緊復活節假,276A緊係鬆少少
LRT1027 發表於 2010-4-10 18:17 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2010-4-10 14:16 發表

呢排梗係啦, 由3月尾直到而家,
學校都放緊復活節假呀兄台,
學生哥唔駛返學, 276A呢排梗係鬆動D啦

要知道有好多去北區返學的學生搭276A,
一車閒閒地都有20個.

我自己係持續性係7:30-8:00期間親眼目睹276A頂閘. ...

我係講緊2 月尾到而家
搭過十幾次
ben2004 發表於 2010-4-10 18:21 | 顯示全部樓層

之前見過平日早繁, 276, 276A, 276P 都頂閘入上水
如果真係供過於求, 我唔係好相信 276A 仲會頂閘入上水