hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) [無聊一問]有冇巴迷玩耳機呢?
開啟左側

[無聊一問]有冇巴迷玩耳機呢?

gordon 發表於 2010-4-12 01:25 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

因為好似都唔係幾普遍, 所以才問問.

小弟比較鍾情於Audio Technica, Sennheiser同Ultimate Ears的耳機, 唔知大家又用緊乜野呢?
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
AL_29 發表於 2010-4-12 09:41 | 顯示全部樓層
曾其何時, D人話audio technica 聽人聲一流
唔知而家仲係唔係....

P.S 而家用緊sony MDR-EX76,普普通通咁,考慮遲下換一款新既
Kevin 發表於 2010-4-12 10:17 | 顯示全部樓層
早三年左右買左對Shure e2c, 近排入左對Klipsch S4
另外又問下除左耳機之外, 有冇板友有玩耳擴呢?
我係買S4個陣, 一併買左隻鐵三角AT-PHA10試下玩
用佢黎幫nano推俾S4, 就算呢隻耳擴係低階, 都有幾明顯o既分別
 樓主| gordon 發表於 2010-4-12 13:13 | 顯示全部樓層

原帖由 Kevin 於 2010-4-12 10:17 發表
早三年左右買左對Shure e2c, 近排入左對Klipsch S4
另外又問下除左耳機之外, 有冇板友有玩耳擴呢?
我係買S4個陣, 一併買左隻鐵三角AT-PHA10試下玩
用佢黎幫nano推俾S4, 就算呢隻耳擴係低階, 都有 ...

我都係用緊AT-PHA10耳擴, 推鐵三角的SJ5同埋ESW9一流, 本來想買Fiio E5算了, 但買之前在網上見到鐵三角會出PHA10, 所以苦等了三個月.

小弟以前都只用Sony, Panasonic之類的平價耳機, 後來借了朋友的Sennheiser耳機聽了一會, 開始中毒, 在08年底買了Sennheiser HD201, 後來由於太笨重, 再買了一隻Sennheiser MX160來用, 事隔一年想玩番大耳筒, 在現在12/F某店(當年20/F)試聽之後, 買了Sennheiser HD448, 但有時唔想帶著電腦, 又帶著大耳機, 加上又想睇下買耳機當禮物送給人可不可行, 於是買了鐵三角的ON3, 後來再在油麻地某店(以前吳日言, 現在李卓庭代言果間)買了隻ON300......

後來愈玩愈中毒, 先後購入鐵三角的FC700, SJ5, CKS50, CKL200, UE的MF170, Sennheiser的PX100RM, 到最後肉痛地買了鐵三角的ESW9同PRO700......

試過在12/F將自己的PHA10加上鐵三角的A950LTD, 加左PHA10同埋唔加真係好大分別.

小弟有:
Sennheiser: HD201, HD218, HD448, PX100RM, MX50RM, MX160 (其中PX100RM, MX50RM是Sennheiser(HK)的行貨)
Audio Technica: ON3, ON300, CKS50, CKL200, SJ5, FC700, PRO700, ESW9, 另有PHA10, AT335i
Ultimate Ears: MF170
Philips: SHP1900

樓主| gordon 發表於 2010-4-12 13:14 | 顯示全部樓層
原帖由 AL_29 於 2010-4-12 09:41 發表
曾其何時, D人話audio technica 聽人聲一流
唔知而家仲係唔係....

P.S 而家用緊sony MDR-EX76,普普通通咁,考慮遲下換一款新既

鐵三角聽人聲係一流, 無論低階至ON300, 抑或高階至A950LTD, 人聲都有出色表現.

如果聽交響樂, Sennheiser會比較適合.
Kevin 發表於 2010-4-12 13:48 | 顯示全部樓層
原帖由 gordon 於 2010-4-12 13:13 發表
我都係用緊AT-PHA10耳擴, 推鐵三角的SJ5同埋ESW9一流, 本來想買Fiio E5算了, 但買之前在網上見到鐵三角會出PHA10, 所以苦等了三個月.

初頭都有諗過平平地買E5, 但風評麻麻, 所以到PHA10先至買

試過在12/F將自己的PHA10加上鐵三角的A950LTD, 加左PHA10同埋唔加真係好大分別.

用PHA10推A950LTD應該唔多夠力, PHA10推千元以下o既入門級效果會明顯o的.

小弟有:
Sennheiser: HD201, HD218, HD448, PX100RM, MX50RM, MX160 (其中PX100RM, MX50RM是Sennheiser(HK)的行貨)
Audio Technica: ON3, ON300, CKS50, CKL200, SJ5, FC700, PRO700, ESW9, 另有PHA10, AT335i
Ultimate Ears: MF170
Philips: SHP1900

我有
SONY: MDR-E888
Shure: e2c
Klipsch: image S4
AKG: K24P

AL_29 發表於 2010-4-12 14:38 | 顯示全部樓層

原帖由 gordon 於 2010-4-12 13:14 發表

鐵三角聽人聲係一流, 無論低階至ON300, 抑或高階至A950LTD, 人聲都有出色表現.

如果聽交響樂, Sennheiser會比較適合.

咁如果聽hip hop呢? 又或者係重bass既...
邊一隻好D?
 樓主| gordon 發表於 2010-4-12 14:52 | 顯示全部樓層
原帖由 AL_29 於 2010-4-12 14:38 發表

咁如果聽hip hop呢? 又或者係重bass既...
邊一隻好D?

重bass會推介Grado, 或者Sennheiser, 會以Grado明顯少少, 但佢個設計唔係人人鍾意.

hip hop, 有請高人解答.
307 發表於 2010-4-12 16:00 | 顯示全部樓層
我用ATH-CKS70,
都有聽開hip-hop,
問題不大。
只罵不建議=不負責任
cn2661_2d32 發表於 2010-4-13 01:08 | 顯示全部樓層

小弟都係幼稚園先修班
之前得條Philips SHE9500. D聲真係好一般
跟住買左條Sony HPM77.唔係話真係好靚,但好似好夾自己要求.其實都係廢野一條.
有日有個fnd帶左個studio式的headphone來比我試,
佢話都買左成千蚊, 人聲的確好似清左少少,但bass始終唔夠力.
真係冇乜見過邊條5舊水級數入耳機Bass夠力.
反而我可能用慣左,就真係覺得自己條77唔係話very good但個bass聽得實同自然.
所以都冇乜再理
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.