hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 新巴798‧沙田電牌率先睇!
開啟左側

新巴798‧沙田電牌率先睇!

93A_S3_6:30am 發表於 2010-4-15 11:56 | 顯示全部樓層

原帖由 ctb8107 於 2010-4-14 23:10 發表

睇返西貢區議會既討論
基本上一開始已經agree左開798, 仲話期望快d (另加一d有關轉乘優惠、未來拆線等建議)
不過另一方面又叫新巴考慮優化796B/797M, 唔好放棄
仲提出左一個幾關鍵既新論點, 就係798應該同時在沙田 ...

班區議員貪心到呢....

喂 !
人地沙田叫你早d開798頭班車你又冇反應,
抽資源?....第一個就叫沙田

咁咪姐係呃人地資源(我係西貢區人都咁話)
新巴沙田得682叫人點抽?

咁玩法不如叫觀塘區抽,
觀塘有101,641,....etc
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
ctb8107 發表於 2010-4-15 20:06 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2010-4-15 11:44 發表

692/694繁時客量咪又係OK
所以抽呢兩條線都係唔可行
(唔通條798繁時冇車行咩...)

以新巴唔肯加資源嘅作風
cut走796B/797M已經係最少不便同最公道

其實cut 796B/797M真係最appropriate
應該調返轉諗, 將沙線講左好耐都唔比開
今次突然開綠燈, 係因為796B/797M客量太低,變相浪費緊資源
而開798就係為左填補返兩線削減左既資源, 所以今次既局面已經係對居民最好

至於你話新巴唔肯加資源,
同埋798不是只服務將南可能帶來既「將南資源被削」說法,
其實都唔成立架。

新巴唔肯加資源以往就係, 但今年新巴一改作風
796X 會延長至尖東, 加兩架車 (將南既資源增加左)
其實議員提出「798同時由沙田抽車」既引言, 就係「796X可以用他區資源來加班, 點解798只可用本區資源?」
(相信睇埋呢個引言, 各位版友更加覺得有關議員既霸道 XD)

其實據我聽返開會錄音, 今次cut 796B/797M既方案不涉及資源削減, 所以阻力大大比之前小。
我相信796B既功成身退日子已經不遠
而797M既命運就受新小巴線招標結果影響, 希望招標成功啦!
gn3509 發表於 2010-4-15 20:19 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2010-4-14 00:18 發表

根據會議紀錄,新巴講明要開到將軍澳工業條小巴線先會取消 797M,
然後先會有車去開 798。

如果小巴線無人投,咁 798 就.....

其實就算小巴冇人投
都可以選擇拉298E經康城補數
(只不過係而家298E既時間計到岩岩好,如果兜埋入康城可能要酌量減班)
今期流行:690是原罪
FBI2 發表於 2010-4-15 21:18 | 顯示全部樓層

原帖由 ctb8107 於 2010-4-15 20:06 發表

其實cut 796B/797M真係最appropriate
應該調返轉諗, 將沙線講左好耐都唔比開
今次突然開綠燈, 係因為796B/797M客量太低,變相浪費緊資源
而開798就係為左填補返兩線削減左既資源, 所以今次既局面已經係對居民最好

...

新巴一於叫運吉來個"霸王硬上弓",反正東區都試過咁做,而家西貢區開會總結只係話"對796B,797M取消有保留",而不是"反對取消796B,797M",
明眼人都知西貢區會主席都對部分FIFIFafa既議員有不滿,而之後冇再繼續討論796B,797M,基本上已變相開左綠燈....
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
ctb8107 發表於 2010-4-16 00:17 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2010-4-15 21:18 發表

新巴一於叫運吉來個"霸王硬上弓",反正東區都試過咁做,而家西貢區開會總結只係話"對796B,797M取消有保留",而不是"反對取消796B,797M",
明眼人都知西貢區會主席都對部分FIFIFafa既議員有不滿,而之後冇再繼續討論796B ...

其實講明用796B/797M換798, 到時真係796B/797M取消左, 而798開左
d議員都唔做得d咩, 唔通話唔要798咩?

我留意到較早前RDP一出, 好多議員已經紛紛拉起bannar講"計劃開辦798",
內容全部都離不開:
「XXX議員多年來爭取開辦將沙巴士線, 終見成效」之類

至於開會總結, 都好明顯睇到"希望盡快開798"為首位, "取消796B/797M有保留"為次要
同埋大家都知車係得咁多, 識做架啦!
bannar都出埋, 好多街坊都知道及談論到, 到時開唔成既話, d議員仲慘過新巴
新巴今次好大機會革命成功!

Snoopy@FB8617 發表於 2010-4-16 00:31 | 顯示全部樓層
原帖由 ctb8107 於 2010-4-16 00:17 發表

其實講明用796B/797M換798, 到時真係796B/797M取消左, 而798開左
d議員都唔做得d咩, 唔通話唔要798咩?

我留意到較早前RDP一出, 好多議員已經紛紛拉起bannar講"計劃開辦798",
內容全部都離不開:
「XXX議員多年來 ...

我覺得新巴反而要小心
除時區議員一下反口就指住新巴話係新巴唔肯撥資源
普通市民又極少會去睇紀錄既
相信都唔奇...
望就望佢真係平平安安過到就得...

GN4157 發表於 2010-4-16 00:42 | 顯示全部樓層

ctb8107 發表於 2010-4-16 01:35 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2010-4-16 00:31 發表

我覺得新巴反而要小心
除時區議員一下反口就指住新巴話係新巴唔肯撥資源
普通市民又極少會去睇紀錄既
相信都唔奇...
望就望佢真係平平安安過到就得... ...

新巴而家趁住個勢, 開辦798, 同日取消796B/797M 就得架喇!
咁樣就清楚晒, 開唔成都冇得屈新巴
eric278 發表於 2010-4-16 10:13 | 顯示全部樓層
其實新巴會否在開798時採用全新車款,以增加吸引力?
還看香港公交
gy8940 發表於 2010-4-16 10:31 | 顯示全部樓層

原帖由 eric278 於 2010-4-16 10:13 發表
其實新巴會否在開798時採用全新車款,以增加吸引力?

好似係用單層20XX...  
條線開咗先作實,好想快d 開得成