hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴46X改為早繁服務、重組43X消息
開啟左側

[服務調整] 新巴46X改為早繁服務、重組43X消息

kwyeung 發表於 2010-4-11 02:51 | 顯示全部樓層

原帖由 da54 於 2010-4-11 01:08 發表

依你的方法由港大 (特別是指大學西部) 坐 56 去金鐘,連步行、等車及塞車,應該比 23/40 更慢更貴。

港大落中環、金鐘、灣仔、銅鑼灣, 所謂既快慢都係不出10分鐘以內。

如果去中環/金鐘, 基本上任何車一樣時間,
如果去灣仔, 近東閘去般含道, 而56會快少少, 近西閘當然去任白搭,
如果去銅鑼灣, 東閘黎講56會快幾分鐘。
真係趕時間, 學樓上話齋, 見車就上, 落到中環/金鐘轉咩都得。

我唔係話要死雞撐飯蓋, 回咁多篇文都係想講一樣野
係回應部份板友話斬左條46X就會變得好唔方便,
係薄扶林或西營盤實在太多選擇, 大部份人可能連46X唔見左都唔知。

至於坐車既問題, 點樣係時間、金錢取得平衡,
一個人有常識、有經驗既, 識得就自己需要去決定,
如果有人話46X快, 佢係kkleung上完堂特登行去搭,
一兩次還叫可以, 次次都咁搭就一定唔make sense。

係呢塊板我就成日見為幾分鐘快慢去爭拗一大輪,
人人去搵extreme cases去嘈, 或者有implied assumption當睇唔到,
未免有失意思了。

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
fm1234 + 1 agree

查看全部評分

kaiyip24 發表於 2010-4-11 02:54 | 顯示全部樓層
原帖由 ccicoltd 於 2010-4-10 22:25 發表

56 站頭不易找,也不易上車,而且眾多路線中最貴的就是它。

37B?46X 到灣仔時,37B 大概仍在三角碼頭吧

可惜人們根本不知道,即使要花 15 分鐘等 46X,結果仍會比 23 40 40M 快 ...

你是指去邊度?舉例夜晚由港大落修頓,人人一見23、40就上車,但係竟然要玩「眾人皆醉我獨醒」?
食十幾分鐘西北風等車,然後一枝公咁由中環廣場行番入修頓,你都咪話~~

有時一蚊幾亳都係錢,但係真係咁多人計較?上到車去到目的的,時間已是金錢。

如果46X咁有優勢,就算唔宣傳都會有班客知頭知路「貢」去搭,而家擺左咁耐都係空氣線,幫得幾個
轉車番柴灣的客,確實係要諗諗點改善。(如果特快係入到灣仔內段、甚至去到銅鑼灣海皮就唔同喇……)

Thanks.
ml27 發表於 2010-4-11 03:56 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2010-4-10 16:31 發表
43X、46X接棒poster
睇黎新記對成功陰乾46X感到非常開心

我睇完張通告, 都係唔知新43x點行
都唔知出通告果個TRAIN左D咩出黎
I'm 佬...巴士佬
VA54-HN8897 發表於 2010-4-11 10:51 | 顯示全部樓層

原帖由 ml27 於 2010-4-11 03:56 發表

綠色o個張通告寫得好清楚,加經田灣山,o個度就得一條路o既je...然後由去灣仔o既新增巴士站睇,佢o係添馬艦唔入金鐘直去演藝,稅務大樓轉出去中環廣場,然後港灣道跟18P 返中環
kd7941 發表於 2010-4-11 11:02 | 顯示全部樓層
原帖由 ml27 於 2010-4-11 03:56 發表

如果講彩色個張通告我覺得只係俾畫公仔個位職員展示下佢既畫工
其實畫張地圖顯示改前改後既分別較畫張咁既卡通公仔更加有效用
fm1234 發表於 2010-4-11 11:04 | 顯示全部樓層
原帖由 VA54-HN8897 於 2010-4-11 10:51 發表
綠色o個張通告寫得好清楚,加經田灣山,o個度就得一條路o既je...然後由去灣仔o既新增巴士站睇,佢o係添馬艦唔入金鐘直去演藝,稅務大樓轉出去中環廣場,然後港灣道跟18P 返中環 ...

其實我前面都問左但都想問多次,43X將會行山道出灣仔  定 照行士美非路落?回程就係跟46X行西邊街上?
如果係行山道係咪等同46X飛哂上環中環?
zoom...zoom...M6
hungsun1996 發表於 2010-4-11 11:11 | 顯示全部樓層

回復 66# 的帖子

照行士美非路落
fm1234 發表於 2010-4-11 11:14 | 顯示全部樓層
原帖由 kaiyip24 於 2010-4-11 02:54 發表

你是指去邊度?舉例夜晚由港大落修頓,人人一見23、40就上車,但係竟然要玩「眾人皆醉我獨醒」?
食十幾分鐘西北風等車,然後一枝公咁由中環廣場行番入修頓,你都咪話~~

有時一蚊幾亳都係錢,但係真係咁多人計較?上到車去到目的 ...

同意。如果趕時間,路面情況又ok,我都會上貴少少既西隧線。

仲有你講得好0岩,46X唔密都唔緊要,如果佢入到去灣仔內區已差好完,
以前有個版本係循環線 >菲林明道 > 軒尼詩道 > 盧押道 > 海傍 ,呢個
version我都試過就番時間去搭!

多數都係檀島落(雖然理論上要係灣碼清客),快得黎又唔洗行餐飽,要灣仔北個頭又得,
去灣仔內街又得  可惜之後再改既version就唔得啦
hungsun1996 發表於 2010-4-11 11:20 | 顯示全部樓層

回復 68# 的帖子

以前個version仲可以執埋40,40M啲客
fm1234 發表於 2010-4-11 11:29 | 顯示全部樓層

原帖由 hungsun1996 於 2010-4-11 11:20 發表
以前個version仲可以執埋40,40M啲客

如果見到有車既話,返華富當然係首選 ,直情係紅小走線。架車去到李陞,40/40M可能
只係去到堅道