hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港電車 (R2) 年紀大機器壞?
開啟左側

年紀大機器壞?

kychung 發表於 2010-4-12 01:15 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

今日俾我坐到#120
話說坐到仲有一個站就落車果時
架車一開就好猛咁chok左下然後停左
果時坐樓上
以為係架車撞到人
不過我無好留意
然後等左陣架車再開
點知又係咁樣chok左下又停低

唸住都係爭一個站
不如響呢度落車算數
一落到下層行埋落車門果時
就有個老人家同我講"唔好行埋去呀 有火噴出黎呀"
我唔係好明: 司機位噴火?
我再問下個老人家係咪"黑色果舊"(即係手柄)
佢就話係

再過多陣
司機響度搞佢個位後面果個櫃(Circuit breaker?)
初頭仲衰
提柄完全無反應
而且架車仲溜後要即刻落返brake(好彩後面無車)
(不過我見到果時部8仔機好似識顯示住個手柄去到第幾格)
後來個司機重覆搞多幾次
又俾佢整到架車行得返

純粹小分享
小弟不嬲唔多熟叮叮D野
如有謬誤還望唔好見怪
南粵急行 rail.kychung.com
VA54-HN8897 發表於 2010-4-12 09:51 | 顯示全部樓層
係唔係叫做跳制呢...
小時候坐電車,經常出現呢個情況,一起步時好大聲「卜」一聲,而且冇記錯o個下仲好光,跟住司機要唔知reset D 咩野重新行過

由於全車隊仍然係舊控制器時小弟仲好細個,已經冇咩印象,只記得小時候經常性o係西港城站出現這情況
DD2113 發表於 2010-4-12 10:03 | 顯示全部樓層
原帖由 VA54-HN8897 於 2010-4-12 09:51 發表
係唔係叫做跳制呢...
小時候坐電車,經常出現呢個情況,一起步時好大聲「卜」一聲,而且冇記錯o個下仲好光,跟住司機要唔知reset D 咩野重新行過

由於全車隊仍然係舊控制器時小弟仲好細個,已經冇咩印象,只記得小時候經常性o係 ...

以往發生"跳制"情況的熱點, 仲有西灣河... 西行上康山, 過左筲箕灣警署燈位時... 一加速就「卜」一聲...
反對所有專利巴士全空調化!
JHKTO 發表於 2010-4-12 10:05 | 顯示全部樓層

3357。KS8450 發表於 2010-4-12 10:12 | 顯示全部樓層
120 本身都唔係好TOP
kippei120 發表於 2010-4-12 19:27 | 顯示全部樓層
D車長話,個電機開關通常係上斜同滿客時開動先會好大聲「拍」一聲跳制
D車長叫呢個情況做「轟天炮」
不過,有一次坐#120,架#120西行係崇光前個燈位剎緊車個時,先至跳制

「轟天炮」既炮口

不過,個加速器會噴火 ,我真係有D吾信...     老人家~你有冇眼花呀?

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
HM4053 + 1 詳細解釋+圖

查看全部評分

ML29 發表於 2010-4-12 21:05 | 顯示全部樓層

說起來#120自從去年八月大修後好像變了「跳掣王」,不時突然跳掣,
我就試過有一次在灣仔坐#120到西營盤,中途跳了兩次掣……
不知電車公司怎樣維修……

p.s.#120與其他電車相比其實怎說都不算年紀大……
We're part of The Go-Ahead Group
hkaiw 發表於 2010-4-12 21:54 | 顯示全部樓層
如果論車身,#120 應該是差不多最後重新建造車身的電車(絕對不是由原有車身翻新,只是根據戰後型電車重新建造出來,包括運往英國的兩輛電車),相信 #28 才是最古舊的現役電車車身(不計捐贈給香港歷史博物館的 #50 之舊有車身),因為當年(1985年)改裝為開頂電車時,是未有重新建造車身的計劃,故 #28 應該只是從舊車身改裝。

至於機件方面,只有 #28, #120, #128 是沒有更新電車控制器,而且可能亦沒有像其他電車般更新電子控制裝置,即是當車長突然無法控制時會自動剎車。
喵...
VA54-HN8897 發表於 2010-4-13 01:48 | 顯示全部樓層
原帖由 3357。KS8450 於 2010-4-12 10:12 發表
120 本身都唔係好TOP
唔計跳制情況,#120 其實都算唔錯,而且兩年前大修過後,部車一直keep 住好爽,而且行走音都好順暢,最近坐亦都叫做幾好,不過經常跳制o既問題就真係唔清楚,上次坐冇事