hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 不平凡的西鐵早繁
開啟左側

不平凡的西鐵早繁

清觀 發表於 2010-4-13 00:02 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

我琴日7:30行去朗屏搭西鐵,上到月台見到平日冇可能載唔唒客的朗屏站竟然大約有50-70個乘客[望門]等下班, 而且好少學生落車,搞到自己都要少有地迫上車(走去較少人的前2卡都冇位 ),去到錦上路都有人上唔到車
琴日發生左咩事?唔通西鐵早繁真是飽和/出現負荷不足?
homan0323 發表於 2010-4-13 09:51 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

昨日應沒有任何特別事故,相信與朗屏站前登車人數增加,朗屏站至錦上路站亦有增加造成。事實上,朝早九點前(尤其8點前最嚴重),西鐵未到天水圍站多數已企滿半成,上埋天水圍站大多已緊貼車門,月台亦有乘客要等下一班車。

前KMB員工家屬 發表於 2010-4-13 14:26 | 顯示全部樓層
原帖由 homan0323 於 2010-4-13 09:51 發表
昨日應沒有任何特別事故,相信與朗屏站前登車人數增加,朗屏站至錦上路站亦有增加造成。事實上,朝早九點前(尤其8點前最嚴重),西鐵未到天水圍站多數已企滿半成,上埋天水圍站大多已緊貼車門,月台亦有乘客要等下一班車。 ...

昨天早上西鐵線訊號系統曾發生故障, 導致列車有輕微延誤, 我在南昌上車去紅磡

見到PIDS寫著  1 紅磡  即將開出   2  紅磡   1分鐘, 可惜發現時已經太遲, 列車關門了

影不到相, 我在車上等候了大約2分鐘, 曾有廣播話前車未開, 稍候片刻等等. 再過多

1分鐘就開車, 沿途行車正常, 沒有特別慢, 但隧道的燈就全部亮起.

6:40左右, 我在紅磡站聽到廣播, 話西鐵訊號故障, 列車服務受阻, 而月台的PIDS 沒有顯

示西鐵列車的開車時間, 到了大約7:10, 再有廣播話故障已復修, 列車漸漸回復正常.

我觀察到的不多, 不過我估計應該未到停駛的地步, 只是慢車, 停站及行車時間變長了.
板主無能, 亂咁罰人, 杯葛R1
horta 發表於 2010-4-13 17:46 | 顯示全部樓層

原帖由 homan0323 於 2010-4-13 09:51 發表
昨日應沒有任何特別事故,相信與朗屏站前登車人數增加,朗屏站至錦上路站亦有增加造成。事實上,朝早九點前(尤其8點前最嚴重),西鐵未到天水圍站多數已企滿半成,上埋天水圍站大多已緊貼車門,月台亦有乘客要等下一班車。 ...

車頭至中間又沒有這麼跨張,0750前後在兆康站開出的列車 頭卡及靜音卡都只有十餘人要企

係車尾一過屯門站已冇位坐,這某程度上係因為成個PTI系統都集中在車尾
I love Fuji RVP vivid picture style!~
Thymol 發表於 2010-4-13 19:09 | 顯示全部樓層
西鐵於昨天確實有信障故障, 只是港鐵不公布, 有刻意隱瞞之嫌

本人親身之經歷如下:

本人昨天於天水圍站如常等候 0705 天水圍站開出住屯門之列車, 上到月台後, 發現有一部列車停了在1號月台, 遲遲仍末開出, 列車上有乘客等候 (看似是平時該時段的客量)

而 PIDS 則十分神奇地顯示:
屯門 1分鐘
屯門 1分鐘

對面往紅磡方向之月台亦滯留了比平時多 2倍的乘客, PIDS的顯示同樣十分奇怪

此外, 月台長亭亦不尋常地有 2名月台長在內, 但月台長從未有向我們乘客交代發生了什麼事, 不少乘客等得亦不耐煩, 向月台長查問, 得回來的答覆是: 快有車到啦, 等多一等

我在月台等候了 3分鐘左右, 1號月台的列車終於開出, 但清楚可見起步十分慢, 應該是人手操作列車

緊接 1號月台的列車駛離月台, 對面月台駛來一部往紅磡之列車, 但亦是十分奇怪, 全車亮著燈, 但空無一人, 天水圍站理應不會有中途載客列車, 而月台長看似十分驚訝, 道: 做咩會有車咁奇怪嘅?  
我本以為是回送列車, 但該到車到站後竟打開了車門 (到站似是ATO控制, 停站位置與平時無異) , 正當乘客在猶豫上不上車的時候, 月台長對乘客說: 呢一班係特別加班車 (我心諗: 呢個時候有加班車? 唔好玩啦)

列車停了數十秒後, 照常開出

此時, 2號月台的人潮已消失, 但 1號月台則愈來愈多乘客等候, 再有乘客詢問月台長的時候, 正好有往屯門的列車到站

進站列車亦是 ATO控制

上車後, 明顯可見車上乘客比平日多

列車往屯門期間, 沒有對頭車駛向紅磡方向, 接近屯門時, 始見一部剛駛離 2號月台往紅磡之列車

到站時間為 ~ 0720, 比起平日慢了數分鐘

作為今次疑似信號故障的受害者, 我對於港鐵的處理手法十分不滿, 整件事從始到末, 我完全不知道發生了什麼事

註: 當日天氣十分潮濕

thomas_tang01 發表於 2010-4-14 10:29 | 顯示全部樓層
昨晚有個發現唔知道同呢個有無關係...

往屯門列車 18:45  左右離開美孚站之後以慢速行駛直到第二個渡綫。

當時在離開美孚站前我是睡著的,家人致電我才醒來,唔知自己在那裡,只知道列車在管道內,感覺到剛剛離站過了一個渡綫,而且行駛了很久,所以隨口答了他過了荃灣西站。原來當時列車是以慢速行駛(感覺少於 50km/hr),過了第二個渡綫,列車才開始加速,列車廣播就話下一站係荃灣西,很快就到了荃灣西站...

而當時列車無理由是因為前車未開而慢速行駛,因為它在紅磡站 2 號月台已經遲咗,同前車有 5 分幾鐘差距。還有當時美孚至荃灣西站側綫之間管道的燈光是亮著的,如上面位師兄話列車似係人手操作至荃灣西站側綫的分叉位,然後以自動模式駛到荃灣西站......

不過港鐵列車延誤在其他路綫常常有,仲要延誤超過 8 分鐘先會公佈,我們 d 小市民只能說"無奈"吧......

原帖由 horta 於 2010-4-13 17:46 發表

車頭至中間又沒有這麼跨張,0750前後在兆康站開出的列車 頭卡及靜音卡都只有十餘人要企

係車尾一過屯門站已冇位坐,這某程度上係因為成個PTI系統都集中在車尾 ...

今天坐輕鐵到了屯門站,過去對面再上去轉西鐵綫之前,見到 506 在對面馬路落客,花咗成兩分鐘先清得晒 d 客,一下子落左起碼七、八十人,加埋差唔到同一時間一先一後到屯門站的 507 和 505(拖卡),咁唔迫爆西鐵綫車尾先奇啦~
PTI 開了以後,屯門站 b 出口明顯繁忙咗好多,閘口同入站後第一條扶手電梯經常都迫滿人啊!

andy92 發表於 2010-4-14 19:28 | 顯示全部樓層

前日朝 0725 搭 WRL 到美孚時等左兩分鐘先開車,有廣播話前面列車尚未開出,會有所延誤

唔知關唔關事
ahbong 發表於 2010-4-14 23:38 | 顯示全部樓層
其實故璋初期,港鐵內部都可能無辦法評估故璋的嚴重性,你話可以點通報俾乘客知?
若果一有問題,將問題誇大左向乘客或傳媒通報,一樣係不負責任的做法,所以我覺得延誤幾分鐘的話,就唔可要求港鐵可以實時通報了。據我所知延誤八分鐘先會公怖,所以自己在車程上預鬆一點時間吧。
Kaix 發表於 2010-4-15 10:30 | 顯示全部樓層
原帖由 ahbong 於 2010-4-14 23:38 發表
其實故璋初期,港鐵內部都可能無辦法評估故璋的嚴重性,你話可以點通報俾乘客知?
若果一有問題,將問題誇大左向乘客或傳媒通報,一樣係不負責任的做法,所以我覺得延誤幾分鐘的話,就唔可要求港鐵可以實時通報了。據我所知延誤八 ...

即使係日本JR,延誤幾分鐘都唔會上新聞喇,
車站/車廂廣播已經好足夠
238X 發表於 2010-4-15 10:33 | 顯示全部樓層

回復 8#, 9# 的帖子

但根據其他站友所見,似乎連內部廣播都無。

今朝搭港島綫,去到北角,有少少延誤
(可能只係列車「排隊」),月台都有即刻開咪。

所以,西鐵綫係咪應該改善一下?
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知