hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 永不轉錄既紅綠燈
開啟左側

永不轉錄既紅綠燈

bobbycheng 發表於 2010-4-10 20:32 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

藍田德田街o係啟旺樓對出斑馬線既
行人紅綠燈其實會維持幾耐紅燈?
我試過企左成分幾鐘就依然係紅燈
唔通果眼燈從來唔會轉綠?!
bananasims 發表於 2010-4-10 20:36 | 顯示全部樓層
有無掣咁?有啲燈唔咁掣係永遠都紅(例:歌和老街夾義德道)
另外,富寧街夾亞皆老街盞燈,咁咗掣都起碼兩分鐘先會轉,所以等多一陣或者會綠
~~~
KR7295 發表於 2010-4-10 21:00 | 顯示全部樓層
應該唔會唔轉色掛
不過曾經見過有D燈等九世都未必識轉燈, 下下要我禁先識轉, 其中1組係塘坑近油站果組
I'm just a small potato!!
~~Knysna~~ 發表於 2010-4-10 21:06 | 顯示全部樓層

原帖由 KR7295 於 2010-4-10 21:00 發表
應該唔會唔轉色掛
不過曾經見過有D燈等九世都未必識轉燈, 下下要我禁先識轉, 其中1組係塘坑近油站果組

大埔公路近日本人學校同樟樹灘都係
OTIS401 發表於 2010-4-10 21:17 | 顯示全部樓層
沙田的交通安全城入面都有...
又係要按制先轉
不過一日都唔知會有幾多人去按
同埋果度冇車行
DIH 發表於 2010-4-10 23:36 | 顯示全部樓層
假如有關紅綠燈只係畀人過,唔係有不同方向車流的話(即唔係T字/十字路口),
長期車綠人紅的,必須要人撳掣,才開始預備行人轉綠。

例子:龍蟠街荷里活廣場對出、鳳德道近鳳德邨通道口

個人經驗:
這些燈位,馬路下面有條感應線,如果有重型車(單層大巴或以上級數)經過時一直撳掣,會比較快轉燈。
如果條路一直冇車,或只有幾架私家車經過,就要等好耐先轉燈,咁係咪即係變相叫人唔好睇燈。
STR 發表於 2010-4-11 00:41 | 顯示全部樓層

唐俊街同寶邑路以前係
你唔按佢就會俾車行多一個 round
再無人按就再黎過 咁樣
brian 發表於 2010-4-11 01:12 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2010-4-10 23:36 發表
假如有關紅綠燈只係畀人過,唔係有不同方向車流的話(即唔係T字/十字路口),
係長期車綠人紅的,必須要人撳掣,才開始預備行人轉綠。

例子:龍蟠街荷里活廣場對出、鳳德道近鳳德邨通道口

個人經驗:
這些燈位,馬路下面有條感應線,如 ...

咁又唔一定ga…
青康路長青巴士總站對出果個燈位就算冇人按掣都會大約兩分鐘轉一次燈的,
最少夜晚係咁,唔肯定日間會唔會咁,以前係要按掣先識轉燈的~
個人估計係同降低車速有關… 增加紅燈次數、增加車輛停車機會…

Mos_Lok 發表於 2010-4-11 01:44 | 顯示全部樓層
烏溪沙站對出唯一燈位都係按掣先轉燈
但十個有9.5個過路人都唔按掣唔睇燈過馬路......
on11358 發表於 2010-4-11 03:00 | 顯示全部樓層

原帖由 STR 於 2010-4-11 00:41 發表
唐俊街同寶邑路以前係
你唔按佢就會俾車行多一個 round
再無人按就再黎過 咁樣

同一例子,亞皆老街/天光道交界,少經開呢頭又唔去按既話通常都要等多一個cycle先識走去按制,
搭車經過果陣經常見到呢個情況,身為坐上客當然唔希望佢地按。

岩岩諗起仲有深旺道聚魚道交界,行人唔按就自動cut左行人轉綠果組cycle。
不過o甘樣cut法會唔會影響到下一組燈幾時轉?
有時運輸署想交通暢順d,但又唔想車速太快,真係幾矛盾。

題外話,因為影車既關係,每次去到一個路口就自動分析路口燈位cycle點樣走,
從而計算成功影到目標既機會率,久而久之行行下街都會留意每一個路口D燈點樣set,
行熟左就知幾時要急步過馬路趕下一支燈,幾時可以慢慢行碌到去就轉綠燈