hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [ 日本東京 ] 新橋 ←→ 有明
開啟左側

[ 日本東京 ] 新橋 ←→ 有明

KV149 發表於 2005-12-13 11:00 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

有無人知道呢條鐵路叫咩名 .. =.=" #:-[
來往新橋 同埋 有明
中途會去到 Toyota 個 showroom 既

:
AL37 發表於 2005-12-13 11:30 | 顯示全部樓層
[ref=442819]KV149[/ref]  在 2005-12-13 11:00 AM 發表:

ゆりかもめ 臨海線
DZ483 ET7360 ET7856 FU6538 HD6859 KL5210
UCR683 發表於 2005-12-13 12:09 | 顯示全部樓層
譯做中文,即是「百合海鷗臨海線」。
sunnymiu83 發表於 2005-12-13 18:17 | 顯示全部樓層

呢條線既車係唔係用橡膠車輪去行?
我仲記得橡膠車輪既車可以行到弧度極大既彎,
而日本又有一氣用橡膠車輪既線有部份位既弧度係極大既,

呢個係細個果時睇日本風情畫睇返黎,
我有冇睇錯或者失真既請勿見怪…
 樓主| KV149 發表於 2005-12-13 18:36 | 顯示全部樓層
[ref=443026]sunnymiu83[/ref]  在 2005-12-13 06:17 PM 發表:

無錯 .. d 車係用橡膠車輪黎行
而呢條線亦會轉 d 超大既彎 .. ;)
AL37 發表於 2005-12-13 18:52 | 顯示全部樓層
[ref=442858]UCR683[/ref]  在 2005-12-13 12:09 PM 發表:

譯做中文,即是「百合海鷗臨海線」。

有人都會譯做 「赤味海鷗線」

正式名稱:東京臨海新交通臨海線

另外, 由2006年3月27日起, ゆりかもめ 線會由有明延長至豊洲
乘客可以係豊洲轉乘東京metro 有樂町線往池袋/新木場方面
DZ483 ET7360 ET7856 FU6538 HD6859 KL5210
tonytsang_hk 發表於 2005-12-13 19:10 | 顯示全部樓層

呢線的車速過60km/h嗎
AL37 發表於 2005-12-13 19:58 | 顯示全部樓層
[ref=443066]tonytsang_hk[/ref]  在 2005-12-13 07:10 PM 發表:

呢線的車速過60km/h嗎

最高速度為 60km/h~
http://www.yurikamome.co.jp/outline/veh.php
HoyanJeffrey 發表於 2005-12-14 00:01 | 顯示全部樓層
[ref=443026]sunnymiu83[/ref]  在 2005-12-13 18:17 發表:

你見到ge有可能係關於Yurikamome果段片

Yurikamome沿途都有唔少好急ge彎, 我記得果段片最後係影架車由Shibaura-futo上彩虹橋同下層公路平排果個'圈圈'

另外, 日本都會將Yurikamome譯作'海鷗線' (http://www.tokyometro.jp/rosen/rosenzu/pdf/rosen_chi02.pdf)

小弟的日本鐵路認識淺薄, 還望各位高人指點

現附上一些關於Yurikamome的介紹:
Wikipedia: http://ja.wikipedia.org/wiki/%E3 ... 8%E6%B5%B7%E7%B7%9A (Japanese)
http://en.wikipedia.org/wiki/Yurikamome (english)
尚急(Hisakyu)鐵路介紹: http://hisaai-hp.hp.infoseek.co.jp/Kamome/01_s_tw.html

thanx for reading

[ Last edited by HoyanJeffrey on 2005-12-14 at 00:04 ]
jrfung 發表於 2005-12-15 04:00 | 顯示全部樓層

[ref=442819]KV149[/ref]  在 2005-12-13 11:00 發表:

來往新橋 同埋 有明
中途會去到 Toyota 個 showroom 既

:

這條線是無人駕駛的。